Kulttuuri    |   KIELI-IKKUNA

Kauhavalainen käteen, kirvulainen jalkaan

Tilaajille

Jokainen on joskus syönyt hampurilaisen ja ainakin nähnyt bernhardilaisen. Edellinen - ruoka - ja jälkimmäinen - koira - ovat kumpikin saaneet nimensä paikkakunnasta: ruoka Hampurin kaupungista ja koira Alppeihin kuuluvasta Bernhardin vuoresta tai solasta.

Suomessakin on tai on ollut sanoja, jotka ovat jonkin paikkakunnan nimeen perustuvia lainen-johdoksia ja jotka tarkoittavat paitsi paikkakunnan asukasta myös paikkakuntaan liittyvää tuotetta. Moni on pidellyt kädessään kauhavalaista tai fiskarilaista, Kauhavalla tai Fiskarsissa valmistettua tuppipuukkoa. "Pist tuppeen vaa se fiskarilaises, ei mei täs yhtä miästä pelkätä!"(Nurmijärvi).

Hämeenlinnan itäpuolella sijaitseva Tuuloksen kunta tuli 1800-luvun loppupuolella kuuluisaksi ajelureistään ja -rattaistaan. Niitä myytiin lähikaupunkien markkinoilla, ja hyvän maineen saatuaan tuuloslaiset levisivät lähes kaikkialle. Tosin kilpailijoitakin oli, ja joku arvosti enemmän iisalmelaisia, pielavetisiä tai kurikkalaisia, jotka malliltaan ja ulkonäöltään olivat toisenlaisia rekiä kuin tuuloslaiset.

Käden taidot osattiin myös Karjalankannaksella. Kirvussa tehdyt huopatossut olivat kirvulaisia. "Ku panneepi pakkasella kirvuulaiset jalakaasa, nii ei kylymä varpaita nipistele" (Liminka). Korviakaan ei palellut, kun muisti vetää päähänsä koivistolaisen, Koiviston pitäjästä lähtöisin olevan miesten talvipäähineen.

Viipuri ja Kurkijoki ovat olleet tunnettuja hevospiiskoistaan. "Hevone meinas vikuroitta, mut tokentus ku annetti viipurilaisest" (Pertteli).

Kurkijokelaisen tunnettuutta osoittaa se, että sanaa on saatettu käyttää muustakin piiskasta kuin vain Kurkijoella valmistetusta. "Kuhan minä käyn hyvän kurkjokelaisen metästä, nin juoksoo se tamma" (Liperi).

"Kylläpä akka pani nyt roppakäellä velliin raahelaesta!", totesi kärsämäkeläinen isäntä velliä maistettuaan.

Raahelainen oli suolaa, jota laivat toivat ulkomailta Raaheen, mistä sisämaan ihmiset kävivät sitä hevosella hakemassa. Toinen rannikkokaupunki, Kokkola, ei ole jäänyt Raahesta jälkeen. "Kun oisi kortteli viinaa ja kyynärä kokkolaista, niin Jussill oisi joulu!", toivoi joku utajärveläinen. Toivoja tarkoitti kokkolaisella purutupakkaa, kokkolanpötkyä, jota oli tapana myydä kyynärittäin.

Muutamat paikkakunnat ovat lainanneet nimeään useammin kuin kerran. Niinpä hollolainen oli Hollolan mallia oleva kirkkoreki, Hollolalle tyypillinen pienikokoinen hevonen tai Hollolan seudulta kotoisin oleva perunalajike. Viimeksi mainittu levisi jopa Kainuuseen asti. "Syyspotuksi ja kesäpotuksi hollolaisie", on sanottu Sotkamossa.

Koivistolainenkin oli muuta kuin vain päähine: "Ne tanssasi siellä talolla koivistolaista, saksanpolokkaa, engelskaa ja kaustislaista" (Liminka).

Matti Vilppula

matti.vilppula@kotus.fi

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tutkijat käsittelevät palstalla kielen ilmiöitä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää