Kulttuuri

Brändi-Suomen satiirista tuli teatterin kestohitti

Juha Jokelan Mobile Horrorilla on tänään Teatteri Jurkassa 300. esitys

Tilaajille

Näyttelijät valmistautuvat edessä olevaan kahden tunnin hikimaratoniin tyynesti. Heillä alkaa olla jo rutiinia. Tänään he tekevät sen 300. kerran.

Porukan seniori, 45-vuotistaiteilijajuhlaansa näytelmässä juuri viettänyt Aarre Karén on kävellyt 11 kilometriä kotoaan Pukinmäestä. Hän säkenöi ja hehkuttaa yhteishenkeä.

Yleisötiloissa ihmiset seisovat kuin tönkkösuolatut silakat purkissa. He odottavat toistensa varpailla seisten pääsyä katsomoon. Anteeksi. Oho. Oi, en tarkoittanut. On mahdoton olla tönimättä, vaikka vain kaivaisi lippua taskustaan.

Mutta kukaan ei valita, sillä he ovat valittuja. Heillä on lippu Juha Jokelan Teatteri Jurkalle kirjoittamaan ja ohjaamaan Mobile Horror -esitykseen, johon on käytännössä mahdoton saada lippua. Se pitää tilata vuotta aiemmin.

Tungokseen pyyhältää lumituiskun läpi pariskunta, joka on kuullut huhun, että esitys vierailee Turun Kaupunginteatterissa. Ehkä sinne saisi lippuja?

Kun yleisö pääsee saliin, jää aulaan vielä kuusi toiveikasta peruutuspaikkaa jonottavaa. Jääkö tyhjiä tuoleja, edes yksi? Toivo hiipuu, sillä lipulliset näyttävät täyttävän jok'ikisen paikan. "Valitettavasti meillä ei tänään ole yhtään ylimääräistä paikkaa", teatterisihteeri ilmoittaa. "Kannattaa tulla uudelleen huomenna." Sitkeimmät tulevatkin niin kauan, kunnes lykästää.

Katsomossa istuu pari suurempaa ryhmää, Nokialta ja valtakunnan syyttäjänvirastosta. Kun näyttämölle heittyvät kuvitteellisen sisältötuotantofirma Dacutecin uudet "brändit", alkavat naurumyrskyt, ensin varovaisina tyrskähdyksinä, mutta illan loppua kohti yhä äänekkäämpinä joukkohohotuksina.

Muutaman neliön näyttämöllä ja katsomossa virtaa yhteinen hiki, kun Dacutecin kolme työntekijää yrittävät epätoivoisesti pelastaa hinnalla millä hyvänsä omat työpaikkansa ja firmansa fuusiolta. Kaikkia ei välttämättä naurata. Nokialla on juuri käynnissä yt-neuvotteluja.

Niina Nurmisen näyttelemän nuoren ja slimmatun pomon sairauskuvaus, kaiken hetkeksi pysäyttänyt työuupumus, on sekin liian monelle liian tuttu.

Dialogissa täsmällisesti imitoitu it- ja konsulttikieli säkenöi tunnistettavasti. Höpinä alkaa tuntua yhä absurdimmalta, ja powerpoint-kuvat vaihtuvat oikeaoppisesti kuten kaikissa seminaareissa.

Tiimin murtuminen potkujen paineissa on sitäkin surkeampaa, vaikka Aaro Vuotilan puolienglantia mökeltävä it-nörtti ja Jarkko Pajusen kännykkään kiinni kasvaneen Sepon markkinointivyörytys saavat tuolirivit hytkymään.

Näytelmän mielikuvamaailma ja henkilöt tekevät tarpeeksi häpeämätöntä satiiria jokapäiväisestä leivästämme, Nokia-Suomen fraseologiasta.

Eräs poistujista kiteyttää katsomon tunnot kirjoittaessaan teatterin vieraskirjaan: "Elämystuotantotavoitteet ovat ylittyneet!" Mobile Horrorista on tullut kulttiesitys, jonka mainetta viidakkorumpu vain lisää.

On peräti harvinaista, että suomalainen näytelmäuutuus saa kantaesityksensä jälkeen uusintaensi-iltoja muissa teattereissa.

Mob

ile Horror on viime vuosien näytellyin kotimainen, ja kaiken lisäksi se on Jokelan, 35, ensimmäinen teatteriteksti. Kantaesityksensä se sai kaksi vuotta sitten Teatteri Jurkassa.

Sen jälkeen sitä on esitetty täysin salein kahdeksassa muussa suomalaisessa teatterissa ja lisäksi ranskaksi Théâtre du Centauressa Luxemburgissa ja saksaksi Wiesbadenissa. Jurkan esitys on myös kiertänyt ympäri Suomea.

Kirjailija ei ajatellut tekevänsä menestysnäytelmää. "Päinvastoin, tein matalalla profiililla huoneteatteria. Jännitti, sillä Mobile

Horror on ensimmäinen oma tekstini teatterille. Olin sitä ennen kirjoittanut vain televisiolle. Näyttämölle ohjasin teatterikouluaikoina vain muiden tekstejä." "En tiennyt, että näytelmälle voisi käydä näin Suomessa", Juha Jokela nyt hämmästelee.

Esitystä tehtiin "vakavan kautta". "Ajattelin sellaista surun läpi nauramista, ei siitä tarkoituksella ainakaan naurupommia rakennettu." Jokela ei ole valvonut kaikkia Jurkan kolmeasataa esitystä. "Ei se tunnu karkaavan. Aina joskus olen käynyt teatterilla kuuntelemassa, missä mennään. Ei minun ole tarvinnut mihinkään puuttua." Suuri onnenkantamoinen oli, että neljän hengen ensemblen kemiat sattuivat osumaan kohdalleen. "Onneksi he tykkäävät tehdä kimpassa." Onkin vaikea kuvitella satojen esitysten putkea, jos tilanne olisi sellainen, että näyttelijät inhoaisivat toisiaan.

Jokela on nähnyt useimmat näytelmän eri tulkintaversioista, ja ne ovat olleet hänestä hämmästyttävän erilaisia. Naurut syntyvät eri tavoin. "En huolehdi nauruista. Enemmän minua kiinnostaa, mikä on esityksen todellisuustaso, eli onko alla oikea tilanne vai näytelläänkö pelkkiä keinoja." "Usein komedianteossa korostetaan lähes pakkomielteisesti rytmiä, jonka seurauksena roolihenkilöiden haavoittuvuus vähenee ja koko sisältö ohenee." Jokela sanoo dialogin syntyvän havainnoimisesta. Hän kuuntelee tarkoin, miten ihmiset puhuvat, ja kokeilee erilaisia kieliä.

Mobile Horrorin it-slangia hän testasi ohjausassistentillaan Outi Honkasaarella, jolla on it-tausta.

Mobile Horrorin jälkeen Jokela on keskittynyt MTV3:lle valmistuvaan 11-osaiseen televisiosarjaan, jonka työnimi on Firma.

Kyseinen firma myy filosofiapohjaista yritysvalmennusta ja on nimeltään Cogito. Nimi tulee tutusta fraasista cogito,

ergo sum - ajattelen, olen siis olemassa.

Sarjan neljässä kantavassa roolissa näyttelevät Niina Nurminen, Tommi Korpela, Milka Ahlroth ja Antti Virmavirta.

Firma on parhaillaan leikkauspöydällä.

Juuri nyt hän kirjoittaa Jurkalle uutta näytelmää, joka ei ole ainakaan komedia. Aiheena on luterilainen fundamentalismi.

"Minulla on tamperelaisen seurakuntanuoren tausta, ja nyt oli sopiva aika käsitellä aihetta." Mobile Horror vierailee Turun Kaupunginteatterissa 14.-16. helmikuuta. Teatteri Jurkan loppukevään esityksiin ei enää saa lippuja.

Teatteri Jurkan esitys oli Lippupalvelun listaykkönen ja ohitti jääkiekon MM-ottelutkin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää