Kulttuuri

Yrsa Steniuksesta tuli median maalivahti

Lehdistöasiamiehen moitteet saavat Ruotsin median häpeämään

Tilaajille

Emäsalo. Mäyräkoirat pääsevät kesämökin portista karkuun, ja Ruotsin uusi lehdistöasiamies Yrsa Stenius juoksee vimmatusti niiden perään. Vanhempi mäyräkoira Index, 11, potee vakavaa sydänvaivaa eikä saa juosta varsinkaan helteellä.

Koirat saadaan kiinni, sitten ryhdytään jännittämään, saako Stenius sokin ampiaisen pistosta. Kesäpaikka kuhisee ampiaisia, mutta pesää ei löydy. Yksi pisti heti aamulla, toinen juuri ennen meidän tuloamme. Onneksi kortisoni auttaa.

Steniusten suku täyttää Emäsalon niemen. Ensimmäinen tulokas oli isoisän äiti Fanny von Born. Hän oli hienon kartanon tytär, hänen sisarensa Hanna von Born oli Olof Palmen isoäiti. Fanny oli naimisissa suomenruotsalaisen upseerin kanssa, joka palveli tsaarin joukoissa kaukana Krimillä. Upseeri oli kehottanut adjutanttiaan pitämään yksinäisestä vaimosta hyvää huolta. Mies teki niin, ja Fanny alkoi odottaa hänelle lasta. Vanhemmat eivät sietäneet skandaalia, ja Fanny häädettiin Emäsalon takamaille.

"Me olemme oikein klaani", Yrsa Stenius naurahtaa. Hän ja hänen Geo-veljensä alkavat olla seudulla suvun vanhimpia.

Yrsa Steniuksen kesäpaikka on pikkuruinen vaatimaton mökki, jonka hänen isänsä rakensi 1960-luvulla päästäkseen anoppiaan pakoon.

"Tämä on lempipaikkani, täällä minun kirjani ovat syntyneet, tuossa keittiöpöydän ääressä", Yrsa Stenius sanoo. "Aamulla aloitan ja jatkan niin kauan kuin jaksan." Yrsa Stenius oli 23-vuotias tullessaan ruotsinkielisen ylioppilaslehden päätoimittajaksi vuonna 1968. Viisi vuotta myöhemmin hänet valittiin Helsingissä ilmestyvän Arbetarbladetin päätoimittajaksi. Sieltä hänet kutsuttiin Ruotsin Aftonbladetiin, ensin kulttuuritoimituksen päälliköksi, sitten päätoimittajaksi.

Vuonna 1987 paineet kävivät raskaiksi ja Stenius luopui päätoimittajan tehtävistä. Vallasta luopuminen oli kunnianhimoiselle journalistille kohtalokasta: hän sairastui vakavaan masennukseen. Steniuksella oli rakkaussuhde saman lehden naimisissa olevaan kollegaan, josta tuli päätoimittaja hänen jälkeensä ja joka lopetti myös suhteen saman tien. Tästä kaikesta Stenius kirjoitti avoimesti teoksessaan Valta ja naiseus (1994).

Viimeiset 20 vuotta Yrsa Stenius on ollut freelancer, kolumnisti, kirjailija. Lehdistöasiamiehen kunnianarvoisa tehtävä merkitsee paluuta palkkatyöhön, on työaika, toimisto, palaverit.

Suomessa ei vastaavaa tehtävää ole, meillä on vain Julkisen sanan neuvosto vahtimassa lehdistön etiikkaa. Ruotsissa pressombudsman on Steniuksen sanoin ensimmäinen maalivahti, jonka pöydälle tulevat kaikki kantelut.

"Lehdistöasiamies on lehdistöeettisen järjestelmän avain, mutta meillä ei ole voimakeinoja. Langettava päätös maksaa asianomaiselle lehdelle 50000 kruunua, mutta sehän ei ole suurelle lehdelle mitään. Uhkaamalla tai pakottamalla emme voi tehdä mitään. Lehdet haluavat kuitenkin olla mukana eettistä tasoa ylläpitämässä, koska kaikki tietävät, että ellei siinä onnistuta, silloin tulee lainsäädäntö ja ollaan pahemmassa pinteessä." Stenius sanookin, että hänen on avustajineen pystyttävä pitämään yllä kunnioitusta omaa toimintaa kohtaan. Silloin lehdet haluavat pysyä toiminnassa mukana, ja "tunnetaan jonkinlaista häpeää kun toteamme, että nyt on menty yli rajojen".

"Kyllä lehdet pyrkivät pysymään poissa tältä listalta, joka julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. On häpeän paikka, jos siellä ollaan usein." Stenius toimi kymmenen vuotta Julkisen sanan neuvostossa ja tiesi, että pitää työstä. "Tykkään pohdiskelusta, en ole doer, olen enemmän thinker. Kun sain tarjouksen, tiesin että siitä työstä tykkään. Kun tässä iässä kerran vielä saa haasteen, ajattelee että kyllä siihen on lähdettävä." Onneksi tehtävä ei edellyttänyt Ruotsin kansalaisuutta, sillä sitä Stenius ei olisi suostunut ottamaan, ei edes kaksoiskansalaisuutena, vaikka on asunut Ruotsissa lähes 30 vuotta.

Aftonbladetin myrskyisiäkin aikoja Stenius sanoo nykyisin ajattelevansa aika valoisasti ja pitää pääsyä lehteen yhä suurena onnenpotkuna. Vaikka luopuminen vallasta oli rankka kriisi, mielenkiintoisia töitä on ollut lehdessä koko ajan tarjolla. Stenius kirjoittaa lehteen jatkuvasti kolumneja, joissa hän käsittelee muun muassa lehdistöeettisiä asioita.

Yrsa Stenius on usein sanonut haastatteluissa viihtyvänsä Ruotsissa paremmin kuin Suomessa. Hän sanoo kyllä nykyään viihtyvänsä Suomessa oikein hyvin, mutta hänen elämänsä on tapahtunut Ruotsissa. Jos hän olisi jäänyt Suomeen, hänen olisi pitänyt vaihtaa kieli suomeen.

"Eihän minulla ollut suomenruotsalaisena demarina, jonka innostus on kirjoittaminen, kommentoiminen ja analysoiminen, minkäänlaisia etenemismahdollisuuksia ruotsin kielellä, ei mitään. Varmaan reportteriksi olisin päässyt Hufvudstadsbladetiin, mutta en päätoimittajaksi, en edes kulttuuripäälliköksi", hän sanoo.

Elämä Ruotsissa tuntui melkein huumaavalta, Stenius muistelee. Ympyrät olivat niin paljon isommat. Oli kirjava, ihana yhteiskunta, jossa puhuttiin ruotsia, äidinkieltä.

"Oli tunne, että Ruotsissa on kokonainen maailmankaikkeus, jossa saatoin niillä avuilla mitä minulla oli tehdä mitä tahansa. Oli sadoittain lehtiä, tapasin uusia ihmisiä. Oli tunne että pikkuporvarillisesta suomenruotsalaisesta vankilasta oli päässyt oikeaan maailmaan." Tässä nykyisessä maailmassa Stenius ei viihdy. Hänestä elämme dekadenttia aikaa, jossa eriarvoisuus ja yksilöiden palkitseminen on mennyt tolkuttomaksi.

Stenius sanoo olevansa edelleen intohimoinen tasa-arvon puolustaja.

"Toisaalta jokaisessa yhteiskunnassa on ja pitää olla jännitteitä, jotka aina yrittävät repiä tasa-arvopyrkimyksiä. Kun tasa-arvo kehittyy aika pitkälle, silloin sanotaan, että yhteiskunta on liian tasapaksua ja että tasa-arvo pysähdyttää dynamiikkaa. Sitten aletaan palkita yksilöitä niin ettei siinä ole mitään tolkkua. Pikkuhiljaa siitä tulee sellainen ongelma, että koko yhteiskunta repeää." Steniuksen kirjoista myydyin - ja haukutuin - on oopperalaulaja Jussi Björlingistä kertova Kunnes siipi murtuu (2003). Se möi Ruotsissa 30000 kappaletta, suomenkielinen versio Suomessakin lähes 10000. Sekä Hbl että HS lyttäsivät kirjan.

Kritiikki satutti kovasti.

Yksityisestä kivun kokemuksesta Stenius siirtyykin yleiselle tasolle. Hän haluaa puhua lehdistön suuresta vastuusta. Jokainen, joka julkaisee mielipiteitään, väitteitään, ottaa suuren vastuun. Surkeinta on tavallisten ihmisten kohtalo, jotka joutuvat julkisuuteen vastoin tahtoaan ja joista julkisuus antaa kummallisen kuvan. "He häpeävät sitä koko elämänsä. On hirvittävän vaikea korjata väärinkäsityksiä jälkeenpäin." Yllättäen Stenius ryhtyy puolustamaan kahta lamavuosina ryvettynyttä herraa, Christopher Wegeliusta ja Ulf Sundqvistia. Steniuksen mielestä he eivät olisi ansainneet lehdistön langettamaa elinkautista tuomiota.

Myös S

usan Kuronen säälittää häntä hieman. Stenius ei usko että Kuronen ymmärsi, mihin lähti mukaan.

Matti Nykänen on hänen mielestään suurin piirtein julkisuudella tapettu. "Tiedän että hän tarjoaa ja haluaa niistä hintaa, mutta eikö nyt joku vastaava päätoimittaja voisi sanoa itselleen, että lopetetaan. Jos toi kundi meinaa pysyä hengissä ja jotenkin saada kunnollisesta elämästä kiinni, niin hänet pitää jättää kokonaan rauhaan moneksi vuodeksi. Matti ei sitä kierrettä pysty katkaisemaan, se on lehtien tehtävä."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää