Kulttuuri    |   esikoiskirja

Leikkivä runo avaa esikoiskirjojen kilvan

Henriikka Tavin kokoelma on iloista kierrätystä

Tilaajille

Muutama Henriikka Tavin (s. 1978) esikoiskokoelman runo on jo tuttu Tuli&Savun sivuilta: hän kuuluu nykyrunouden uusia tuulia laajasti esittelevän lehden toimituskuntaan.

Filosofiaa, kirjallisuustiedettä ja estetiikkaa opiskellut Tavi on julkaissut myös kiinnostavia suomennoksia, viimeksi äänirunouden teemanumerossa (3/2006) Ernst Jandlin (1925-2000) luennan puherunosta.

Tavin debyytti Esim. Esa tarjoaa puolestaan kokeellisen runon silmänvaraisia iloja. Se tutkii muun muassa vaihtelevia kuvarunoutena tunnettuja tekotapoja, erityisesti sellaisia, jotka korostavat tekstin omia visuaalisia ominaisuuksia.

On selvää, että välittömään näköhavaintoon luottavan runouden kuvailu on yhtä tyhjän kanssa. Mutta yritän kuitenkin.

Kaikki kokoelman kuusi osastoa on nimetty temaattisesti, ja tässä on jo yksi merkityksiä punova tekijä, joka kallistaa Tavin teosta kohti semanttisempaa runoa. Tuntuukin, että hän kirjoittaa monen runousopin risteyksessä ja kokeilee etsivällä mielellä kaikkea.

Iso teosta kahtaalle kiskova visuaalinen hahmo syntyy siitä, että sen alareunaa kiertää rimpsuna suljettu tekstikehä: "Hänen nimensä on Henrietta ja hän työskentelee täällä tarvittaessa työhön kutsuttavana sijaisena hirveellä kiireellä hän harhailee, toimittaa asioita pinoihin ikään kuin ne olisivat särkyviä tai pian lopussa ja vittu päässään huristelee täynnä aikomuksia." Tämän feminiinisen, polkupyörällä kodin ja koulun väliä suhaavan sijaisen sivut läpäisevä ääniraita on hauska.

Esim. Esa näyttää kirkkaasti, miten välitön sanoilla tekemisen ilo on Tavin runouden hyveitä. Niiden subjektiksi poimii johdonmukaisuuksia syynäävä helposti naisen. Lihavoitu, isofonttinen kirjainruno saa sulattaa hassusti yhteen sanojen äänneasun esineellisyyden ja merkityksen: "O on kolo, johon sopii jomottava molo./ Ooh hohottaa Goljata, opo/ on onnellinen." Kohtaus koulumaailmasta voi viitata tunnettuun eroottiseen O:n tarinaan, mutta voi olla viittaamattakin. Tavi käyttää tekstienvälisyyttä ja ylipäätään kieltä materiaalinomaisesti, muokattavana aineena.

Joissakin runoissa sananveisto löydetystä tavarasta on ilmeistä, jotkut tekstit taas lähenevät runokielisyydessään vanhempaa perustaa.

Parisuhde saa kokoelman runoissa liikkuvia tekstiasuja. Yksikön ensimmäinen ja toinen persoona painivat pitkässä litaniassa tähän tapaan: "Peität. Passaat. Kiitän. Pyyhit. Pesen. Jaksan. Luovut. Lemmit. Huudan. Vastaat." Yhden sivun tällaista kestää hyvin, mutta kokoelman päättävä neliönmuotoinen, isokirjaiminen yhdyssanaruno EROLINTUHATTUPA on rasittava kuin koulukirjan etsi sana -harjoitus. Jäänkin suosiolla "vain katsomaan" runoa kuin venäläisen taidemaalarin Kasimir Malevitshin neliötä.

Tietyömaa-osastossa runonteko, sen mahdolliset rajat ja metarunollisuus ovat tietoisesti kehitelty teema, jota Tavi parodioi täytettävien aukkojen runossaan TEHTÄVÄ 1. KIRJOITA RUNO. Onkin ehkä helpompi sanoa, mitä runous Esim. Esassa ei ainakaan ole: se ei ole staattinen, autonominen kokonaisuus, jonka arvoitukseen palautuvan merkityksen voi runousoppinut ymmärtää ja analysoida halki, poikki ja pinoon.

Tavin runouteen tuntuukin sisältyvän ajatus kielen ja ihmisen maailman liikkuvuudesta, eräänlaisesta kaiken kierrätyksen välttämättömyydestä. Tämä likiarvo nousee esiin säkeissä monin tavoin: "Minä antaisin pois koko sydämeni,/ se on pieneksi käynyt ja ahdas/ ja veisin Uffille koko sieluni/ joka kiristää".

Miten Tavin runo sujuu konkreettisen ja semanttisen risteyksessä?

Parhaimmillaan ja suorimmillaan oikein hyvin.

Esim. Esan osastoista puhuttelevin - tohdin käyttää tätä vanhanaikaista sanaa - on kuolemaa miettivä Kävely hautausmaalla -osasto.

Runo heihei on kolmen rajatun tekstilaatikon kollaasi. Ensimmäinen on täynnä äänekästä tervehdystä ja hyvästijättöä "hei, hei, hei".

Toisessa, pidemmässä, lepää kuin arkussa vainaja, jonka peitetyt silmät ja sidottu suu "päästävät ääntä, joka on kullero". On kevät, ja "kuolleen lantion tuoksu/ vaihtuu ikkunasta maaliskuisten koivikkojen ilmaann".

Viimeisessä laatikossa puhuja kehottaa katsomaan vainajan kauneutta: "Äidin on nyt hyvä olla./ Katso miten tyhjä hän on." Runon kolme rekisteriä avaavat rinnastuksin moniaistisen jäähyväishetken, jonka sattuvin näkökulma on paljaaksi itsensä eläneen kuolleen naisen hahmo: "kuoreton puu".

Kokeilevan nuoren nykyrunon antavin särmä on monitaiteisuuden palauttaminen kirjallisuuden kentille. Visuaalinen runous ja muut konkreettisen runon versiot ovat paljossa taiteen retroa menneeltä vuosisadalta.

Niinpä Henriikka Tavin kuvaruno on osuessaan kuin Uffilla kierrätetty vanha kelsiturkki. Uudella käyttäjällään se näyttää ja tuntuu ennen kokemattoman toimivalta.

Mervi Kantokorpi

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto vuoden parhaalle suomenkieliselle esikoisteokselle jaetaan 14. marraskuuta. Korkeintaan kaksitoista ehdokasta nimetään lokakuun lopussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää