Kulttuuri    |   KIRJAT

Hallitun kaaoksen yllä

Tilaajille

kirjat Hallitun kaaoksen yllä Muistelmia Suomessa ilmestyy runsaasti, mutta taiteen alaa ja tilaa analysoivaa tietokirjallisuutta on vähemmän.

Teatterikorkeakoulun omassa julkaisusarjassa on ilmestynyt tärkeitä teatterin tekemisen ja miksei samalla katsomisenkin historiaa ja teoriapohdintoja.

Kaikkien teatterimielisten suureksi iloksi Like on nyt aloittanut yhteistyössä teatterikorkeakoulun kanssa alaa koskevan kirjasarjan. Esimerkki yhteistyönä julkaistuista tärkeistä peruskirjoista on amerikkalaisen nykyteatterin ehkä tunnetuimman ohjaajan Anne Bogartin seitsemän kirjoitusta taiteesta ja teatterista , jotka on koottu Ohjaaja valmistautuu -teokseksi.

Annette Arlander on suomentanut esseet asiantuntevasti ja luettavasti. Bogartin kuvaukset nousevat teatterikokemuksesta, ja ovat paitsi lennokkaita myös lähellä käytäntöä. Hän kertoo esimerkein, ja niitä on runsaasti.

Amerikkalaisuuden ja sitä peilaavan taiteen muisti kuvataan esseissä elävästi aina vanhimmista vaudevillen muodoista, minstrel show'n merkityksestä McCarthyn vainoihin, jotka vaikuttivat "kuin luonnonmullistus", ja muurasivat amerikkalaisen puritanismin peruskiven.

Bogart tuntee myös nykyteatterin suuret ohjaajat Euroopasta Japaniin. Hän perusti yhdessä yhden aikamme merkittävimmän (ja myös kiistellyimmän) teatterin uudistajan Tadashi Suzukin kanssa SITI Companyn New Yorkiin.

Suzukin nõ-teatteria ja kabukia nykydraamaan yhdistävät esitykset ovat osa Bogartin teatterikielen syntymistä. Toinen tärkeä oppimisen lähde on viewpoint-teoria, jota hän tosin vain hipaisee kirjoituksissaan.

Onneksi suomentaja on liittänyt jälkisanoihinsa kattavan listan nettiosoitteita, joista utelias lukija löytää lisätietoa.

Eurooppalaisille tutut Ariane Mnouchkine, Peter Brook, Jerzy Grotowski tai Peter Stein ovat tuttuja myös Bogartille, ja hänen onnistuu lyhyissä esseissään piirtää hyvin värikäs uuden teatterin historia.

Kantava voima kaikelle tekemiselle on kuitenkin tinkimättömyys ja jatkuva intohimo purkaa pelkoja, muuttaa vastus voimaksi. Vähäisin voima ei ole sitoutuminen, ja se koskee kaikkia, sekä ohjaajaa että ensembleä.

Kiinnostavaa on lukea aikidon opettamasta termistä irimi, joka tarkoittaa "astua sisään" tai myös "valita kuolema". Hyökkäyksen edessä on riskeerattava. Vain siten voi voittaa. Bogartin teatterissa ristiriidat, vääristymät ja jopa stereotypiat käännetään voimaksi.

Kirsikka Moring

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää