Kulttuuri    |   TEATTERI

Valkama ja Klemettilä osaavat ottaa yleisönsä Musta huumori puree jämäkästi Kaupunginteatterin kahden hengen näytelmässä

Tilaajille

teatteri Valkama ja Klemettilä osaavat ottaa yleisönsä Musta huumori puree jämäkästi Kaupunginteatterin kahden hengen näytelmässä Kanadalaisen Morris Panychin näytelmä Täti ja minä (1995) on jännä tapaus.

Näytelmässä on nimensä mukaisesti vain kaksi henkilöä: kotonaan yksin asuva vanhus sekä perintöä kärkkyvä nuorempi mies. Ensimmäisestä emme saa tietää juuri mitään, toinen purkaa kummallista elämäänsä sitäkin enemmän.

Oudosta asetelmasta huolimatta henkilöt tuntuvat alkumetreiltä lähtien läheisiltä, vaikkei katsoja löytäisi heistä mitään suoranaisia yhtymäkohtia omaan elämäänsä.

Panychin näytelmä alkaa sarjakuvamaisesti lyhyillä aforistisilla kohtauksilla. Vanhusta hoitamaan saapunut mies suorittaa erinäisen sarjan tekoja, joihin täti reagoi eleillään ja ilmeillään. Irtopaloista kehkeytyy silti ehyt ja kokonaisvaltainen näytelmä.

Henkilöiden väliset tunteenilmaukset ovat peiteltyjä, mutta yleisö pysyy lukemaan näytelmän tunnekarttaa kuin avointa kirjaa. Ainakin suoremmin ja rohkeammin kuin henkilöhahmot itse.

Huumori on jälleen tehokas ase. Panychin näytelmän huumori on niin mustaa, että se läpäisee vahvankin suojamuurin. Yksinäisyys ja rakkaudettomuus ovat rankkoja aiheita. Meissä kaikissa asuu varmasti ainakin pelko hylätyksi ja unohdetuksi tulemista kohtaan.

Mustassa huumorissa on se jännittävä piirre, että sentimentaalisuus on esitystavalle kaikin puolin vieras asia, vaikka itse tarinassa henkilöhahmot kuinka purkaisivat omaa tunnevyyhtiään.

Lopputuloksena voi olla hyvinkin kerroksellinen kokemus, kuten tässä Panychin tapauksessa, jossa katsoja huomaamattaan saattaa eksyä tasolta toiselle. Ottaa etäisyyttä ja eläytyä. Osa hauskuudesta kätkeytyy nimittäin siihen, että katsoja voi myös tehdä korjausliikkeet vaivihkaa.

Panych lisäksi kääntelee näytelmänsä sinänsä yksinkertaista perustilannetta tehokkaasti ympäri. Näytelmän varsinaisesta juonesta ei sen takia ole syytä paljastaa tämän enempää. Sekin on osa dramaatikon strategiaa, ettei katsoja loppujen lopuksi ole yhtään näytelmän henkilöitä viisaampi, eikä piiruakaan näiden yläpuolella Mutta mitä paljastaisin näyttelijöistä?

Ritva Valkaman kohdalla kaikki ylistävät adjektiivit on käytetty jo niin moneen kertaan, että näyttelijättären nimestä itsessään on tullut laatusana. Eikä Valkama tälläkään kertaa petä.

Valkama loikoilee - kuin koetinkivelle asetettuna - miltei koko parituntisen esityksen ajan sängyllä puoli-istuvassa asennossa ja peitto tiukasti leukaan asti vedettynä. Ilmaisu kuitenkin kantaa tarkkana ja selkeänä, vaikkei Valkamalla ole edes kovin monta repliikkiä.

Jouko Klemettilä heittäytyy täysillä tragikoomiseen saattohoitajan rooliinsa. Klemettilä osaa vastanäyttelijänsä tavoin johdatella taitavasti yleisöä, minkä ansiosta eriskummallinen hahmo on helppo ostaa. Nauru ja itku eivät todellakaan ole kaukana toisistaan.

Valkaman ja Klemettilän välille syntyy tiivis yhteys, vaikka kumpikin näyttelee enimmäkseen kaukana toisistaan ja rintamalinjassa yleisöön. Vahva yleisökontakti on kuitenkin se asia, jonka varassa Raila Leppäkosken ohjaama esitys viime kädessä elää ja löytää maalinsa.

Olen vaikutettu.

Lauri Meri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Terveydenhuoltoa ei uudisteta pelkoja lietsomalla – Heikki Hiilamo paljasti asenteensa puhuessaan yksityisistä yrityksistä härskeinä välistävetäjinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää