Kulttuuri    |   murha riippumatossa

Karve ja vanhat murhat

Totti Karpela palauttaa sankarinsa 1970-luvulle

Tilaajille

Sarjassa arvostellaan rikoskirjallisuutta Karve ja vanhat murhat Totti Karpela palauttaa sankarinsa 1970-luvulle Karski ja sanavalmis yksityisetsivä Allan Karve joutuu jälleen keskelle mutkikasta rikossarjaa Turun seudulla.

Totti Karpelan neljäs Karve-dekkari Juhli ja kuole on viihdyttävä, hiukan vanhanaikainen murhatarina, jossa Karpela kunnioittaa Raymond Chandlerin perinteitä.

Karpelan dekkariura on ollut melko erikoinen. Hän kirjoitti jo 1970-luvun alussa romaanit Sankarit älkööt vaivautuko ja Hyvätkin on haudattava, mutta kolmas kirja ilmestyi vasta 2003. Karpelan työ todellisten rikosten ja rikollisten parissa - muun muassa Kakolan vankilan johtajana - lienee jättänyt fiktiiviset juonet taka-alalle.

Kolmannessa dekkarissa Pyöveli harvoin kättelee sankarina oli jo ikääntynyt yksityisetsivä Karve, joka oli välivuosina työskennellyt muun muassa Floridassa turvallisuusalalla ja Norjassa öljylautalla. Karve oli saanut siellä lonkkavamman, jonka vuoksi hän joutui liikkumaan vaivalloisesti kepin avulla.

Uusi romaani

Juhli ja kuole tekee jälleen harppauksen taaksepäin.

Tarina sijoittuu 1970-luvulle jolloin Karve on 35-vuotias. Yllättävältä tuntuva ratkaisu johtuu siitä, että teoksen pohjana on Karpelan 1970-luvulla kirjoittama jatkokertomus Pienet likaiset jutut.

Kirjan alussa viehättävä taiteilija Paula Valentin ottaa yhteyttä Karveen. Muuan nuori mies on alkanut seurailla Valentinia, ja nainen pyytää yksityisetsivää panemaan häiritsijän kuriin. Roteva etsivä lupaa hoitaa helpoksi luulemansa tehtävän.

Genreperinteiden mukaisesti kuviot kuitenkin laajenevat: Allan Karve lähtee Paulan mukana tämän rikkaan veljen kihlajaisjuhlille, joiden aikana tapahtuu murha. Henkirikoksia tulee pian lisääkin. Yksityisetsivä joutuu penkomaan Turun hienostopiirien salaisuuksia, perehtymään niin taloudellisiin juonitteluihin kuin mustasukkaisuusdraamoihinkin.

Karpela on kutsunut kirjojaan "puolikoviksi dekkareiksi", ja hänen tunnelmoiva, rauhallinen tyylilajinsa poikkeaakin amerikkalaisen perinteen kovimmiksi keitetyistä edustajista. Toisaalta sankari Karve on tietoinen kirjallisista edeltäjistään ja välillä jopa vitsailee genrekytkennöillään. Lakonista huumoria ja Chandler-henkisiä kielikuvia on mukana runsain mitoin.

Itse rikoskuvio jää vähän turhankin lajityypilliseksi, arvoituksen ratkaisua myöten. Kustantamon seulasta on myös päässyt läpi eräitä hiomattomia lauseita. "Olen luullut minun omaavan melko hyvänkin kasvomuistin" ei kuulosta luontevalta repliikiltä.

Karpelan vahvaa aluetta on tarinan vivahteikas kuljetus monenlaisissa miljöissä Turun ja Paraisten seudulla, merenrannan luksushuviloista ratsastuskouluun, keskustan kaduille ja laitakaupungin köyhälistökortteleihin. Alkusyksyn tunnelmat hikisestä intiaanikesästä hurjiin rankkasateisiin tuovat tapahtumiin oman lisämausteensa.

Keijo Kettunen

Totti Karpela: Juhli ja kuole. Tammi. 203 s. 25,90 e.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää