Kulttuuri    |   kuvat

Haluatko kulkea seinän läpi?

Itämeren nykytaide tarjoaa ajatuksia ja elämyksiä

Tilaajille

Rauma. Rauman taidemuseo toimii ahtaissa ja nykytaiteen esittämisen näkökulmasta hankalissa tiloissa keskellä vanhaa Raumaa, maailmanperintökohdetta. Siitä huolimatta se järjestää joka toinen vuosi Rauma Biennale Balticumin, Itämeren alueen ajankohtaista taidetta esittelevän näyttelyn.

Nyt yhdettätoista kertaa esillä oleva biennaali on kokoaan merkittävämpi. Sillä on hyvä maine, ja sitä seurataan. Ei ole mitenkään yllättävää tavata suomalaisia ja kansainvälisiä taidevaikuttajia Rauman kapeilla kujilla etsimässä ajatuksia ja elämyksiä.

Biennaalille on karttunut kunniakas historia. Siihen on osallistunut maailmantaiteen huippuja kuten saksalainen Gerhard Richter. Yksi entisistä kuraattoreista, latvialainen Helena Demakova on nykyisin maansa kulttuuriministeri.

Erityisen eteviä biennaalin kuraattorit ovat olleet vainutessaan tulevat komeetat jo varhain, esimerkkeinä ruotsalainen Ernst Billgren ja virolainen Jaan Toomik.

Biennaalin perusajatuksena on esitellä vähintään yksi taiteilija jokaisesta Itämereen rajoittuvasta maasta. Lisäksi eri vuosina on ollut väljiä teemoja, joista tämänkertainen johdattelee kuraattoreiden Henna Paunun ja Janne Kosken mukaan "tiedostamisen ja läsnäolon pariin sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta".

Teema tuntuu kuitenkin olleen enemmänkin kuraattoreiden työkalu heidän tehdessään taiteilijavalintojaan.

Lopullisen 19 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sisältävän kokonaisuuden ääressä teema jää taustalle myös siksi, että vanhan rakennuksen sokkeloissa huomio keskittyy helposti yhteen teokseen kerrallaan.

Oman listani kärkeen nousee Anu Pennasen videoelokuva Et huomaakaan että ennen oli toisin (2006), jonka hän on tehnyt Tallinnassa keväällä 2006 yhdessä virolaisten ja Viron venäläisten teinien kanssa.

Muutaman minuutin elokuva ei selitä vaan näyttää ja koskettaa. Se tekee käsitettäväksi vielä vereslihalla olevaa lähihistoriaa Viron nopean ja rajun yhteiskunnallisen murroksen keskellä.

Aluksi en voinut sietää tanskalaisen Kathrine Ærtebjergin maalauksia ja piirustuksia Pennasen teoksen naapurissa. Huomasin kuitenkin palaavani niiden eteen kuin oudon magneetin vetämänä.

Lopulta sadunomainen, hieman manga-vaikutteinen surrealismi pakotti minut antamaan periksi. Hyvä niin, sillä kyseessä on selvästi omalla alueellaan vahva tekijä.

Ærtebjergin seinänaapurina on puolestaan saksalainen Ralf Schreiber, jonka suriseva ja tikittävä elektroninen "puutarha" täyttää kokonaisen huoneen.

Sen kymmenet hennot "kasvit" koostuvat värikkäistä komponenteista, vastuksista ja kondensaattoreista. Lehdet ovat pieniä valokennoja, joissa ne keräävät energiaa kuin oikeat kasvit. En yllättyisi, jos ne myös lisääntyisivät näyttelyn aikana.

Latvialaisen Gints Gabransin komean installaation Seinien lävitse kulkeminen (2005) vuoksi kannattaa etsiytyä piharakennuksiin. Savusta ja valosta koostuva teos on nimensä mukainen: tekee mahdottoman mahdolliseksi. Seinän lävitse astuminen on jännittävää, mutta yhtä hauskaa on seurata toisia katsojia tunnustelemassa harmaan savuseinämän lujuutta.

Isojen nykytaiteen näyttelyiden tapaan myös Rauma Biennale Balticumiin kuuluu projektiluontoisia teoksia, jotka ovat esillä kaupunkitilassa kuten Kaarina Kaikkosen

Syvyyksistä minä huudan (2006), tai teoksia, jotka ovat esillä vain vähän aikaa.

Esimerkiksi Heidi Lunabban

Sauna Obscura (2004), mainio yhdistelmä oikeaa ponttooneilla kelluvaa saunaa ja neulanreikäkameraa, purjehti pian avajaisviikonlopun jälkeen etsimään uusia saunojia.

Virolaisen Liina Siibin

Movie Posters (2001-04), sarja fiktiivisiä elokuvajulisteita, saapuu Raumalle vasta elokuun alussa.

Timo Valjakka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää