Kulttuuri    |   kirjat

Selkeä kuva ristiriitaisesta maasta Toimittaja Pekka Mykkänen avaa Kiinan aloittelijoillekin

Tilaajille

kirjat Selkeä kuva ristiriitaisesta maasta Toimittaja Pekka Mykkänen avaa Kiinan aloittelijoillekin Kuinka monta kiinalaista tarvitaan laskemaan kaikki kiinalaiset? Vievätkö kiinalaiset työpaikkamme? Miksi autolla ajaminen on nykyään niin kallista? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastauksia tarjoaa Isonenä kurkistaa Kiinaan, Helsingin Sanomien Washingtonin kirjeenvaihtajan Pekka Mykkäsen mainio uusi kirja.

Isonenä ei ole kirjoitettu Kiinaa ammatikseen seuraaville, joille suurin osa kirjassa käsitellyistä aiheista on tuttuja. Kiinasta kiinnostuneille, mutta vähemmän tietäville, kirja sen sijaan tarjoaa paljon tietoa näppärässä paketissa. Kirjan ehtii lukaista vaikkapa unettomalla lennolla Helsingistä Shanghaihin.

Perusta kirjalle ovat kirjoittajan viiden vuoden kokemukset Kiinasta Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajana. Mykkäsen Kiina-kokemuksen laajuus on Suomessa harvinaista.

Isonenä etenee alusta loppuun kysymys-vastaus jatkumona. Kuvitteellinen kysyjä, joka on perehtynyt lähinnä Kiinaa käsitteleviin otsikoihin eikä juuri ymmärrä asioiden välisiä yhteyksiä, esittää haastavia kysymyksiä. Näihin kirjoittaja antaa vastauksia omien kokemustensa ja näkemystensä pohjalta.

Mykkänen ruotii kiinalaisen nyky-yhteiskunnan hyviä ja vähemmän mairittelevia puolia tutulla, säälimättömällä otteellaan, joka monesti onnistuu paljastamaan keisarin vaatteettomuuden ansiokkaalla tavalla. Kuvaus maan talouskasvun merkityksestä kuuluu - lukuisien aiheesta väännettyjen tekstien joukossa - tasapainoisimpien joukkoon.

Sen sijaan osuus Kiinan monista pienistä yhteiskunnallisista vallankumouksista lukuisine anekdootteineen ja lainauksineen on hieman hämmentävä. Toisaalta, ehkä tämä juuri olikin kirjoittajan tarkoitus, sillä Kiinan nopeat muutokset ja sisäiset ristiriitaisuudet ovat usein hämmentäviä.

Mykkänen näyttää mieltyneen tilastotietoihin. Niitä Isonenä tarjoaakin aimo annoksen. Tosin joidenkin numeroiden tietoarvo on kyseenalainen. Monikohan lukija oikeasti tarvitsee tiedon Kiinassa vuonna 2003 toimintansa käynnistäneistä ulkomaalaisrahoitteisista yrityksistä yhden firman tarkkuudella?

Kirjoittajan ansioksi on kuitenkin sanottava, että lähes joka sivulla esiintyvät, hyvinkin yksityiskohtaiset tilastopoiminnat, eivät mainittavasti häiritse luettavuutta. Tästä lienee kiittäminen lehtimiehen sujuvaa kielenkäyttöä.

Sama kustantaja julkaisi kaksi vuotta sitten Mykkäsen Kiina rynnistää huipulle -kirjan.

Isonenän suurin kauneusvirhe ovat päällekkäisyydet edeltäjän kanssa. Osuudet Henanin aids-katastrofista, uskonnoista sekä Kiinan väestön koosta, sisältävät osin samoja tietoja.

Jos lukija on seurannut ahkerasti Mykkäsen Kiina-kirjoituksia Helsingin Sanomissa sekä tutustunut hänen edelliseen kirjaansa, uusi kirja ei tuo kovin paljon uutta. Artikkelit ja kirjathan pohjautuvat pääosin samoihin kokemuksiin. Monelle muulle teos sen sijaan on hyödyllistä luettavaa.

Mykkänen tarjoaa tiiviissä paketissa moniulotteisen kuvan Kiinasta, joka on maan ristiriitaisuuksista huolimatta varsin selkeä. Kiinasta on vaikea antaa tyhjentäviä vastauksia.

Isonenä tarjoaa yhden näkemyksen.

Mikael Mattlin Kirjoittaja on Kiinaan erikoistunut tutkija.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää