Kulttuuri

Hovineidot valloittavat tasavallan

Espanjalaistaiteilija Manolo Valdés tuo veistoksensa lähelle ihmisiä

Tilaajille

Leonardo da Vincin

Mona Lisa ja Michelangelon

Ihmisen luominen pitävät ehkä kärkisijoja taidehistorian lainatuimpien kuvien listalla. Lukemattomat taiteilijat, mainostajat ja pilapiirtäjät ovat tehneet niistä versioitaan kautta vuosisatojen.

Mutta listalle pääsee varmasti myös Diego Velázquezin maalaus Las Meninas, Hovineidot, joka on kiehtonut taiteilijoita ja tutkijoita vuodesta 1656. Esimerkiksi Pablo Picasso maalasi siitä 58 tulkintaa.

Yksi Velázquezin lumoamista on espanjalainen taiteilija Manolo Valdés (s. 1942), joka on nyt tuonut omat hovineitonsa Espan puistoon Helsinkiin.

Valdésin raskaita veistoksia alettiin asettaa paikoilleen puistokäytäville eilen iltapäivällä. Työ venyi myöhään iltaan.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja Espanjan suurlähettiläs H.E. Antonio Garcia Abad avaavat Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaan kuuluvan veistosnäyttelyn Runebergin patsaalla tänään klo 15.

Manolo Valdés ei muista, milloin Velázquezin kuuluisa maalaus iski hänen tajuntaansa ensimmäisen kerran.

"Se on puoleensavetävä maalaus, jonka monien henkilöhahmojen sekaan katsoja jää koukkuun. Teema on ollut mielessäni aina." "Mutta en todellakaan osannut aavistaa, että tehtyäni yhden version aiheesta jatkaisin sen parissa vuosikausia." Teema kuitenkin palasi taiteilijan päätä vaivaamaan yhä uudestaan - ja hän päätti toivottaa sen joka kerta tervetulleeksi.

Espan puistoon pystytetyt 21 veistosta on nimetty maalauksen keskellä olevaksi pikkuprinsessa Infanta Margaritaksi ja hänen äidikseen, kuningatar Reina Marianaksi, jonka esikuvana on eräs toinen Velázquezin maalaus.

Veistokset ovat ihmisen kokoisia tai vähän suurempia, korkeimmat kaksi- ja puolimetrisiä.

Tämä pönkkähameisten ylhäisten naisten kavalkadi on kahden viime vuoden aikana nähty jo muun muassa Pariisissa, Zürichissä, Düsseldorfissa ja Phoenixissa Arizonassa.

Vietettyään kesän Helsingissä neidot matkaavat eteenpäin Kiinaan ja Venäjälle.

Valdés on seurannut ihastuneena veistostensa matkaa.

"On mahtavaa nähdä ne niin erilaisissa ympäristöissä. Arizonassa oltiin todellisessa lännenelokuvan maisemassa, johon kuuluvat kaktukset ja punainen taivas. New Yorkissa neitojen taustalla olivat pilvenpiirtäjät ja keltaiset taksit. Pariisin Palais Royalissa ne asettuivat osaksi tiukan geometrista barokkipuutarhaa." "Sade, lumi ja aurinko ovat tulleet osaksi näyttelyäni." Veistosten kiertueesta on tekeillä kirja. "Helsingin jälkeen haluan kirjaan mukaan vielä ainakin kuvat Pekingistä." Kaikkialla ideana on, että veistokset tulevat lähelle tavallisia kaupunkilaisia.

"Ne ovat lähellä ihmistä, eivät millään jalustalla. Lapset rakastavat prinsessoja, he halaavat niitä ja kiipeilevät niillä. Näitä veistoksia saa koskea, toisin kuin yleensä museoissa!" Valdésia viehättää ajatus, että Espalla veistosten äärellä ollaan piknikillä ja kuunnellaan musiikkia. Helsingissä myös lapsia on ajateltu erityisesti, Juhlaviikot on toimittanut koululaisia varten pedagogisen tietopaketin, joka löytyy Juhlaviikkojen nettisivuilta.

Velázquez ei ole suinkaan ainoa taiteilija, jonka teokset ovat innoittaneet Manolo Valdésia. Samanaikaisesti Espan veistosnäyttelyn kanssa hän avasi näyttelyn Galerie Forsblomilla, jossa esillä olevien uusien maalausten innoittajina on ollut esimerkiksi Henri Matissen teoksia.

"Teen mielelläni kommentteja muiden taiteilijoiden teoksiin. Taide syntyy taiteesta, maalaukset maalauksista. Velázqueziakin on kommentoitu jo niin paljon, että toistosta syntyy taidehistoriaa", Valdés sanoo.

Kommentissa on mahdollista muuttaa alkuperäisen teoksen koko, mittakaava, materiaalit, tekniikka - kaikki. Silti yhteys taidehistoriaan on olennainen osa uutta teosta.

Esimerkiksi Las Meninas -veistoksia Valdés on toteuttanut ainakin pronssista, puusta, alabasterista ja erilaisista kivilajeista.

"Kun aloitan uuden maalauksen tai veistoksen teon, katson taaksepäin koko taidehistoriaan. En välitä niinkään siitä, mitä taiteesta on kirjoitettu, vaan katson itse teoksia", Valdés kuvaa työskentelyään.

Periespanjalainen, Valenciasta kotoisin oleva Manolo Valdés on asunut vaimoineen New Yorkissa 20 vuotta. "Menimme sinne vuodeksi, mutta jäimme." Suomessa hän on pitänyt useita näyttelyitä ja kohdannut täällä aina ymmärtäväisen yleisön.

"Ensimmäisen kerran tulin Helsinkiin 25 vuotta sitten, kun olin mukana espanjalaisen taiteen ryhmänäyttelyssä", Valdés muistelee.

Hän ei muista paikkaa, missä näyttely oli esillä, mutta mieleen on jäänyt monia muita välähdyksenomaisia muistikuvia.

Kauppatorin veneet, joissa myytiin savukalaa. "Olen itsekin kalastaja." Valoisat kesäyöt. "Luulin, että olen herännyt väärään aikaan, kun keskiyöllä oli valoisaa." Graniitti. "Käytän veistoksissani graniittia ja Helsingissä sitä näkee kaikkialla monenlaisena ja monenvärisenä." Manolo Valdés: Las Meninas Esplanadin puistossa 2.9. saakka. Avajaiset Runebergin patsaalla tänään klo 15.

Manolo Valdésin uusia teoksia 12.8. saakka Galerie Forsblomilla (Pohjoisesplanadi 27), ma-pe 11-17, la 11-16, su 12-16.

Näitä veistoksia saa koskea, toisin kuin yleensä museoissa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää