Kulttuuri    |   TANSSI

Mariinskin loistava Manon Mariinski-teatterilla on erityisen tasokkaat karakteritanssijat

Tilaajille

tanssi Mariinskin loistava Manon Mariinski-teatterilla on erityisen tasokkaat karakteritanssijat Mariinski-teatteri esitti hartaasti odottamani Romola Nijinskan alkuperäisen Stravinsky-baletin Les Noces tilalla englantilaisen koreografin Kenneth MacMillanin baletin Manon.

Nijinska on ainakin minulle kiinnostavampi nimi kuin MacMillan, jolla mielestäni on liian kova maine.

Hänen koreografiansa kertoo kyllä tarinaa, mutta liiankin perusteellisesti ja alleviivaten. Kohtaukset ovat kuin rautalangasta väännettyjä, tunteita alleviivaavia ja täynnä vaikeita, hiukan keinotekoisia liikeyhdistelmiä.

Sellaisia väännettiin 1960- ja 1970-luvulla.

Ohjelmamuutoksen aiheuttamaa pettymystä lievitti ihastuttava Manonin esittäjä.

Nuori Tatjana Tkatshenko on Mariinskin solisti, valmistunut Vaganova-akatemiasta vuonna 2000 ja saanut heti kiinnityksen teatteriin. Hänen puhdasta tyyliään, sulokasta olemustaan ja ilmeikästä tanssiaan oli nautittavaa katsoa. Uskon, että tästä hiukan yli kaksikymppisestä ballerinasta kuullaan vielä.

Erinomaisena partnerina esiintynyt, varttuneempaa sukupolvea edustava ensitanssija Ilja Kuznetsov esitti palavasti rakastuneen runoilija Des Grieuxin roolin.

Rikkaana, iäkkäänä rakastajana esiintyi Aleksander Kurkov.

Manonin veljenä ja parittajana Lescautina esiintyi Ruben Bobovnikov, jonka humalainen soolo ja duetto kurtisaanin kanssa oli railakasta menoa Aleksanterin teatterin ahtaalla näyttämöllä.

Roolimiehitys oli Mariinskin tapaan tasokas, erityisesti ilahdun aina vanhoista karakteritanssijoista, joiden ammattikuntaa Suomessa ei varsinaisesti tunneta.

Kansallisbaletissa on muutama lahjakas luonneroolien tekijä, mutta pietarilaisista näkee, että monet ovat saaneet tehtävään koulutusta, niin tarkkaa on heidän roolityönsä.

Manonissa liikutaan ranskalaisen demi-monden, puolimaailman ihmisten parissa, mikä tarkoittaa yleisiä naisia ja pikkurikollisia, kuten Lescautin kaltaisia parittajia.

Mukana on myös Madame eli bordellin johtajatar, jonka tiloissa yksi kohtaus tapahtuu.

Manon-baletilla ei ole musiikillisesti mitään tekemistä Massenetin oopperan kanssa. Baletti on kooste Massenetin pikkukappaleita, alkusoittoja ja niin edelleen, melko köykäistä musiikkia, josta tunnistin ainoastaan Elegian.

Mariinskin orkesteri urakoi montussa Mikhail Agrestin johdolla.

Nimenomaan orkesterille ja baletille muutto Aleksanterin teatterin ahtaudesta uuteen oopperataloon on ollut valtava muutos.

Sen näki taas konkreettisesti, kun Mariinskin baletti ja orkesteri yrittivät sovittautua tiloihin oman, tilavan lavansa ja orkesterisyvennyksen jälkeen.

Mariinskin esityksissä on ollut surkean vähän yleisöä, nytkin alle sata katsojaa. Mariinskin vierailut jatkunevat ensi syksynä.

Auli Räsänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää