Kulttuuri    |   VUODEN KIRJAT

Majgull Axelsson: Toista tietä...

Tilaajille

Majgull Axelsson: Toista tietä. WSOY.

"Onnistuu hyvin kuvaamaan Ruotsin viime vuosikymmenien kehitystä, joka oli myös matkaa sosiaalidemokraattisesta kansanliikkeestä nykyiseen pysähtyneeseen valtiohoitajapuolueen aikaan." (Timo Hämäläinen 28. 10.) Paul Auster: Yksinäisyyden äärellä. Tammi.

"Esikoinen, kaksi esseetä, sisältää hänen myöhemmän tuotantonsa keskeisimmät ja kestävimmät teemat, vieläpä äärettömän elegantisti ilmaistuina ja vetävän tarinoinnin merkeissä." (Antti Majander 19. 2.) Tadeusz Borowski: Kotimme Auschwitz. Like.

"Borowskin kertomukset kuuluvat hienoimpien julmuuden kuvausten joukkoon ylipäätään, ajasta ja paikasta riippumatta." (Tomi Ervamaa 30. 1.) J.M. Coetzee: Elizabeth Costello. Otava.

"Konstikas ja hieno romaani, joka kyseenalaistaa kirjallisuuden merkityksen globalisoituneessa maailmassa." (Mervi Kantokorpi 29. 5.) Julio Cortázar: Ruutuhyppelyä. Loki.

"Ajatonta pohdintaa ihmisen asemasta, kokeellisen romaanin hurmaa ja improvisointia, hullaantunutta tai harkittua luovuutta, joka ei koskaan menetä merkitystään." (Jacob Söderman 21. 8.) Jakob Ejersbo: Pohjolan voima. Otava.

"Nautittava ja nostalginen sukupolviromaani, jossa kirjailijan itsensä ikäiset pilvenpolttajat inhoavat kotikaupunkiaan Aalborgia." (Antti Majander 29. 1.) Bret Easton Ellis: Lunar Park. Tammi.

"On yllättäen kuin trilleri. Kovin paatunut saa olla, jos sen pystyy jättämään kesken. Hieno kirja." (Jukka Petäjä 3. 11.) Kerstin Ekman: Raaputusarvat. Sudentalja 3. Tammi.

"Pysäyttää näkemään, millaisiksi päättyneen vuosisadan tragediat ja menestystarinat ovat meidät ja yhteiskuntamme muovanneet." (Hannu Marttila 12. 6.) Kjell Eriksson: Auetkoon maa. Blue Moon.

"Näkemykset kansankodin rapistumisesta ja yhteiskunnan kovenemisesta yhdistyvät Sven Westerbergin tyyppiseen rauhalliseen, filosofissävyiseen kerrontaan." (Keijo Kettunen 11. 5.) M. John Harrison: Eilisen mystinen sydän. Like.

"Kaunis, mutta julma kirja. Vaikka se jollain mutkikkaalla tavalla on ehkä fantasiaa, se on lopulta murhaavaa kritiikkiä eskapistista fantasiaa kohtaan." (Jussi Ahlroth 12. 10.) Hallgrímur Helgason: Islannin kirjailija. Otava.

"Lukuelämys kirjallisuuden syvimmistä saloista, toden ja tarun tasoista. Kuinka joku voi vielä kirjoittaa näin klassisen ja samalla postmodernin proosajärkäleen!" (Irma Stenbäck 19. 12.) J.-K. Huysmans: Vastahankaan. Desura.

"Suomentaja Antti Nyle´n on varustanut selityksin tämän dekadenssin raamattuna pidetyn teoksen: Se on antimoderniuden klassikko, kirjallisen dandyismin perusteksti ja ranskalaisen romantiikan päätös." (Pekka Tarkka, arvio tulossa.) Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina. Tammi.

"Taitavasti rakennettu nyyhkyromaani, joka väläyttää näkyviin bioyhteiskunnan kääntöpuolen, mikä varmasti on tärkeää ja tarpeen." (Jan Blomstedt 16. 10.) Imre Kerte´sz: Tappio. Otava.

"Kertészin kirjoista kafkamaisin, välttämätön 1900-luvun ymmärtämiseksi." (Timo Hämäläinen, arvio tulossa.) Andreï Makine: Vera. WSOY.

"Tekotaiteellistako? Ehkä. Mutta siitä viis. Makinen teksti vaivuttaa miehen tuntemaan tuoreesti kuin poika." (Antti Majander 27. 8.) Ian McEwan: Lauantai. Otava.

"Kun ratkaistut arvoitukset, ihmiset, pannaan yhteen, syntyy ihan mitä sattuu - niin perheessä kuin vanhassa tutussa kaupungissakin, saati sitten koko maailmanmitassa." (Antti Majander 18. 12.) Irene Nemirovsky: Ranskalainen sarja. Gummerus.

"Itsekkyyden, julmuuden, sosiaalisen ylenkatseen, petoksen ja pelkuruuden vivahteita riittää pakolaisten täyttämillä maanteillä." (Hannu Marttila 5. 10.) Jo Nesbø: Suruton. Johnny Kniga.

"Annostelee sopivasti tuttua ja tuntematonta, ei hurmaannu liiaksi tekniikasta eikä väkivallasta, psykologinen silmä toimii ja mielikuvitus kietaisee uskomattoman uskottavaksi." (Antti Majander 13. 11.) Philip Roth: Salajuoni Amerikkaa vastaan. WSOY.

"Romaani on kiinnostava paitsi Rothin omassa tuotannossa myös sen kontrafaktuaalisen rakenteen takia. Mitä olisi voinut tapahtua? Siinä on varoitusta, pelkoa kerrakseen." (Timo Hämäläinen alkuteoksesta 7. 10. 2004) Mario Vargas Llosa: Paratiisi on nurkan takana. Otava.

"Latinomaagista realismia romaanissa ei ole surreaalisten käänteiden ja arkisten ihmeiden merkityksessä. Vargas Llosa on pannut romaaniinsa paljon tutkimusta." (Jan Blomstedt 29. 5.)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää