Kulttuuri    |   KIELI-IKKUNA

Mimmi polskutti käsipohjaa

Tilaajille

Väinö Linna kuvaa Täällä Pohjantähden alla -romaaninsa yhdessä luvussa Leppäsen Aunen pulikointia järvessä. Aunen uintityylille on ominaista kova jalkojen hakkaaminen. "Koko uintia sävytti tuloksen ja voimankäytön suunnaton epäsuhta", kirjoittaa Linna.

Aune ei ole ollut poikkeus aikalaistensa joukossa. Heikko uimataito tai uimataidottomuus on ollut ennen yleisempää kuin nykyään. Kun uimakouluja ei ole ollut, nekin, jotka ovat osanneet uida, ovat liikkuneet vedessä omien oppiensa mukaan.

Ei ihme, että nykyiset uintilajien nimityksetkään eivät vanhastaan ole olleet käytössä. Esimerkiksi perhos- tai rintauinnista ei muutama sukupolvi sitten ole puhuttu vielä mitään. Jonkinlainen karkea jaottelu on sentään ollut. On uitu vatsallaan, mahallaan, suullaan, silmällään - ne kaikki tarkoittavat samaa - tai selällään ja syrjällään. On uitu veden päällä tai kädet pohjassa. "Ossaat sie vee pääl uija?" - "Em mie ossaa uija ku kääet pohjas." Nimitysten määrästä päätellen käsipohjan uiminen on ollut tavallista.

Kun Etelä-Pohjanmaalla on uitu käsipohjaa, on uitu rapasammakkaa. (Sammakko on Pohjanmaalla ja Satakunnassa sammakka.) "Kyllä Raunikin jo rapasammakkua uii ja präsöttää (= roiskuttaa) nott (= niin jotta) oikee." Jossakin muualla on käsipohjan sijasta uitu pohjakruttia, rantamatikkaa tai neliköntässä. Kun on tyydytty pelkästään kahlaamaan vedessä, on menty jalkapohjaa. Uimataidotonta on kiusoiteltu sanomalla: "Sinä uit taas kiven kanssa kilpaa." Itse sanaa uida käytetään murteissa väljemmin kuin yleiskielessä. Paksussa lumessa tai heinikossa kahlaaminenkin on uimista. Joku entinen kannakselainen on kertonut, miten talvella reellä "peltoloi myöte mäntii ja hevoset uivat siel pellool". Kun Keski-Pohjanmaan upottavilta nevoilta tehtiin heinää, "piti uija polovia myöjen". Samoin Kainuussa lapsi, joka ei vielä osaa kontata mutta etenee ryömimällä, mahallaan uipi.

Uintikausi on aloitettu keväällä heittämällä talviturkki pois tai jääkontti selästä.

Jääkontin kantajaksi ei mielellään ole jäänyt kukaan. Ennen veteen pulahtamista on viskelty kädellä vettä maalle ja hoettu: "Minä veteen ja näkki maalle." Sitä, joka joukosta viimeisenä on ehtinyt veteen, on kiusoiteltu jäniksen passin pitäjäksi. Kiire on myös uimasta tultua ollut saada vaatteet ensimmäisenä päälle, ettei vain jää hevosenkettäjäksi 'hevosennylkijäksi'.

Vanha suomalainen uimakäytäntö on noudatellut samaa ajoissa olemisen periaatetta kuin kaikki muukin. Säällisen ihmisen on kuulunut saada työnsä aikaisin valmiiksi. Viimeiseksi jääminen on ollut vetelyyden merkki.

Periaate on siis ollut tämä: Uimaan heti jäiden lähdettyä. Veteen ja vedestä pois ennen kuin toiset ehtivät. Uiminen lopetettava ennen Jaakon päivää ja kylmää kiveä olkoon helle loppukesästä miten kova hyvänsä.

Monet ovat uskollisia perinteelle edelleenkin.

Matti Vilppula

matti.vilppula@kotus.fi

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tutkijat käsittelevät palstalla kielen ilmiöitä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää