Kulttuuri    |   NYKYAJAN LÖNNROTIT 7

"Perinnettä ei pidä vain tallentaa vaan myös elää"

Tero Mustonen muistuttaa, että suomalaisuuden ydin löytyy metsästä

Tilaajille

Sarjassa esitellään kansanperinteen kerääjiä.

"Perinnettä ei pidä vain tallentaa vaan myös elää" Tero Mustonen muistuttaa, että suomalaisuuden ydin löytyy metsästä Joensuu. Tutkija Tero Mustosen, 30, kahvipöytää Joensuussa koristaa kotkansulka. Se on esillä juhannuksen kunniaksi.

"Juhannuskokko oli aikoinaan kokon eli kotkan uhrituli", isäntä selittää.

Mustonen on juuri palannut Latviasta, jossa hän kävi tapaamassa liivin kielen viimeisiä puhujia ja miettimässä, voidaanko kielen hyväksi tehdä vielä jotain. Jotain muuta kuin vain tallentaa sitä.

"Kulttuurin pitäisi olla elettyä, tietenkin siinä määrin mitä se nykyään voi olla. Tekeminen on se tärkein asia", Mustonen sanoo.

"Eräs vanha rajakarjalainen nainen oli turhautunut siitä, että häntä on käynyt haastattelemassa ja laulattamassa vaikka kuinka monta tutkijaa, mutta se ei näy missään. Kaikki on päätynyt arkistoon pölyttymään." Mustosen mielestä ylipäätään suullisen perimätiedon tallentaminen kirjalliseksi on vääristelyä.

Elias Lönnrotin kokoama Kalevala saa mieheltä tyrmäävän tuomion.

"Kalevalan rytmi on oikea, mutta muuten se pitää ottaa Lönnrotin romaanina, jolla ei ole mitään tekemistä perinteen kanssa. Se liittyy kansallisvaltion syntyprosessiin, jolloin valtiolle piti saada historia." Mustonen on näreissään etenkin siitä, että Lönnrot jätti teoksestaan pois karhulaulut. "Karhu kun on suomalaisten alkuäiti", Mustonen selittää ja nostaa taskustaan karhunkynnet kotkansulan viereen.

Mustonen sanoo olevansa kalastaja ja runoilija. Hän liikkuu paljon luonnossa, on opetellut kalastamaan nuotalla ja tekemään haapioita, haavasta kaiverrettuja ruuhia, veneitä.

Mustonen kirjoittaa runoja ja laulaa niitä. Hän haluaa olla välittäjä, ei vain kerääjä tai tallentaja.

"Meidän kansamme ja kulttuurimme on tullut metsästä. Metsä on kaikkemme." Mustonen korostaa paikalliskulttuurien tärkeyttä, vaikka yhteiskunta keskittyykin keskittämään.

"Kävin peruskoulun Tampereella, mutta en kuullut sanaakaan Näsijärven ammattikalastajista. Haastattelin heidät myöhemmin, ja sieltä avautui aivan uusi maailma." Paikalliskulttuurien eteen hän tekee työtä muun muassa osuuskunta Lumimuutoksessa, joka puolustaa pohjoisen alkuperäiskansoja. Mustosen tämän hetkisen kohdelistan kärkipäässä ovat saamelaiset, joiden vesi- ja maaoikeuksista Suomi ei ole sopinut. "Suomalaiset ovat kyllä huolissaan tshetseeneistä ja mareista, mutta eivät kotimaisesta alkuperäiskansasta", hän sanoo.

"Maa- ja vesioikeuskysymys on testi. Jos pystymme palauttamaan heidän oikeutensa, meistä on vielä johonkin kansana ja kulttuurina."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää