Kulttuuri    |   TEATTERI

Leivosen laulu saa kuolleetkin heräämään Riitta Havukaisen hallittu epätarkkuus kannattelee kaupunginteatterin "epänäytelmää"

Tilaajille

TEATTERI Leivosen laulu saa kuolleetkin heräämään Riitta Havukaisen hallittu epätarkkuus kannattelee kaupunginteatterin "epänäytelmää" Kymmenen pistettä kaupunginteatterin uljaille naisnäyttelijöille ja bonuksena vielä viisi papukaijamerkkiä yhdysvaltalaista "laulajatähteä" Florence Foster Jenkinsiä esittävälle Riitta Havukaiselle.

Peter Quilterin "Suurenmoista!" ei ole mikään helppo näytelmä - edes määriteltäväksi.

Rouva Jenkins, varakkaan pankkiirin ainoa lapsi, jolta isä nuoruudessa oli kieltänyt taiteilijahaaveet, alkoi valtaisan perinnön saatuaan järjestää omia konserttejaan ja saavutti vanhoilla päivillään suosiota eräänlaisena camp-kuningattarena.

Omalaatuista rytmitajua ilmentäneen ja epäpuhtaasti laulaneen 1940-luvun tähden elämän ehtoopuolta kuvaavaa teosta ei missään tapauksessa voi kutsua musikaaliksi.

Esityksen laulut, rouva Jenkinsin eri estradeilla kajauttamat ooppera-aariat, kannattelevat kokonaisuutta viemättä tarinaa silti piiruakaan eteenpäin. Mutta tuskin turskin rouvan taiteessakaan tapahtui mitään kehitystä.

Neil Hardwickin ohjaama esitys on farssiksi liian raskassoutuinen, komediaksi turhan melankolinen ja draamaksi aivan mahdottoman staattinen.

Näytelmässä ei tapahdu oikeastaan mitään, henkilöiden väliset jännitteetkin purkautuvat jo ensimmäisissä repliikeissä.

Esityksessä on tästä huolimatta oma tenhonsa. Hardwickin ohjaus ei vetoa jokaisen ihmisen oikeuteen toteuttaa unelmiaan, eikä sorru muutenkaan sentimentaalisuuteen.

Rikas tyttörukka ja hänen omituiset ystävänsä riisutaan lavalla niin paljaiksi, ettei heitä kohtaan voi olla tuntematta myötätuntoa.

Näyttelijät onnistuvat kannattelemaan mahdotonta näytelmää taitavasti. Esiintyjien vankka ammattitaito ja roolihenkilöiden käsittämätön usko itseensä muodostavat kiehtovan yhtälön, joka onnistuu tuomaan nämä höppänät lähelle katsojaa suuren näyttämön valtavista etäisyyksistä huolimatta.

Oma osansa tätä megalomaanista mahdottomuutta ovat lavastaja Jyrki Sepän luomat valtaisat näyttämökuvat, mutta parhaiten taika toteutuu kuitenkin Riitta Havukaisen laulunumeroissa.

Rouva Jenkinsin autenttinen esiintyminen on varmasti ollut uskomatonta kuultavaa, mutta Havukainen tuo siihen oman lisänsä laulamalla pieleen niin taitavasti.

Eihän se mitään suurta kulttuurielämystä tarjoa, mutta reippaassa urheiluhengessä suoritusta osaavat arvostaa varmasti myös näytelmässä pilkatut sydämettömät musiikkikriitikot.

Esityksen tanssillisesta annista vastaa Heidi Herala, joka on aivan uskomattomassa vedossa Jenkinsin espanjaa pajattavana meksikolaisena kotiapulaisena. Eikä esityksessä tietenkään ole yhtään tanssinumeroa.

Maanisen osuva on myös Eija Vilppaan näyttelemä ystävätär, itsessään täysi hahmo, joka pyyhältää halki näytelmän ilman mitään variaatioita.

Eeva-Liisa Haimelin on esityksen ylvään tympeä kulttuuriarvostelija.

Tällä kertaa naiset pääsevät revittelemään, mutta miesten kohdalla osajaon yllätyksettömyys alkaa kaihertaa.

Jouko Klemettilä ja Pertti Koivula on nähty niin monesti samanlaisissa rooleissa, että he sujahtavat mukaan liiankin helposti.

Quilterin "epänäytelmä" vaatii aineksia, jotka selkeästi nousevat tekstin yläpuolelle.

Lauri Meri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää