Kulttuuri

Tarkan markan professorilta humanisteille 22 miljoonaa

99-vuotiaaksi elänyt Eino Jutikkala oli kärsivällinen sijoittaja

Tilaajille

Pari kuukautta sitten Suomalaisen Tiedeakatemian pääsihteeri Matti Saarnisto sai pankista elämänsä puhelinsoiton. "Onneksi istuin, sillä olisin varmaan kaatunut, kun kuulin, mistä oli kysymys", Saarnisto sanoo.

Pankkivirkailija ilmoitti Tiedeakatemian saaneen lahjoituksen viime vuoden joulukuussa 99-vuotiaana kuolleelta akateemikko Eino Jutikkalalta.

Sitten virkailija ilmoitti summan: 22 miljoonaa euroa!

"Ja vielä nimenomaan humanisteille", Saarnisto huokaa innosta.

Ei ihme, että Saaristoa hiukan huojutti. Suomen kulttuurirahaston pitkäaikainen asiamies Ralf Sunell ja Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan toimitusjohtaja Paavo Hohti eivät muista kenenkään yksityishenkilön testamentanneen Suomessa aikaisemmin humanisteille näin suurta summaa.

Lahjoitus julkistettiin maanantai-iltana Suomalaisen Tiedeakatemian juhlissa. Paikalla oli arvovaltainen tiedeyhteisö, joka toki tiesi Eino Jutikkalan olleen rikas mies, mutta summan suuruus yllätti kaikki, jopa Jutikkalan läheisen ystävän, professori Päiviö Tommilan.

"Ei hän koskaan puhunut rahasta", puolisen vuosisataa Jutikkalan tuntenut Tommila sanoo.

Jutikkalan elämänkerran viime vuonna julkaissut tohtori Keijo K. Kulha arvioi, että Jutikkalan omaisuuden keskeinen salaisuus on se, että hän eli hyvin vaatimattomasti ja piti menonsa todella tiukassa kurissa.

Jutikkala oli rikkaan perheen lapsi ja eli nuoruuteensa nyt jo pitkään säätiöitynä olleessa kartanossa.

Kartano jäi vanhimmalle veljelle, mutta osa kartanon omaisuudesta kului vuosien varrella veljen ottolapsen vähemmän säästäväiseen elämäntapaan.

Nyt humanistien käyttöön siirtyneestä omaisuudesta vain pesämuna on lähtöisin perinnöstä. Tulevat apurahan saajat saavat perintöä enemmän kiittää Jutikkalan pitkäjänteistä sijoitustapaa, kurinalaista elämäntyyliä ja säästäväisyyttä. Jutikkala oli mies, joka hiihti vanhoilla päivillään 1930-luvulta peräisin olevilla suksilla.

Lapsettomaksi jäänyt Jutikkala oli jo edesmenneen Kansallis-Osake-Pankin ikiaikainen asiakas ja sijoitti ylijäämät erilaisiin arvopapereihin pikku hiljaa. Rahaa hänelle jäi säästöön palkastaan ja lukuisista kirjoistaan saamistaan palkkioista.

Hän oli varovainen sijoittaja, joka ei ilmeisesti koskaan myynyt kerran tekemiään sijoituksiaan. Nyt monien Tiedeakatemialle siirtyneiden osakkeiden arvo on siis ehtinyt kasvaa jo vuosikymmeniä. Jutikkala sijoitti vain suomalaisiin osakkeisiin.

Jutikkala tunnetaan ennen kaikkea poikkeuksellisen pitkästä ja tuotteliaasta akateemisesta urasta.

Hän aloitti opetustyönsä Helsingin yliopistossa 1933, ja hoiti Suomen historian ja taloushistorian professuureja vuosina 1947-1974. Jutikkalan on sanottu tunteneen Suomen historian paremmin kuin kukaan muu.

Monet ovat oppineet tuntemaan hänet myös lukuisista tarinoista, joista useat liittyvät hänen säästäväisyyteensä ja taksien vieroksuntaansa. Hän eli terveellisesti ja halusi aina kävellä tai käyttää julkisia kulkuneuvoja.

Viime syksynä Jutikkala kuitenkin lähti elämäkertansa julkistamistilaisuudesta taksilla. Teko herätti paikalla olleissa Jutikkalan vanhoissa tutuissa hämmästystä - siitäkin huolimatta, että Jutikkala oli juuri täyttämässä 99 vuotta.

Jutikkala asui yli 40 vuotta hienolla paikalla Helsingin Merikadulla asunnossa, jossa hänen työpöytänsä ääreltä aukesi merinäköala. Kun hän kesäisin siirtyi kotikartanonsa maille, hänellä oli tapana peitellä ikkunat paperilla, jotta valo ei vaurioittaisi irtaimistoa.

Noin vuosi sitten Eteläiset-lehdessä Jutikkala kertoi olevansa huolissaan bussi 17:n lopettamista koskevista uhkailuista. Hän oli joutunut nyt kävelyn sijasta turvautumaan busseihin. "Kaikki on hyvin niin kauan kun tuo bussi on tuossa", Jutikkala sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää