Kulttuuri    |   konsertti / musiikin aika

Latvian uusromantiikka kukoistaa

Latvian radion kamarikuoro valloitti taituruudellaan

Tilaajille

VIITASAARI. Jos suomalaisella nykysäveltäjällä olisi romanttisesti sävyttynyt kansallinen identiteetti, se vaikuttaisi armottoman vanhanaikaiselta ja huvittavalta.

Mitään huvittavaa ei ole kuitenkaan siinä, että kansallissävyinen uusromantiikkaa kukoistaa Latvian nykymusiikissa. Musiikki on Latviassa kuten muissakin Baltian maissa kansallinen identiteettisymboli, jollainen se oli Suomessakin Sibeliuksen aikoina.

Neuvostoliiton aikana se piti yllä toivoa vapaudesta ja paremmasta tulevaisuudesta. Musiikkiin oli helppo kätkeä vastarintaviestejä, joihin sensuuri ei osannut tarttua. Laulava vallankumous johti lopulta vapauteen.

Voimakasta identiteettiä ja väriä oli kaikissa teoksissa, joita erinomainen Latvian radion kamarikuoro esitti omassa konsertissaan Kaspars Putninshin johdolla. Tämä musiikki edustaa nykyaikaista kansallisromantiikkaa, jonka juuret ovat maan musiikiperinteessä, kulttuurissa, yhteiskunnassa ja historiassa.

Yhteistä kaikille teoksille on kaipuu harmoniaan ja henkisyyteen. Latvialainen nykysäveltäjä ei pelkää tunteita, vaan ilmentää niitä avoimesti ja herkästi.

Latvialaisessa uusromantiikassa ei ole mitään laskelmoitua ja kosiskelevaa. Se on syntynyt sisäisestä pakosta ja ilmaisutarpeesta sekä myös historiallis-yhteiskunnallisista syistä. Siinä on vahva ja vetoava autenttisuuden leima.

Jokaisella säveltäjällä on omat hienostuneet keinovaransa, joilla he antavat romanttiselle ilmaisulle omat sävynsä. Romantiikkaan sulautuu ekspressionistisia ja impressionistisia aineksia.

Latvian radion kamarikuoron taitavat laulajat, kaunis, elävästi väreilevä ominaissointi ja suuri vivahdeasteikko ovat stimuloineet säveltäjiä. Kiehtovat vivahteet, soinnin orgaaninen muuntelu ja dynaaminen rytmitys vaihtelivat persoonallisesti teoksesta toiseen ja saivat aikaan mielikuvituksekkaita laulavia kauneuselämyksiä.

Latvian nykymusiikin isähahmon Peteris Vasksin musiikki kuului itsestäänselvästi konsertin ohjelmaan. Humaani lohduttava sanoma, lämmin emotionaalisuus, romanttinen melodisuus ja myös tuskan kokeminen yhdistyvät hienostuneeseen sävellystekniseen taituruuteen Vasksin musiissa.

Latvialaisten laulajien monipuolista taituruutta tarvittiin sveitsiläisen nykysäveltäjän ja oboetaiturin Heinz Holligerin laajassa Scardanelli-sarjassa, jossa säveltäjä tekee kuorolaisten elämän usein hankalaksi.

Scardanelli-sarjassa saa toki laulaa normaalistikin, mutta usein laulajien on tuotettava ääni melkein tyhjin keuhkoin, sisäänhengitysvaiheessa tai nielua puristamalla.

Nykymusiikkiguru Holliger johti itse teoksensa ja vaikutti syystäkin hyvin ihastuneelta vaikean teoksen esittäjien suoritukseen.

Myös Joensuun kaupunginorkesteri oli onnistunut omaksumaan ne erikoiset soittotekniikat ja sointisävyt, joihin salakielisen Scardanelli-sarjan maaginen ja hiljainen lumous perustuu.

Holligerin toivomus on, että ikään kuin lasinen seinä erottaisi kuulijan Scardanalli-sarjasta. Kaikki soi kuin jossain hyvin kaukana, etäisyyteen jähmettyinä hauraina kuvina.

Sarjan runot ovat Friedrich Hölderlinin myöhäisiä luomuksia. Ulkopuolisen, lähelle hulluutta ajautuneen taiteilijan viestiä on vaikea ymmärtää. Tästä kommunikoimisen vaikeudesta syntyvä mystisyys on se voima, joka teki Scardanelli-sarjasta niin vaikuttavan, oudon kauniin kokemuksen.

Hannu-Ilari Lampila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää