Kulttuuri

Bogotan uudesta pääkirjastosta tuli kaikille mieluisa kohtauspaikka

Etelä-Amerikan arkkitehtuurin mestari käyttää taidokkaasti tiiltä

Tilaajille

Uudesta pääkirjastosta ja sitä ympäröivästä laajasta puistosta on tullut Kolumbian pääkaupungin Bogotan asukkaille tärkeä kohtauspaikka. Varsinkin nuoret parveilevat Biblioteca Publica y Parque Virgilio Barcon lasten ja nuorten siivessä, aukioilla ja kattoterasseilla.

Välitöntä tunnelmaa talon suunnittelija, arkkitehti Rogelio Salmona tavoittelikin, kun hän ryhtyi 1990-luvun lopulla luomaan rakennusjätteiden kaatopaikalle kirjasto- ja kulttuurikeskusta. Rakennus valmistui vuonna 2002.

"Yhteiskunnallinen vastuu on hänelle tärkeää. Hän haluaa luoda kaikille avoimia julkisia tiloja ja paikkoja ja antaa yhteisöllisyydelle mahdollisuuden kasvaa", kuvaa Salmonan työtoveri, arkkitehti Diana Barco.

Barco on esittelemässä Rogelio Salmonan elämäntyötä kuvaavaa näyttelyä Suomen rakennustaiteen museossa. Etelä- Amerikan modernin arkkitehtuurin suurten nimien kärkeen kuuluva Salmona, 78, ei itse enää jaksa matkustaa.

Kirjasto puistoineen on osa kahdeksan miljoonan asukkaan Bogotan puistoverkkoa. Arkkitehti suunnitteli itse 13 hehtaarin kolmion muotoisen alueen kävely- ja pyörätiet, samoin kuin maisemoi sinne penkereitä ja kaartuvia kanavia. Myös puut, pensaat ja muut kasvit hän valikoi huolella. Kaikki sulautuvat kauniisti yhteen.

Puistosta tullaan kirjastoon leveää liuskaa myöten, josta avautuu näkymä muurin ympäröimälle upotetulle seremoniapihalle. Vastassa on suihkulähde ja valittavana kaksi polkua, jotka johtavat portaisiin. Tällä tavoin Salmona luo monumentaalisuutta, sortumatta tavanomaisiin tyyleihin.

Kävijä pääsee sisäkautta kattotasolle, joka muodostaa toisenlaisen topografian. Se heijastelee kirjaston eri osien monimutkaisia geometrisia muotoja. Katon amfiteattereiden penkeillä voi ihailla Bogotan vuorien siluettia.

Valo tulvii pyöreään kirjastotilaan päivän aikana muuttuvasti ja epäsuorasti. Ikkunat on aseteltu niin, että niistäkin avautuu panoraamanäkymä vuorille ja muualle luontoon.

Talossa on useita auditorioita, musiikkihuone sekä näyttelytila.

"Lasten siivessä on pienempi mittakaava, juuri heitä varten suunniteltu. Siksi lapset tuntuvat viihtyvän siellä erityisen hyvin", Barco kertoo.

Arkkitehtuuri luo ajattoman, inhimillisen ja lämpimän vaikutelman.

Vaikutelmaa vahvistaa myös valittu materiaali, kestävä tiili.

"Hän ei suosi ilmastointia, vaan kehitteli kaoliinia lisäämällä kosteutta paremmin kestävän tiilen", työtoveri Barco muistuttaa. Muuraustekniikka perustuu vanhaan kolumbialaiseen perinteeseen, siksikin se on ajatonta.

Mestari itse on sanonut, että hän pyrkii tekemään arkkitehtuuria tiilen ehdoilla, ei tiilestä.

Inhimillisyyttä korostava henki näkyy Salmonan suunnittelemissa asuntoalueissa. Esimerkiksi 1980-luvulla rakennettu Nueva Santa Fe rakennettiin, kun kaupunkia päätettiin kohentaa ja rakentaa keskituloisille asuntoja.

Talot on sijoitettu ruutukaavaan, mutta vaihtelua syntyy vinoista, nurkista toisiinsa liittyvistä avointen tilojen sarjoista. Pihat ja polut ovat suojaisia ja turvallisia.

Molemmissa päissä on siirtomaavallan aikainen kirkko.

Rogelio Salmonan elämäntyötä esittelevä näyttely on 10.6. asti Suomen Rakennustaiteen museossa, Kasarminkatu 24. Avoinna ti, to-su 10-16, ke 10-20,

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää