Kulttuuri

Nainen on mysteeri myös Frank McCourtille

Nyt hän päivittelee 13-vuotiasta tyttärentytärtä, joka ihailee megatähti Paris Hiltonia

Tilaajille

"Vihaan matkustamista. Ainaista pakkaamista, kiireisiä aikatauluja, kellon vahtimista. Matkustaminen on alentavaa", marisee irlantilais-yhdysvaltalainen kirjailija Frank McCourt, 76, aamuvarhain suomalaisen kustantajansa Otavan kabinetissa.

Hän kiertää Skandinaviaa esittelemässä uusinta muistelmateostaan Liitupölyä. Helsingissä hän antaa haastatteluja kabineteissa ja kirjakaupoissa, Turussa hän esiintyy kirjamessuilla.

"Palaan kotiin New Yorkiin 15. lokakuuta. Sitten kuolen", hän toteaa sarkastisella tyylillään.

Neljä tuntia myöhemmin lehdistötilaisuudessa valituksesta ei ole tietoakaan. McCourt ottaa yleisönsä tarinoillaan 30-vuotisesta opettajan urastaan.

Siitä kertoo myös uusin kirja, McCourtin muistelmatrilogian kolmas osa.

McCourt kertoo suomalaisille toimittajille ensimmäisestä oppitunnistaan, jolloin hän söi oppilaansa eväät. Toisella tunnilla hän hankki jo potkut kertomalla oppilaille, että irlantilaiset tosiaankin solmivat suhteita lampaisiin. Useammin kuin kerran oppilaat harhauttivat opettajansa kertomaan tarinoita Irlannista sen sijaan, että he olisivat opiskelleet lauseenjäsennystä.

Liitupölyä on sarja epäonnistumisia ja noloja tilanteita. Se on myös hyvä opas siihen, mitä virheitä opettajan ei pidä luokan edessä tehdä.

Neuvot saattavat tulla tarpeeseen.

"Opettajien imago on surkea. He ovat alipalkattuja ja aliarvostettuja. Opettajat eivät kerta kaikkiaan ole seksikkäitä. Milloin viimeksi olette nähneet opettajaa haastateltavan televisiossa?", McCourt kysyy.

Liitupölyä-kirjassa opettajan työ näyttäytyy toisenlaisessa valossa. "Opettamisessa pitää olla taikuutta", McCourt tiivistää.

McCourt kirjoitti ensimmäisen muistelmateoksensa Seitsemännen portaan enkeli jäätyään eläkkeelle. Se kertoo hänen köyhästä lapsuudestaan Irlannissa tavalla, joka huvittaa ja liikuttaa. Teosta on itse asiassa suorastaan vaikea uskoa todeksi. "Joka sana on totta", McCourt vakuuttaa.

Kirjasta tuli valtava menestys. Se sai Pulizer-palkinnon 1997. Sittemmin kirjasta tehtiin elokuva, jonka ensi-ilta oli Suomessa vuonna 2000.

Jatko-osassa Amerikan ihmemaa (1999) McCourt kuvaa nuoruusvuosiaan Yhdysvalloissa, opettajan uran alkua ja avioliittoa.

Nyt McCourt kirjoittaa jo täyttä päätä neljättä kirjaansa.

Tällä kertaa kyseessä on romaani.

Vaikka McCourt on opettanut luovaa kirjoittamista vuosikymmeniä, sepittämisen vaikeus yllätti hänet. "Valtavasti materiaalia meni roskikseen. Päätin jo jättää koko homman ja muuttaa Ranskan Rivieralle katselemaan kauniita naisia." Romaani on nyt kuitenkin luvassa. Aiheena ovat Brooklynin naiset.

"Rakastan naisia. Nainen on mysteeri. Kun keskustelet naisen kanssa, koskaan et kuule koko totuutta. Nainen on musta aukko jossain tuolla kaukana. Sen opin jo katoliselta kirkolta", hän sanoo.

McCourt on ollut kolmesti naimisissa. "Kolmas avioliittoni on onnellinen, kaksi ensimmäistä eivät." McCourtin tähänastisen tuotannon tärkein nainen on hänen äitinsä Angela. Suurin mysteeri hänelle tuntuu nyt olevan 13-vuotias tyttärentytär.

"Hän pukeutuu kapinallisesti, ihailee poptähti Britney Spearsia ja Paris Hiltonia. Kuka herran tähden on Paris Hilton? Näyttelijä? Laulaja? Ei, vaan joku, joka on tehnyt seksivideon internetiin! Mitä ihmeen ihailemista hänessä on", McCourt päivittelee.

Hän viittaa hymähtäen tv-mainoksiin, joissa isoisä ja lapsenlapset kalastelevat yhdessä filosofoiden samalla. "Tosiasiassa minä olen lastenlasteni mielestä vanha ja pitkästyttävä", McCourt valittaa.

Vuoden päästä toteutuu McCourtin haave, kun hänen ensimmäinen lastenkirjansa, Angela ja Jeesus-vauva tulee joulumarkkinoille Yhdysvalloissa. Joulukirja perustuu tietenkin äiti Angelan kertomaan tarinaan.

Frank McCourtia haastatellaan tänään klo 16 Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa. Viikonloppuna hän esiintyy Turun kirjamessuilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää