Kulttuuri

Vastustaminen sopii Pasi Lampelalle

"90-luku tuotti viihdekirjallisuutta ja kirjailijoita leikkiviä kirjailijoita", Lampela sanoo

Tilaajille

PARIISI. Kirjailija Pasi Lampela nostaa kätensä kohti aurinkoista taivasta ja virnistää päin Notre Damen katedraalia: "Tämä on Pariisi!".

Lampela tuntee olevansa isojen jäljillä. Suomalaistaiteilijat Eino Leinosta

Elina Brotherukseen ovat käyneet hengittämässä Seinen kaupunkia. Nykyään sinne voi lentää Helsingistä viikonlopuksi 178 eurolla.

Lampela tunnetaan Suomessa kymmenestä näytelmästään, Hellekausi-novellikokoelmastaan sekä Kylmäverisesti sinun -sarjan käsikirjoittajana.

Tulossa on kaksi näytelmää: Geneven ensi-ilta on Helsingin kaupunginteatterissa 6. syyskuuta ja 045 Teatteri Jurkassa ensi helmikuun alussa. Teatteritöiden keskellä Lampela kirjoittaa romaania.

Pariisilaisbistrossa algerialaistaustainen tarjoilija kysyy Lampelalta, ketä hän vastustaa Ranskan presidentinvaaleissa. Ranskalainen politiikka lähtee vastustamisesta, asenne sopii Lampelalle. Hän osoittaa sanomalehden kuvaa oikeiston ehdokkaasta Nicolas Sarkozysta. Kun tarjoilija kysyy ketä Lampela kannattaa, etusormi siirtyy sosialistiehdokas Ségolène Royalin kuvaan. Tarjoilija sanoo: "Bravo!".

Lampelan tekstejä on Suomessa luettu paljolti aikalaiskritiikkinä, mutta Lampelan mukaan yksilölliset hahmot ovat hänelle tärkeämpiä kuin myytit ja ideat.

"Tulevaisuuden hankkeisiini kuuluu olla yksi neuloista, jotka puhkaisevat suomalaisen yhteiskunnan mytologisen kuplan." Lampela haluaa kyseenalaistaa esimerkiksi oliko talvisodassa aitoa yhteisöllisyyttä, oliko 60-luvun radikalismi todella radikaalia tai mitä on globalisaation Suomi.

Lampelalla on asiaa suomalaisen nykykirjallisuuden hahmoista.

"Erityisesti vituttaa kirjailijoita leikkivät toimittajat", Lampela ilmoittaa. Hänen esimerkkejään ovat 90-luvulla Suomen ykköskirjailijoiksi nousseet Kari Hotakainen ja Jari Tervo sekä heidän romaanihahmonsa.

"Henkisestä tyhjyydestään ammentanut 90-luku tuotti viihdekirjallisuutta ja kirjailijoita leikkiviä kirjailijoita, kun ei pystynyt tuottamaan oikeita taiteilijoita", Lampela sanoo.

Häntä suututtaa Hotakaisen luoma surkuhupaisa suomalaismiehen hahmo ja Tervon rovaniemeläiset pikkurikolliset.

"On tavallisen ihmisen halveksuntaa tehdä tavallisen ihmisen stereotypioita ja kirjoittaa näistä stereotyyppisistä ideoista typerän ironisesti. Todellinen kirjailija ottaa vakavasti yhden aiheen ja käsittelee sen perusteellisesti, eikä asetu toimittajamaisesti aiheensa ulkopuolelle." Lampelan kaverina matkustava kuvataiteilija Mika Vesalahti liittyy keskusteluun. Vesalahden mielestä Lampela on mahdottomien asioiden kuningas. Lampela läimäyttää pienempää ystäväänsä isolla kädellä selkään.

"Kirjoittamiseni lähtee ahdistuksesta, joka syntyy identiteetin puutteesta." Lampela pyörittää päätään. "Autenttiset hahmot syntyvät siitä, että taiteilija ei itse osaa samastua itseensä tai ympäristöönsä. En ole itse oikea henkilö, vaan ukkosenjohdatin." Pöytäseurueeseen liittynyt ranskalaisnainen seuraa Lampelan puhetta ja kädenliikkeitä. Nainen kysyy, onko Monsieur Lampela mahdollisesti näyttelijä. "Olen mahdottomasti teatterintekijä", Lampela vastaa nauraen englanniksi.

Omasta taiteilijahahmostaan Lampela kiittää Teatterikorkeakoulun opettajaansa Harri Virtasta, Jouko Turkan ja Jussi Parviaisen oppilasta.

"Virtanen on merkittävä taustahahmo suomalaiselle teatterille. Hän päätti rakentaa suomalaisen näytelmäkirjailijan identiteetin." Ylen TV1:n draamapäällikkönä toimiva Virtanen opetti Lampelalle, että näytelmäkirjailijan pitää ohjata itse omat näytelmänsä, koska "ohjaajat ovat kädettömiä pässejä".

Lampela kehuu myös Turkkaa ja Parviaista. Jälkimmäisen tekstit hän nostaa parhaaksi suomalaiseksi näytelmäkirjallisuudeksi sitten Minna Canthin ja Maria Jotunin.

Lampelan mielestä Parviainen kuitenkin lakkasi olemasta kirjailija, kun muuttui itse sellaiseksi nykyhahmoksi, jota hän näytelmissään oli niin hyvin ymmärtänyt. Naiskirjailijoiden kunnioitus on sen sijaan varauksetonta.

"Missään muualla maailmassa kuin Suomessa ei draaman kaanon ole naisten luoma. Canthin Anna Liisa on loistava traaginen hahmo." Suomessa Lampela tunnetaan erityisesti narkkari- ja prostituutiokuvauksistaan. Ongelmat ovat tuttuja Suomesta, Pariisin lähiöihin Lampelan ei ole tarvinnut erikseen tutustua.

Novellikokoelmassaan Lampela kuvaa myös itselleen vieraampaa yläluokkaa sijoittajien hahmoissa. "Nykyajan alaluokan ei tarvitse kuin selviytyä, yläluokka taloudellisesti vapaana joutuu narsistisen valinnan eteen: tuleeko minusta ihminen vai hirviö." Jälkimmäisen vaihtoehdon yleisyys tiivistyy Lampelan novellikokoelman nimessä.

"Elämme hellekautta, paahteista poikkeustilaa, joka nostaa mätää pintaan."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää