Kulttuuri    |   kirjat

Karjala-kysymyksen hyvät ja pahat Paasikivi oli petturi, Koivisto pelkuri, mutta Kekkonen yritti saada Karjalan takaisin

Tilaajille

kirjat Karjala-kysymyksen hyvät ja pahat Paasikivi oli petturi, Koivisto pelkuri, mutta Kekkonen yritti saada Karjalan takaisin Poliittisen historian tutkija Jukka Seppinen on ahkera. Kymmenen viime vuoden aikana hän on tuottanut paksuja kirjoja Urho Kekkosesta, J.K. Paasikivestä, Johannes Virolaisesta, Ahti Karjalaisesta, länsi-integraatiosta ja pari kirjaa Karjalastakin.

Tuoreimmassa teoksessaan Seppinen palaa jälleen Karjalaan.

Menetetty Karjala? koskettelee kirjan tekijälle läheistä Karjalan palauttamista, mutta paljon muutakin.

Alkupuolella käydään läpi toisen maailmansodan tapahtumia niin Suomen rintamilla kuin suurvaltojen neuvottelupöydissä, loppupuolella lähinnä Suomen sotienjälkeistä poliittista historiaa, ja aina välillä piipahdetaan hetkeksi tarkastelemaan Karjalan tilannetta.

Seppinen lähtee liikkeelle talvisodasta ja talvisodan rauhasta, jossa Karjala menetettiin, ja päättää tarkastelunsa vuoteen 2000, jolloin Martti Ahtisaaren presidenttikausi päättyi. Kuten tiedetään, luovutettu Karjala kuului tuolloin ja kuuluu edelleen Venäjään.

Kun 60 vuoden tapahtumat kirjoitetaan 200 sivuun (viitteitä ja lähteitä on 50 sivua), lopputulos on väistämättä ohut sipaisu historian pintaa. Seppinen kokoaa ja luettelee jo runsaasti tutkittua historiaa, muttei uppoudu siihen, ei edes Karjala-kysymyksen problematiikkaan.

"Kirja on luonteeltaan perustutkimusta", hän sanoo esipuheessa.

Kiinnostavinta lukijalle on se, miten Seppinen kuvaa johtavien suomalaispoliitikkojen suhtautumista Karjalan palauttamiseen. Kirjoittajan näkemykset ja asenteet ovat vahvoja. Karjala-kysymyksen "hyvät" ja "pahat" erottuvat selvästi.

J.K. Paasikivestä Seppinen teki melkein maanpetturin jo kirjassaan Paasikiven aikakauteen, Paasikivi kun meni ja laverteli vuonna 1944 Moskovassa Suomen sotasalaisuuksia.

Nyt Paasikiven syntitaakka kasvaa. Lavertelun lisäksi rauhantunnustelija hyväksyi ja sitoutui omin päin jo keväällä 1944 talvisodan rauhan rajoihin - luovutti siis tavallaan Karjalan kesken jatkosodan taistelutta Neuvostoliitolle vain J .V. Stalinia miellyttääkseen.

Kaiken päälle Paasikivi vielä panttasi tiedon tulossa olevasta suurhyökkäyksestä. Hän puhui siitä amerikkalaiselle tiedustelijalle muttei Suomen johdolle. Silti Seppinen antaa Paasikivelle synninpäästön, koska Paasikivi presidenttinä kuitenkin piti loppujen lopuksi Karjalan takaisinsaantia tavoitteenaan.

Presidentti Urho Kekkonen lukeutuu tietenkin hyviin. Hän piti Karjalan-asiaa esillä ehtymättä, yritti vielä 1968 vaihtaa siitä osan Itä-Saksan tunnustamiseen ja palaseen Lappia. Seppisen mukaan "on turha pohtia", oliko Kekkosella valtuuksia esittää tällaisia aluevaihtoja omin päin.

Kun "muutoksia pelkäävä" Mauno Koivisto valittiin presidentiksi, Karjalan-asiassa alkoi "suuri hiljaisuus". Koivisto aloitti Seppisen mukaan aktiivisen Karjalan vastaisen kampanjan, löi maan edut laimin ja esti yhdessä ulkoministeri Paavo Väyrysen (kesk) kanssa Karjalan paluun Suomelle ratkaisevina vuosina 1989-94.

Martti Ahtisaari oli jälleen toista maata, Väinö Tannerin (sd) ja K.-A. Fagerholmin (sd) kaltainen Karjalan-asian esillä pitäjä. Hän antoi keskustella ja osallistui Karjalan liiton kesäjuhlille.

Ahtisaari myös virallisti Suomen Karjala-tavoitteet, jotka nyt odottavat toteutumistaan, Seppinen kirjoittaa. Hän jättää kertomatta, mitä nuo viralliset tavoitteet ovat.

Arto Astikainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää