Kulttuuri    |   TIETOKULMA

Suuria kirjastotuhoja

Tilaajille

391 kristityt polttivat yhden Aleksandrian "pakanallisista" kirjastoista.

1827 Turun palossa tuhoutui myös Akatemian lähes 40000 teoksen kirjasto. Vain 800 kirjaa säästyi.

1914 saksalaiset polttivat Leuvenin yliopiston kirjaston Belgiassa. 300000 kirjaa tuhoutui.

1923 Tokion yliopiston kirjaston 700000 teosta tuhoutui maanjäristyksessä ja sitä seuranneissa tulipaloissa.

1937 Kiinan kansalliskirjasto Pekingissä menetti 200000 teosta Japanin hyökkäyksessä.

1939-45 Puolassa tuhottiin jopa 15 miljoonaa kirjaa. Varsovan kansannousun aikana 1944 saksalaiset hävittivät kansalliskirjaston 700000 teoksen kokoelmat. Juutalaiset kirjastot poltettiin jo miehityksen alussa.

1940 Belgiassa Leuvenin yliopiston täydennetyt kokoelmat, lähes miljoona teosta, tuhoutuvat pommituksessa ja tykkitulessa. Ranskassa Toursin kaupunginkirjasto menetti 200000 teosta.

1941-45 Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon tuhoutui ja katosi jopa 200 miljoonaa kirjaa. Suomalaiset kokosivat Neuvostoliitolta valtaamaltaan alueelta enimmillään toista miljoonaa painotuotetta, joista suurin osa tuhoutui sotasaalisarkiston palossa 1942.

1943 saksalaiset polttivat Napolin yliopiston kirjaston 200000 kirjaa kostoksi saksalaisen sotilaan surmaamisesta. Italiassa tuhoutui sodan aikana pommituksissa noin kaksi miljoonaa kirjaa ja lähes 40000 käsikirjoitusta.

Saksan pommituksissa ja sodan loppuselvittelyissä hävisi puolet saksalaisista teoksista. Berliinin kansalliskirjasto menetti kaksi miljoonaa teosta, useat yliopistokirjastot satojatuhansia kirjoja.

1949-76 Kiinassa hävitettiin kommunistien valtaannousun jälkeen ja sittemmin kulttuurivallankumouksen aikana järjestelmällisesti poliittisesti epäsuotavat kirjat. Tämä merkitsi usein, että vain Marxin, Leninin ja Maon kirjat säästettiin. Kiinan miehitettyä Tiibetin sen kansallinen kulttuuri pyrittiin tuhoamaan.

1976-79 punakhmerit polttivat Kambodžan kansalliskirjaston kokoelmat ja kortistot. Vain alle viidennes kokoelmista säilyi.

1988 Leningradin tiedeakatemian kirjaston palossa 400000 kirjaa, lehteä ja tiedejulkaisua tuhoutui ja 3,6 miljoonaa vaurioitui pahoin.

1989 Nicolae Ceausescun kukistumista seuranneissa katutaisteluissa Bukarestin yliopiston kirjastossa paloi. 500000 kirjaa tuhoutui.

1992 Serbit polttivat Sarajevossa Bosnian kansalliskirjaston ja Itämaisen instituutin. 90 prosenttia kokoelmista tuhoutui.

2002 "vuosituhannen tulva" turmeli kymmeniätuhansia kirjoja Prahan kirjastoissa.

2003 Irakin kansalliskirjasto ja -arkisto poltettiin ja ryöstettiin amerikkalaisten vallattua Bagdadin. Henkilökunta ehti kuljettaa noin puolet kokoelmista turvaan.

2004 Saksan merkittävimpiin kuuluva Anna Amalian kirjasto Weimarissa vaurioitui tulipalossa elokuun alussa. 30000 kirjaa ja nuottia tuhoutui. Kirjaston johtaja kantoi Lucas Cranachin kuvittaman Lutherin raamatun turvaan viime minuutilla ennen kuin evakuointi sortumisvaaran vuoksi lopetettiin.

lähteenä muun muassa kai ekholmin haavoittuneet kirjastot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää