Kulttuuri

Roberto Alagna Savonlinnaan ensi kesänä

Jari Hämäläinen valitsi kautensa aluksi Boiton Mefistofele-oopperan

Tilaajille

Tähtitenori Roberto Alagna pitää konsertin ja Giuseppe Verdin suosikkilibretistin Arrigo Boiton oma hurja Mefistofele-oopperasävellys tulee Olavinlinnaan 2008. Lastenoopperoiden sarjaa jatkaa Markus Fageruddin

Seitsemän koiraveljeksen kantaesitys Savonlinnasalissa.

Näin aloittaa kautensa Savonlinnan oopperajuhlien seuraava taiteellinen johtaja Jari Hämäläinen.

"Kesä 2008 on täysin minun suunnittelemani", sanoo Saksasta puhelimitse tavoitettu Hämäläinen, joka nostettiin Raimo Sirkiän yllätysseuraajaksi pienen saksalaisen Pforzheimin teatterin ylikapellimestarin paikalta.

Hämäläinen ei kahmi kapellimestarin töitä Savonlinnassa. Hän johtaa Mefistofelen, mutta jättää muut produktiot kesällä 2008 ulkomaisille kapellimestareille, joilla on meriittejä, mutta ei vielä nimeä Suomessa.

Hämäläisen kyvyt punnitaan heti kauden 2008 aluksi juuri Mefistofelella. Hän vastaa teosvalinnan ja johtamisen lisäksi Dieter Kaegin valinnasta ohjaajaksi ja suomalaisille varsin tuntemattomista laulajista.

" Mefistofele on esitetty Suomessa viimeksi 1930-luvulla. Olen johtanut teoksen Regensburgissa. Teos tarvitsee hyvän kuoron, joka Savonlinnassa on", Hämäläinen taustoittaa.

Päärooliin on valittu Suomessa vielä tuntematon basso Mika Kares.

"Mika on Karlsruhen oopperaan kiinnitetty 28-vuotias basso, jonka äänimateriaali on oikein lupaava. Myös muut pääosien laulajat ovat kansainvälisellä uralla.

Warren Mok aloitti uransa Berliinissä Deutsche Operissa ja Daria Masiero on hyvin kaunisääninen sopraano, jolta odotetaan kansainvälisesti paljon." Saadaanko Olavinlinna täyteen suomalaiselle yleisölle tuntemattoman teoksen ja esiintyjäryhmän voimin?

"Niin uskon. Tässä on jotain, mitä ei ole ennen kuultu." Ennenkuulumaton juttu on myös tähtitenori Roberto Alagnan konsertti Kuopion kaupunginorkesterin solistina Olavinlinnassa.

"Alagna kuuluu laulajien eliittiin. Kuulin häntä äskettäin Wienissä Massenet'n Manonissa, hieno ääni ja tekniikka, sympaattinen lavaolemus. Tämän luokan laulajia on vaikea saada näin lyhyellä varoitusajalla, mutta tarkoitus olisi jatkaa näitä megakonsertteja." Alagna nousi ikävällä tavalla otsikoihin lähdettyään joulukuussa kesken Milanon La Scalan Aida-esityksen lavalta, koska "loggionistit" eli Milanon vaativa vakioyleisö buuasi hänelle. Lupasiko Alagna pysyä lavalla Olavinlinnassa?

"Ei tässä mitään erityissopimusta tarvittu. Ei Suomessa niin paljon buuata", Hämäläinen naurahtaa.

Kesä 2007 on Raimo Sirkiän viimeinen, ja uutuusohjauksia ovat Gaetano Donizettin

Lucia di Lammermoor sekä Olavi Kortekankaan

Isän tyttö.

Kumpikaan oopperoista ei jatka Hämäläisen kaudella.

"Tarkoitus on lähteä rakentamaan uutta ohjelmistoa. Näillä näkymin esimerkiksi Richard Wagnerin

Lentävä hollantilainen on kesällä 2008 vihoviimeistä kertaa juhlilla." Vanhoista ohjauksista Hämäläinen kelpuuttaa kesäksi 2008 myös Verdin Aidan ja Rigoletton.

"Ehkä 2008 on myös Aida-ohjauksen viimeinen kesä, mutta teemme sen, kun saamme esimerkiksi Johan Bothan Ramadesin rooliin ja Vitali Kovaljovin Ramfikseksi. Bothahan laulaa Wienin valtionoopperassa ja Metropolitanissa, ja Kovaljov on Metropolitaninkin Ramfis." Aidan nimiroolia laulaa kaksi nuorta sopraanoa, Adina Aaron ja Kristen Lewis.

"Nuoria, mutta kansainvälisesti jo huomattuja laulajia on myös Rigolettossa

Jorma Hynnisen seurana." Hämäläinen pyysi Jaakko Ryhäsen kahteenkin rooliin. Ryhänen on Rigoletton Monterone ja Lentävän hollantilaisen Daland.

"Jaakkoa pyydettiin jatkossakin Bayreuthin Wagner-juhlille, mutta hän laulaa mieluummin Savonlinnassa." Muutkin nimekkäät suomalaislaulajat kiinnostaisivat Hämäläistä, mutta heillä on kiireitä. Ehkä uuden johtajan otteitakin halutaan aluksi punnita.

Jatkossa Hämäläinen haluaa Savolinnan oopperajuhlille lisää kantaesityksiä ja uusia laulajanimiä.

"Festivaali elää laulajista, ja kaipaan enemmän vaihtuvuutta. Tarkoitus on tuoda Mika Kareksen ohella esiin muitakin nuoria laulajia, joilla uskotaan olevan tulevaisuutta." Hämäläinen uskoo myös uusiin suomalaisoopperoihin. "Näillä näkymin seuraavat kantaesitykset Olavinlinnassa ajoittuvat vuosiin 2010 ja 2012."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää