Kulttuuri

"Niinku tosi kauheeta tai tosi ihanaa"

Vuoden nuori taiteilija kierrättää teoksissaan elämää, miehiä ja ystävättäriä

Tilaajille

tampere. "Heippa. Nähdään", huudahtaa kuvataiteilija Heta Kuchka (äännetään kutška) sopiessamme puhelimessa haastattelusta.

Vuoden 2006 nuoren taiteilijan toivotus on - älkääkä nyt ymmärtäkö tätä väärin - aseistariisuvan pirteä ja tyttömäinen.

Pari päivää myöhemmin tapaan Tampereen taidemuseossa iloisen taiteen maisterin - sekä elävänä että videolla.

Kuchkan Hurmaavat-videon loputon monologi nimittäin kaikuu museon näyttelytilojen joka soppeen.

Videolla taiteilija kalkattaa henkilökohtaisia miesjuttujaan sellaisen tyttöenergian voimin, että katsojan korvissa alkaa soida.

"Kyse on siitä, miten naiset puhuvat miehistä. Olen ollut opettajana yläasteella, enkä ole havainnut ratkaisevaa eroa 13-vuotiaiden tyttöjen ja opettajanhuoneen naisopettajien juttujen välillä", Kuchka taustoittaa hyväntuulista videotaan.

"Ymmärrätkö? Se on sitä, kun kaikki on 'niinku tosi kauheeta tai aivan ihanaa'", taiteilija lausuu kilpaa videominänsä kanssa.

Jo 22. kertaa valitun vuoden nuoren taiteilijan valokuva- ja videoteokset näyttävät kauniilta, hauskoilta ja kepeiltä, mutta niiden pinnan alle kätkeytyy vakavaa ja riipaisevaa pari- ja ihmissuhdedynamiikkaa.

Kuchka on esimerkiksi analysoinut viiltävästi tilanteita, joissa sokerikuorrutettu parisuhdeonni on kukoistavinaan.

Hääkuva-asetelmien ohessa nähdään tositv:stä muistuttava video, jossa pariskuntia valokuvataan kuin liukuhihnalla. Viime kädessä kaikki onkin rakennettua kulissia.

Ihmissuhdekiemurat saavat Kuchkan videoilla jopa makaabereja muotoja. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että nainen silittää miestään kuumalla silitysraudalla?

"Rikkominen on helppoa, eheyttäminen vie paljon kauemmin", Kuchka pohtii esitellessään ruukkuja, jotka on hänen mukaansa tarkoitettu toimimaan naisten raivariesineinä.

Kuchkan ruukkujen kyljissä lukee "paskapää" ja "suksi kuuseen".

"Teksti on viimeinen asia, jonka ruukun heittäjä näkee viskatessaan sen päin miehen näköä", taiteilija valistaa osoittaessaan kirjoitusta viattomalta näyttävän väkivaltaesineen kyljessä.

"Näyttelyssä ruukut asetetaan oikein vitriineihin, jolloin ne näyttävät tosi tärkeiltä." Museonjohtajat

Berndt Arell ja Janne Gallen-Kallela-Sirén kirjoittavat näyttelyn julkaisussa, kuinka Kuchka työstää, jauhaa ja jankkaa elämän kaikkia särmiä, miehiä, rakastajia ja ystävättäriä.

Kuchka toimii usein itse performatiivisten projektiensa mallina. Hän esiintyy monella videoillaan ja valokuvissaan.

"Mitä nolompaa ajatusta lähden teoksissani työstämään, sitä parempi on, että olen itse omana mallinani", taiteilija mainitsee ja nauraa oikein saatanallisen vapautuneesti.

Näyttelyn uudessa ja varsin monumentaalisessa värikuvasarjassa Merimiehet Kuchka ei itse esiinny. Valtavan purjelaivan arkea esittelevissä kuvissa mikään tilanne ei myöskään ole etukäteen suunniteltu.

"Valokuvat on otettu vuonna 1999, kun pääsin mukaan purjehdukselle ulkomaisen näyttelyvierailuni yhteydessä. Kuvat liittyivät senhetkisiin pohdintoihini taiteeni miesteemasta", Kuchka sanoo.

"Kuvat ovat mielestäni maskuliinisia mutta samalla tosi herkkiä." Lisää Kuchkan uutta tuotantoa löytyy Tampereen taidemuseon alakerrasta, jossa on esillä taiteilijan Yhdysvalloissa toteuttama Mitä jos -teossarja.

Keskimääräisessä amerikkalaisessa pikkukaupungissa toteutettu kokonaisuus liittyy Kuchkan suosimaan identiteetin pohdintaan.

Taustalla on ajatusleikki siitä, millaiseksi taiteilijan oma elämä olisi saattanut muotoutua, jos hänen 1960-luvulla Suomeen muuttanut amerikkalainen isänsä olisikin jäänyt kotimaahansa.

"Tein tutkimusta ihmisistä ja paikoista. Hankin itselleni vaihtoehtohistorian", Kuchka määrittelee mukadokumenttinsa.

Neljään huoneeseen levittäytyvä teos yhdistää tekijälleen tyypillisesti valokuvaa ja videota. Tuntuuko se Kuchkalle sopivalta yhdistelmältä tulevaisuudessakin?

"Koen luontevaksi, että liikkuva kuva tukee valokuvaa." Vuoden nuori taiteilija 2006 Heta Kuchka 9. 4. saakka Tampereen taidemuseossa (Puutarhakatu 34). Ti-su 10-18. Näyttelyn päivitetty versio nähdään Helsingin kaupungin taidemuseo Meilahdessa lokakuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Terveydenhuoltoa ei uudisteta pelkoja lietsomalla – Heikki Hiilamo paljasti asenteensa puhuessaan yksityisistä yrityksistä härskeinä välistävetäjinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää