Kulttuuri    |   viisuvieras, EUROVIISUT 2007

Hirviön ja diivojen matkassa

Tutkija Peter Rehberg: Euroviisut murtavat Itä-Euroopan homopelkoa

Tilaajille

Saksalainen tutkija, kirjailija ja Berliinissä ilmestyvän Männer-lehden päätoimittaja, filosofian tohtori Peter Rehberg on ensi kertaa Euroviisuissa. Hän on kuitenkin seurannut niitä lapsesta lähtien perheen kanssa television ääressä.

Suomeen hänet toi Lordin voitto viime vuonna Ateenassa: "Lordin voitto oli kiehtovan outo." "Suhteeni Euroviisuihin on skitsofreeninen. Toisaalta katson niitä pienen pojan silmin, etsin niistä glamouria. Toisaalta tarkastelen ilmiötä akateemisen queer-kulttuuritutkijan kriittisellä asenteella", hän kertoo.

Rehberg luennoi tiistaina Helsingin yliopistossa järjestetyssä Queer Eurovision -seminaarissa, jossa hänen aiheensa käsitteli "queerin, Euroviisujen, kansallisuuden ja campin suhdetta".

"Seminaariyleisössä suurin osa oli kuten minä, nelikymppisiä homomiehiä, joilla kullakin on henkilökohtainen suhteensa Euroviisuihin", hän toteaa.

Tässä yhteydessä hän kokee tärkeäksi muistuttaa homoliikkeen historiasta, New Yorkin Greenwich Villagen Stonewall Inn -lesbo- ja homoravintolassa 1969 olleesta kahakasta, jonka muisto käynnisti Gay Pride -kulkueet ja toi seksuaalivähemmistöt kaapeistaan kadulle.

Liikehdinnän lähtökohtana oli, että heteroseksuaalisen ydinperheen varaan normittava yhteiskunta on "queer", outo. Kulkueiden akateemiseksi vastineeksi muotoutui vähitellen queer-teoria, jonka lähtökohtana on kyseenalaistaa heteron ja homon, normaalin ja oudon, "queerin", välistä vastakohtaa.

"Stonewallin kahakka oli sattumalta samana iltana kuin Judy Garland kuoli. Se oli alkua uudelle gay-identiteetille ja kytkeytyi tavallaan myös "campin", tahallisen mauttomuuden, traditioon. Homomiehet eivät ottaneet ihanteeksi John Waynea vaan Hollywoodin suurten naisdiivojen, kuten Joan Crawfordin tai Lana Turnerin, edustamat populaarikulttuurin fantasiat." "He esiintyvät vahvoina itsenäisinä naisina, eivät kotirouvina." Oman homoidentiteettinsä Rehberg löysi ihastuessaan ranskalaisiin diivoihin, minkä seurauksena hän opiskeli ranskan kielen.

Hän toteaa, että nykyään meillä on internet - aikoinaan Eurovision laulukilpailu tarjosi mahdollisuuden ylittää oman maan kulttuuri- ja kielimuuri.

Homomiesten Euroviisu-fanius ilmeni heteromaailmalle viimeistään vuonna 1998, kun sukupuolenvaihtoleikkauksen läpikäynyt israelilainen Dana International voitti viisut Diva-kappaleellaan.

"Campius ja queerius ei ollut enää salaista. Dana Internationaliin liittyi transseksuaalisuus ja vahva sukupuolella liioittelu." Neljäs Rehbergin alustuksen käsitteistä oli kansallisuus. "Euroviisuissa kansat kilpailevat keskenään. Kansakunnan perusta on heteroseksuaalisessa perheessä. Niinpä kaikkien osallistujamaiden lainsäädäntö esimerkiksi Itä-Euroopassa ei ole suotuisaa homoseksuaaleille. He eivät voi aina nauttia kansalaisten perusoikeuksista." Euroviisujen edustamalla popkulttuurilla voisikin hänen mielestään olla myös poliittista merkitystä, joskaan aivan yksiselitteistä se ei ole.

"Voisi ehkä ajatella, että jos Ukrainan Verka voittaa nämä Euroviisut, sillä olisi merkitystä homoille ja lesboille. Verka on nostanut glamourin ja naisdiivan käsitteet aivan uudelle sukupuoliselle tasolle."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää