Kulttuuri

"Mikko on paras, Mikko takas!"

Kansallisoopperan mieltään osoittanut henkilökunta haluaa ylikapellimestarinsa jäävän

Tilaajille

Suomen kansallisoopperan henkilökunnan perjantaisella mielenilmauksella oli selvä viesti: henkilökunta ei halua Mikko Franckin lähtevän. "Me haluamme Franckin jatkavan ylikapellimestarina", kuoron luottamusmies Eija-Riitta Aakio tiivisti kaikkien yhteisen sanoman.

Parisataa henkilökunnan jäsentä heilutti banderolleja ja huuteli rytmikkäitä iskulauseita. Laulua ei kuultu, vaikka sopivat sävelet olisi voitu löytää repliikkeihin: "Mikko on paras, haluamme Mikon takas!" "Mikko takas, ooppera ylös!" "Mikkoa emme vaihda!" Reippaasti ja hyväntuulisesti sujuneeseen mielenilmaukseen osallistui kahdeksan eri henkilöstöryhmän jäseniä. Yksimielisyys nykyisessä johtajakriisissä on siis suuri.

Mitään lakkoon vivahtavaa henkilökunta ei esittänyt. Se korosti hoitavansa esitykset niin hyvin kuin taitaa. "Yleisö on meille tärkeä, arvostamme sitä", baletin luottamusmies Jouka Valkama totesi.

Konkreettisia ehdotuksiakaan ei kuultu, eivätkä henkilöstöryhmien luottamushenkilöt ottaneet kantaa kysymykseen, pitäisikö nykyinen johtajakaksikko, pääjohtaja Erkki Korhonen ja hallintojohtaja Pekka Kauranen, vaihtaa.

Koska Mikko Franck ei halua jatkaa ylikapellimestarina eikä johtoryhmän jäsenenä nykyisen johtajakaksikon mukana, ainoa mahdollisuus pitää hänet on saada taloon uudet johtajat. Franck on itsekin ilmaissut, että hän voisi siinä tapauksessa harkita jatkoa.

Emotionaalinen mielenilmaus kertoi, että henkilökunnassa Franckia ei ainoastaan arvosteta, hänestä myös pidetään paljon.

Ilmeisesti 27-vuotias Franck onkin ollut johtoportaassa henkilökunnan tuki ja turva ja ainoa johtoryhmän jäsen, joka on arvostellut suoraan johtajakaksikon ratkaisuja.

Henkilöstöryhmien edustajat valittivat yksimielisesti sitä, että tieto ei kulje johdon ja henkilökunnan välillä. "Saamme lukea johdon tekemistä ratkaisuista lehdistä", Valkama ihmetteli.

Toiveena on, että Kansallisoopperassakin olisi keskustelukulttuuri, joka antaisi taiteelliselle henkilökunnalle mahdollisuuden osallistua talon kehittämiseen.

Tulevaisuuden suunnitelmia ovat viisipäiväinen viikkomalli, mahdollinen pitkän tähtäimen suunnittelu ja uusi hallintomalli vastuunkantavine toimitusjohtajineen. Niihin henkilöstöryhmien edustajilla ei ollut tässä vaiheessa mitään sanottavaa, sillä orkesteriyhdistyksen puheenjohtajan Patrik Stenströmin mukaan henkilökunta on pidetty informaatiopimennossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää