Kulttuuri    |   KIRJAT

Satumaailmassa kaikki on mahdollista Jörn Donnerin ja Stefan Lindforsin keskusteluista syntyi kirja mediavetoisesta menestystarinasta

Tilaajille

kirjat Satumaailmassa kaikki on mahdollista Jörn Donnerin ja Stefan Lindforsin keskusteluista syntyi kirja mediavetoisesta menestystarinasta J örn Donnerin ja Stefan Lindforsin kaksinpuhelu lupaa jännityksentäyteisiä lukuhetkiä. Kysymyksistä ja vastauksista rakennetun kerronnan valtti on tämän hetken tuntu. Kerrontamuotona vuoropuhelu lupaa draamaa, käänteitä ja ristiriitoja. Tarjolla näyttää olevan kirjallista liveä. Ellei peräti stand-upia?

Julkisuuden stailaamaa egologista karismaa Donnerissa ja Lindforsissa riittää. Ikäeroa keskustelijoilla on isän ja pojan verran. Seuraako isänmurha, selkäsauna vai perinnönjako?

Tapio Vapaasalon taitto soi. Luvassa on visuaalinen karkkipäivä. Silti kirjaa tekee mieli ennen kaikkea lukea.

Keskustelujen alku on kuin söpöstä amerikkalaisesta elokuvasta. Terapeutti esittää kapinoivalle ja komealle teini-idolille kysymyksiään. "Mitä tiedät lapsuudestasi?" "Tuntuu siltä että opin tuntemaan itseni tosi nopeasti. Huomasin olevani erilainen", on vastaus. Ahaa, ollaan siis Nuoren kapinallisen jäljillä, oivaltaa lukija.

Vastausten myötä lukijalle esitellään itsetietoinen, suomenruotsia puhuva hyvän perheen poika. Tätejä on kolme ja he asuvat Ruotsissa, Sveitsissä ja Espanjassa. Stefan on suvun pieni maskotti. Pahisten roolissa ovat hurrivihaisen Turun katujen suomenkieliset nuoret.

Ruman Ankanpoikasen tarinassa hyvän haltijattaren rooli on varattu "piirustuksenopettajalle".

Ahvenmaa tarjoaa mediavetoiselle ja urbaanille menestystarinalle eksoottisen ja aidon luontotaustan. Ahvenanmaan vesillä vartutaan, navigoidaan ja ajetaan myöhemmin hippaporukassa karille. Ilman luontoa yhdenkään suomalaisen muotoilijan tarina ei olisi kansallisesti uskottava.

Kirjan jakso Tupakka ja viina liittyy rispaantuneeseen mielikuvaan taiteilijasta romanttisena retkuboheemina. Ilman rälläystä, räyhäystä ja rilluttelua moni luova persoonallisuus ei olisi laajempaa yleisöä aikojen saatossa kiinnostanut.

Lindforsin elämää läheltä seuranneet kiinnittävät huomionsa puheiden aukkoihin. Minne unohtui esimerkiksi Aino Tirkkonen, Lindforsin ura- ja imagokehityksen kannalta keskeinen ja lojaali luottohenkilö vuosien varrelta?

Tai valokuvaaja Kari Holopainen, jonka merkitys Lindforsin läpimurtovuosien "hovikuvaajana" on sekin osa uudempaa muotoiluhistoriaa. Kuten 50-luvun designstarat, myös Lindfors oivalsi alusta alkaen loistavien pr-kuvien merkityksen.

Dialogi voi paljastaa henkilöiden persoonallisuuksista lukijan kaipaamia kiinnostavia säröilyjä.

Keskustelujen puolivälin jälkeen Donner alkaa tuntua rehtorilta, joka ei enää muista mitä kansliaan kutsutulle oppilaalle pitikään tehdä. Nuhdella, mutta mistä? Lukija alkaa aistia transferenssin eli tunteen siirron läsnäolon. Tuovatko Lindforsin vaellusvuodet mieleen Donnerin omat, minäkehäiset kohuprojektit?

Lindforsin kaltainen persoona sopi kuin valettu uusliberalistisen ajan ihanteisiin. Hänestä tuli maamme ensimmäinen postmoderni muotoilija. Hän oli myös ns. luovan luokan ensimmäisiä prototyyppejä.

Onneksi Lindfors on myös muuta. Sisäisesti ohjautuva, elävästi sopeutumaton ja vapauttaan uudistava yksilö. Toisin sanoen hankala tyyppi.

Runsas kuvamateriaali sisältää vähintään yhtä monta imagomuutoksen läpikäynyttä Lindforsia kuin muotoiltua esinettä. Minän stailaus on verissä.

Lindforsin mallin mukainen muotoilija on tavaramaailman sisäänheittäjä. Hänen imagostaan tulee tavaran käsitteellinen pakkaus. Ääritapauksessa tuote on suunnittelijansa egon miniestradi.

Postmodernin slangin mukaan Lindfors-tavarat ovat "seksikkäitä". Mutta eivät avantgardea. Ne eivät sisällä tulevaisuusutopioita. Ne ovat täysillä paahdettuja egotrippejä ja hourailevan surrealismin perillisiä.

Kirjan keskustelujen ilmoitetaan sijoittuvan yksityiselämän alueen ulkopuolelle, perhetaustaa lukuun ottamatta. Lukija elättelee turhaan alhaista mutta innokasta toivettaan kunnon revittelystä. Missä luuraa Himon, Rakkauden ja Raivon luvattu kolmiyhteys?

Spektaakkelien yhteiskunnalle ominaiseen tapaan se löytyy muotoilu-ja markkinointiprojekteista. Kuten käärmeenmuotoisesta hieromasauvasta. Asiakkaana olleen pornokaupan myynti kohosi 42 prosenttia.

Haastattelujen lopussa Donnerin (strateginen?) hajamielisyys katoaa.

J: "Miksi harrastat koiria mieluummin kuin kissoja?" S: "Kissat ovat niin itsenäisiä, ettei niihin saa kontaktia." (...) J: "Eivätkö koirat ole jotenkin mielisteleviä?" S: "Joo." J: "Ja siitä sinä pidät?" Kun Lindfors tunnustaa pitävänsä Los Angelesin ilmapiiriä, luontoa, ilmaa ja merta satumaailmana, Donner heittää: "Jollaisessa sinä myös elät. Satumaailmassa kaikki on mahdollista." Kaj Kalin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää