Kulttuuri

Mona Lisa muuttaa varta vasten remontoituun saliin Louvressa

Kuuluisa hymy halutaan paremmin yleisön nähtäväksi

Tilaajille

PARIISI. Maailman tunnetuin maalaus, Leonardo da Vincin

Mona Lisa muuttaa sitä varten remontoituun saliin Louvren taidemuseossa Pariisissa. Vietettyään neljä vuotta evakossa huomattavasti pienemmässä huoneessa maalaus palaa täysin uudistettuun Salle des Etatsiin museon Denon-siivessä. Sali avataan yleisölle keskiviikkona.

Tarkoituksena on, että kävijät pääsevät uusissa tiloissa näkemään entistä paremmin museon tärkeimmän vetonaulan.

Lasilaatikon suojaama maalaus sijoitetaan suuren salin poikki kulkevaan väliseinään, jonka molemmilta puolilta yleisö voi kulkea. Taulun valaistusta on parannettu niin, jotta heijastukset lasista saataisiin mahdollisimman vähäisiksi.

Alun perin Louvren aikeena oli antaa Mona Lisalle kokonaan oma huone. Sen uuteen saliin on kuitenkin sijoitettu muitakin maalauksia: arvoituksellisesti hymyävää Mona Lisaa vastapäätä on Veronesen teos Kaanaan häät ja muilla seinillä on esillä viitisenkymmentä 1500-luvun Venetsian koulukunnan työtä.

Mona Lisan salin uudistus maksoi kaikkiaan 4,81 miljoonaa euroa. Siitä suurimman osan kustansi japanilainen televisioyhtiö Nippon Television Network.

Louvren mukaan salin remontoiminen oli välttämätöntä, koska valaistus oli huono, ilmastointia ei ollut ja yleisön oli vaikea päästä liikkumaan ja näkemään Mona Lisaa. Myös sen väliaikaisessa sijoituspaikassa tungos oli ajoittain niin kova, että taulun luo pääsy oli hankalaa.

Maanantaina Louvren kävijät eivät muuton takia poikkeuksellisesti pystyneet näkemään taulua. Taidemuseossa käy vuosittain noin kuusi miljoonaa ihmistä. Heistä suuri osa tulee museoon pienen, vain 77 kertaa 53 sentin kokoisen Mona Lisan takia.

Ennen muuttoa uuteen saliin noin 500-vuotiaan maalauksen kunto on myös tutkittu perusteellisesti.

Noin vuosi sitten sen poppelipuusta valmistetun ohuen pohjan havaittiin vääntyneen poikkeuksellisella tavalla, joka museon tiedotteen mukaan aiheutti "jonkun verran huolta" taulun tilasta.

Ranskan museoiden tutkimus- ja restaurointikeskus aloitti laajan tutkimuksen, jonka tulokset on määrä julkistaa kokonaisuudessaan ensi syksynä. Alustavien tietojen mukaan Mona Lisalla ei kuitenkaan ole hätää.

"Pohja on herkkä lämpötilan ja ilmankosteuden vaihdoksille ja sillä on taipumus vääntyä diagonaalisen linjan mukaisesti. Jos nykyisistä säilytysolosuhteista huolehditaan, sillä ei kuitenkaan ole rappeutumisvaaraa", tutkimuskeskuksen tiedote vakuutti.

Mona Lisan lasilaatikko on ilmastoitu, jotta sen olosuhteet pysyisivät tasaisina. Taulun tilaa tutkitaan säännöllisesti.

Museoiden tutkimuskeskuksen mukaan taulussa jo vuosikymmeniä ollut 11 sentin pituinen halkeamakaan ei ole kasvanut. Myös sen maalipinnan havaittiin olevan "erittäin hyvässä kunnossa", vaikkakin maalausta peittävä lakka oli epätasainen ja kellastunut.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää