Kulttuuri    |   KIRJAT

Isoäiti Flora ja maalari Gauguin Mario Vargas Llosa ristiinpunoo kahta tositarinaa romaanissaan

Tilaajille

kirjat Isoäiti Flora ja maalari Gauguin Mario Vargas Llosa ristiinpunoo kahta tositarinaa romaanissaan Pari vuotta sitten tuli kuluneeksi 100 vuotta Paul Gauguinin (1848-1903), "hienostuneen villin" ja maalaustaiteen uudistajan, kuolemasta kaukaisella Etelämeren saarella, jonne taiteilija oli paennut länsimaista hapatusta: koneita, rahaa, sovinnaismoraalia - luultavasti perhettäänkin.

Gauguin oli entinen merimies ja pörssimeklari, joka vasta nuoruutensa ohitettuaan löysi maalarin itsestään. Löytö ajoi etsimään taiteen kadonnutta alkuvoimaa. Kuolemansa jälkeen harhailijasta oli helppo tehdä romanttinen sankari, heti kun taulujen hinnat lähtivät nousuun.

Romaanikirjailijat, kuten Somerset Maugham, kiinnostuivat aiheesta: Tahitin romantikosta.

Gauguinin henkilöhistoria sivuaa eri maailmankolkkia, pohjoismaitakin. Vaimo oli tanskalainen, ja kuulemma Gauguin vietti Kööpenhaminassa elämänsä harmaimmat päivät. Ruotsista hän tunsi August Strindbergin ja Suomesta kaksi taiteilijaplanttua, Pekka Halosen ja Väinö Blomstedtin, jotka 1893 tulivat Pariisiin ja palkkasivat köyhän, ei vielä kuuluisan, Gauguinin opettajakseen.

Mutta nämä pohjoismaiset yhteydet eivät luo Gauguinin tarinaan sen romanttista hehkua, vaan ihan eri suuntaan vetävä barbaria. Ehkä se oli taiteilijan perulais-anarkistinen veri.

Ainakin jos Mario Vargas Llosan vihjeitä haluaa uskoa.

Hänen romaaninsa Paratiisi on nurkan takana ilmestyi alkukielellä 2002, vuotta ennen Gauguinin 100-vuotisjuhlia. Se lienee puhdas sattuma, sillä perulainen kirjailija ei romaanissaan juhli mestaria yksinäisenä tähtenä, vaan yhdessä puoliperulaisen anarkistin Flora Tristanin (1803-1844) kanssa.

Romaani on kahden eri tarinan ristipunos: kaksi vaeltavaa ihmiskohtaloa 1800-luvun eri päistä.

Flora Tristan oli Paul Gauguinin isoäiti, perulaisen isän ja ranskalaisen äidin avioton lapsi, maasta toiseen matkaava akkasmyrsky: agitaattori ja feministi ennen feministejä, "Äkäpussi".

Floran ideologisessa taustamaisemassa vilahtelevat nimet Charles Fourier, Claude-Henri de Saint-Simon ja Pierre Joseph Proudhon. Kaikki historiasta tuttuja, eri sortin "utopiasosialisteja", kuten myös Flora, joka haaveilee verettömästä vallankumouksesta ja rientää puhumaan työläisille, kirkonmiehille ja joskus porvareillekin siitä, miten ihanneyhteiskuntaan edetään.

Flora Tristan ja Paul Gauguin eivät koskaan tavanneet, mutta heillä oli jotain yhteistä: unelma paratiisista, jossa raha ei ratkaisisi eikä ihminen vieraantuisi työstään ja ympäristöstään. Perheen korvaisi huolettomampi, joustavampi läheisyyden muoto.

Epäonnistunut avioliitto ja maailmanparantajan rooli pakottavat Floran käytännössä kieltämään sukupuolisuutensa. Häntä ärsyttävät Fourierin ajatukset yhteiskunnasta, jossa ihmisen (siis miehen) seksuaalinen mielikuvitus vapautuisi säädyllisyyden saneluista.

Paul on eri maata. Hän tuntee aistillisuutensa heräävän vasta maalarina. Jo "Hullu Hollantilainen" eli Vincent van Gogh huomasi Arlesissa hänen "maalaavan peniksellään". Tahitin romantikko on innoissaan "luonnonihmisten" estottomuudesta ja jopa kolmannen sukupuolen hyväksymisestä, jota lännen siirtomaavalta ja katolinen kirkko yrittävät kitkeä alkuperäisväestöstä.

Kun Floran ja Paulin tarinoita kuljetetaan rinta rinnan, luku luvulta vaihdellen ja verraten, maalari Paulin elämä ei enää näytä niin epäpoliittiselta kuin taiteentutkija sen mahdollisesti esittäisi, eikä saarnaaja Floran elämä niin epäeroottiselta kuin aatteiden tutkija sen ymmärtäisi.

Intohimon ihmisinä kumpikin kulkee kärsimystiensä, joka uhkaa julmalla ironialla koko nurkan takaisen paratiisin ajatusta. Epäilemättä Vargas Llosa ei ole tarkoittanut sitä julmaksi ironiaksi, vaan käänteiseksi vahvistukseksi. Mitä enemmän tuskaa, sitä kirkkaammin paratiisi loistaa kurjuudesta.

Paulin jalka katkaistaan, Flora saa luodin rintaansa. Se ei heitä pysäytä , vaan vahvistaa. Idealisteja odottaa lopulta tappio, mutta romaani saa sen näyttämään henkilökohtaiselta voitolta.

Latinomaagista realismia tässä romaanissa ei ole surreaalisten käänteiden ja arkisten ihmeiden merkityksessä. Vargas Llosa on pannut romaaniinsa paljon tutkimusta.

Ainakin Gauguinin tarina (luultavasti myös Flora Tristanin) kunnioittaa tietolähteitä lisäämättä faktoihin muuta kuin kuviteltujen yksityiskohtien ja tunteiden mausteet.

Taito ja viehätys piilee laajan materiaalin käsittelyssä, ajan rytmityksessä. Teknisiin hienouksiin kuuluvat ajalliset äkkisiirtymät ja liukumat "hänen" ja "sinun" välillä. Kertoja puhuttelee aika ajoin päähenkilöitään suoraan, tyytymättä raportoimaan. Hän kysyy ja vastaa itse.

Vargas Llosa osoittaa taitonsa kuljettaa tarinaa tuhansien yksityiskohtien läpi, laverrellen kyllä, mutta ei jäntevyyden kustannuksella.

Tutkimusote on piirtänyt keksinnälle ja yllätyskäänteille melko tiukat rajat. Ei voi huudahtaa: Miten mielikuvituksellista! Sen sijaan kyllä: Miten perusteellista ja oppinutta!

Jan Blomstedt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää