Kulttuuri    |   KONSERTTI

Sigur Rós on voimaa ja herkkyyttä

Ensi kertaa Suomessa konsertoinut yhtye ansaitsee saamansa huomion

Tilaajille

Sigur Rósin konserttiarvion alussa on kieltämättä typerää lainata Miljoonasateen Heikki Saloa. Mutta näin nyt vain kävi.

Sunnuntaina Helsingin kirjamessuilla Salo lainasi pessimistifilosofi Arthur Schopenhauerin ajatusta, että musiikki välittää vain ilon tai surun tunteita, mutta ei määrittele niitä tarkemmin. Salo rakensi mietelmän päälle omansa - laulunsanat tulevat tähän väliin, täsmentämään tunnelatausta.

Samana iltana Kulttuuritalolla islantilainen Sigur Rós näytti, että siihen ei voi Salon viisauksia soveltaa. Yhtyeen laulaja Jónsi Birgisson laulaa viimeisimmillä levyillä itse keksimällään islannin tapaisella kielellä. Tavut hetkittäin koskettelevat tuntemiemme kielten sanoja, mutta siinä kaikki.

Konserteissaan Sigur Rós käyttää taustaelokuvia. Nekin ovat sanoitusten tavoin avoimia ja epämääräisiä, pelkkiä hahmoja. Lavashow'n täydentää yhtyeen ja yleisön väliin ajoittain pingotettu valkoinen kangas, johon luodaan molemmista suunnista heijastetuilla valoilla värien ja varjojen pinta.

Yhtyeen musiikkia on vaikea kuvailla syyllistymättä pateettisuuteen. Sigur Rós on ainoita yhtyeitä, jotka ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana onnistuneet tekemään länsimaisessa pop-musiikissa jotain aidosti uutta.

Se on taiderock-piirien lemmikki. Itse asiassa se on ollut sitä jo niin pitkään, että viimeisimmän, hieman heikon Takk-levyn kohdalla on voinut aistia eräänlaisen backlash-ilmiön. Nyt on muodikkaampaa tuhahtaa Sigur Rósille kuin diggailla sitä. Mutta Sigur Rós ei ole vielä lähdössä mihinkään.

Yhtyeen soitto on atmosfääristä, pitkistä äänistä muodostuvaa äänimassaa, joka aaltoilee eri suuntiin laulaja-kitaristi Birgissonin soiton ja äänen ympärillä. Birgissonin falsetto on uskomattoman voimakas.

Hän soittaa sähkökitaraa sellon jousella, ja saa sen kuulostamaan siltä kuin islantilaista laavaa muovattaisiin runollisiksi veistoksiksi. Niin, pateettistahan tämä kuvailu on.

Yhtye esiintyi viikonloppuna ensi kertaa Suomessa ja myi loppuun kaksi iltaa Kulttuuritalolla. Yleensä ongelmallinen sali valkoisine seinineen sopi yhtyeelle hyvin, eikä äänentoistokaan temppuillut.

Lämmittelijänä oli islantilainen jousikvartetti Amina. Naisyhtye on soittanut Sigur Rósin levyillä ja soitti nytkin mukana yhtyeen monissa kappaleissa.

Aminan oma konsertti oli hellyttävästi kotikutoisen oloinen. Jousia Amina osaa soittaa, mutta luutun, urkuharmonin ja ksylofonin kanssa touhu meni pimputuksen puolelle.

Sigur Rósin konsertti käynnistyi Takk-levyn Glósóli-singlellä. Glossolalia tarkoittaa vieraiden, merkityksettömältä tuntuvien, mutta mahdollisesti uskonnollisesti merkittävien sanojen lausumista. Siis kielillä puhumista.

Glósólin rakenne tiivisti koko konsertin. Kappale kasvaa hennosta alusta viimeisen puolitoistaminuuttisen valtavaan ääniräjähdykseen. Levyllä on siitä vain kastroitu versio. Liveversio naulitsi heti penkkiin kiinni. Harva yhtye pysyy liikkumaan näin radikaalisti äänenpaineessa ääripäästä toiseen menettämättä lainkaan herkkyyttään.

Sen jälkeen kuultiin kaksi kappaletta yhtyeen läpimurtolevyltä Ágaetis Byrjun.

Ný batteri ja Svefn-g-englar olivat molemmat kertakaikkisen loistavia.

Takk-levyn kappaleista parhaiten toimi Saeglópur. Muuten uusien sävellysten aikana konsertin intensiteetti laski. Niissä ei ole samanlaista alkuvoimaa kuin yhtyeen tähän asti parhaalla, ()-levyllä.

Levyn nimi on siis vain sulkumerkit, eikä kappaleillakaan ole nimiä. Puhutaan siis levyn avausraidasta ja viimeisestä kappaleesta. Nekin olivat konsertin mieleenpainuvia hetkiä.

Aloituskappale on pehmeä, ilman rumpuja soitettu pianovetoinen sävellys. Levyn viimeinen kappale, joka päätti koko konsertin, lähtee yhtyeelle poikkeuksellisesti kitarariffillä, ja kulkee vääjäämättömästi kohti lopussa odottavaa massiivista äänimyrskyä. Voima ja herkkyys on häkellyttävää.

Sigur Rós ansaitsee kaiken saamansa huomion ja kiitoksen. Yleisö oli kuin hengellisessä kokouksessa, täynnä pelonsekaista kunnioitusta ja ihailua. Kun kappaleessa Viorar Vel Til Loftarasa yhtye keskeytti soiton ehkä puoleksi minuutiksi ja taustavideokin pysähtyi, kukaan koko salissa ei hiiskahtanutkaan.

Jussi Ahlroth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää