Kulttuuri    |   KIRJAT

Kullervo keskuudessamme

Kyllä Kalevalaa voi käsitellä nykymedian mallien valossa

Tilaajille

T arja Kupiaisen tutkimusta Kullervon ja Ainon teemoista lukee melkein kiihtyneenä: ehkä on niin, ettei mikään uusi kulttuurintutkimuksen ajattelutapa tunnu suometetulta ennen kuin sitä on kokeiltu tunnistettavien Kalevalan runoaiheiden tulkintaan.

Toinen kutkuttava seikka on tässäkin tutkimuksessa näkyvä liike aineistokeskeisyydestä ongelmakeskeisyyteen. Vaikka kalevalaiset runoaarteet olisivat kuinka ainutlaatuisia, tieteessä ne eivät elä ilman uusien tutkijapolvien uusia kysymyksiä, uusia tapoja lukea. Samalla joudutaan ottamaan kantaa humanistisen tutkimuksen tieteellisyyden luonteeseen.

Suullisen runouden tulkinnassa ydinkysymyksiä on niiden taustalla olevan elämänmuodon ja etnografisen todellisuuden paikka. Toiset tutkijat - meillä useimmat - näkevät kohteensa kontekstissaan, joko karjalaisten laulajiensa elämänmuodon kehyksessä, kuten Senni Timonen, tai laajemmassa kulttuurisessa ja ekologisessa kontekstissa, kuten Anna-Leena Siikala shamanistisia mielikuvia jäljittäessään tai Matti Sarmela

Perinneatlaksessa.

Toinen tapa on lukea eri kulttuureihin kuuluvia tekstejä ihmisen olemassaolon ja kulttuurin universaaleja teemoja käsittelevänä runoutena.

Kupiaisen Lévi-Straussista ja feministisestä ajattelusta inspiraatiota saanut tutkimus liittyy tähän traditioon omaperäisellä - tekisi mieli sanoa "joensuulaisella" - tavalla, jossa esimerkiksi sukupuolen rakentumisesta on mahdollista puhua samanaikaisesti kalevalaisen runouden ja modernin median tarjoamin esimerkein, näin korostaen valittujen teemojen - sukupuolten ja perheenjäsenten suhteet, insesti, väkivalta - yleispätevyyttä.

Kupiaisen tapa lähestyä runojen teemoja suuntaa myös sivuvaloa Siikalan ajatuksiin kalevalaisesta sankarirunoudesta kulttuurin perimmäisiä kysymyksiä käsittelevänä myyttisenä historiana. Ihmissuhteiden ikuisten ongelmien käsittelijänä myös yhteisöllisillä, toistuvilla ja muuntelevilla vähemmän sankarillisilla kansanrunoilla näyttää olevan selvästi myyttinen ilme.

Runouden puhuttelevimpia keinoja on konkreettinen kuva, ja siksi historiallisesta todellisuudesta ei kannata tulkinnoissa pyrkiä ohjelmallisesti irti, vaikka Kupiainen sen tavoitteekseen asettaakin.

Ei siitä pääse, eikä tarvitse. Hyvän todistuksen reaalimaailman tulkintaa syventävästä ja tihentävästä potentiaalista tarjoaa tutkijan tapa avata Kullervo-runon kivileivän teemaa paneutumalla siihen, mitä puukko miehelle merkitsi.

Kirjan nimi on ilman tutkimuksen lajia selventävää alaotsikkoa. Työtä opinnäytteenä tarkastettaessa kirjoittaja perusteli ratkaisuaan toivomalla, että kirjaan tarttuisivat myös naistutkimusta ja feminismiä vierastavat Kalevalan ja kalevalaisen runouden ystävät.

Näin sopii toivoa, sillä Kalevala kuten etnografiakin näyttää itsensä uudessa valossa.

Kun folkloristit ammattikuntana ovat yleensä halunneet katsoa Kalevalan taakse, Kupiainen ottaa tulkintaansa mukaan valittuja teemoja käsittelevien suullisten kertovien laulujen rinnalle Lönnrotin ratkaisut: ovathan juuri Ainon ja Kullervon tarinat niitä, joissa Kalevalan kokoajan käden jälki eniten näkyy.

Tuloksena on jännittävä esteettisen sfäärin laajennus, joka sopii hyvin siihen suomalaiseen mielenmaisemaan, jossa Kalevala ja kansanrunous ovat yhtä. Ratkaisu miellyttänee myös kirjallisuudentutkijoita, jotka ihmettelevät, miksi folkloristit eivät puhu niistä runoista, joita heillä on, vaan jostakin niiden takana.

Outi Lehtipuro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää