Kulttuuri

Frida Kahlon odotetaan vetävän väkeä Lontoossa

Tate Modern uskoo, ettei yleisö ole vieläkään kyllästynyt "kaikkien tuntemaan" taiteilijaan

Tilaajille

LONTOO. Tate Modern -taidemuseon kirjakaupassa myydään punaisia ruusukkeita kymmenellä punnalla.

Ne ovat museon juuri avautuneen suuren Frida Kahlo -näyttelyn kylkiäiskrääsää. Ruusukkeilla voi koristella tukkansa Kahlon tapaan.

Ruusukemyynti on yksi merkki siitä, että Kahlo-näyttelystä odotetaan Lontoon taidekesän yleisömagneettia.

Taiteilijan faneja kehotetaan varaamaan liput etukäteen internetin kautta. Muuten sisäänpääsystä ei ole takeita.

Vielä reilut 20 vuotta sitten tavallinen taiteenharrastaja oli tuskin kuullutkaan Kahlosta. Sen jälkeen tilanne on muuttunut dramaattisesti.

Tate Modernin mukaan Kahlo on viime vuosisadan taiteilijoista merkittävimpiä ja kuuluisimpia. Jopa kuuluisin, jos viitsii käyttää etuliitettä "nais-".

Mainetta ovat kasvattaneet lukuisat Kahlosta tehdyt kirjat, elokuvat ja tv-dokumentit, joita on nähty monia Suomessakin.

Helsingin kaupungin taidemuseonkin Kahlo-näyttely keräsi yli 100000 kävijää kahdeksan vuotta sitten.

Helsingin näyttelyn nähneellekin Tate Modernin Kahlo-pinnistys voi antaa jotain uutta.

Lontooseen on saatu peräti 87 Kahlon maalausta. Taiteilija ehti maalata lyhyen elämänsä aikana noin 150 teosta.

"Usein unohdetaan, että Kahlo teki muutakin kuin omakuvia. Nuorena hän kokeili monenlaisia eri tyylejä. Myöhemmin hän kommentoi teoksissaan politiikkaa, muun muassa Meksikon ja Yhdysvaltain suhteita", kertoo kuraattori Emma Dexter.

Kahlo oli myös kaikkea muuta kuin se omakuviensa esittämä alkuperäisväestön meksikolaisnainen, pakanajumalattaresta seuraava.

"Kahlo tuli etuoikeutetusta keskiluokasta", Dexter muistuttaa.

Teini-ikäisenä Kahlo halusi lääkäriksi. Lukiossa Kahlolla oli 2000 koulutoveria - ja näistä tyttöjä vain 35.

Kahlon elämän tapahtumarikkaat vaiheet on moneen kertaan toistettu.

Itse hän tiivisti elämänsä kahteen onnettomuuteen. Ensimmäinen näistä oli vakava liikenneonnettomuus, toinen oli rakkaus taiteilija Diego Rivieraan.

Kahlon henkilökohtainen elämä heijastui kaikkiin hänen töihinsä. Erityisen selvästi se näkyy maalauksessa Kaksi Fridaa, jota kuraattori Tanya Barson pitää taiteilijan mestariteoksena.

"Kahlo maalasi teosta sen jälkeen, kun hän oli eronnut Rivierasta. Maalauksen oikeanpuoleisella, rakastetulla Fridalla, on ehjä sydän. Ei-rakastetun Fridan pukukin on veressä", Barson selittää.

Näyttelyn kuraattorit eivät lähde spekuloimaan sillä , mitä Kahlon taiteen suosiolle tapahtuu tulevaisuudessa.

Jo nyt monet kriitikot valittavat, että Kahlo on jo "liian suosittu", että hänet "tuntevat kaikki" ja että koko Kahlon elämä on "kaupallistettu".

Dexterin mukaan Kahlo vetoaa nyky-yleisöön, koska hänen taiteensa on täynnä vahvoja ja helposti ymmärrettäviä vastakohtaisuuksia, kuten elämä ja kuolema sekä rakkaus ja viha.

Kahlon maine on taannut sen, ettei Tate Modernin ole tarvinnut lähteä kikkailemaan näyttelyn rakentamisessa tai sen mainonnassa.

Teokset ovat monisalisessa tilassa lähes aikajärjestyksessä, karkeasti aiheittain ryhmiteltynä.

Kahlonhan tuntevat joka tapauksessa jo kaikki.

Tate Modern: Frida Kahlo. Auki lokakuun 9. päivään asti su-to klo 10-18 ja pe-la 10-22. Liput 8 ja 10 puntaa. Lippuvaraukset www.tate.org.uk.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää