Kulttuuri

Tunteita voi näytellä kumipuvussakin

Andy Serkis on liikkeenkaappauksen kuningas

Tilaajille

Lontoo. Pallopäinen, sänkitukkainen veijari astelee auditorion lavalle. On helppo uskoa, että juuri hän esitti Taru sormusten herrasta -elokuvien niljakasta luihua Klonkkua. Mutta että King Kong -elokuvan nimikkokörilästäkin?

Se on mahdollista liikkeenkaappaus-tekniikalla. Sillä napataan näyttelijän liikkeet ja ilmeet ja siirretään ne tietokoneella animoidulle hahmolle - vaikka kahdeksanmetriselle gorillalle.

Tämä mies, Andy Serkis, on kaappaamisen kuningas juuri näiden kahden uraauurtavan roolinsa ansiosta.

Elokuvalehti Premiere nimesi Klonkun kaikkein aikojen kymmenenneksi parhaaksi elokuvaroolityöksi. Suoritus herätti keskustelun pitäisikö Oscareissa olla kategoria "Paras digitaalinen esitys".

Nyt Serkis on lontoolaisessa hotellissa esiteltävänä eurooppalaisille toimittajille. Hän on Heavenly Sword -videopelin "dramaattinen ohjaaja", yhden pelihahmon näyttelijä ja koko pelin pr-keulakuva.

Serkisiä, joka ei ollut koskaan pelannut videopelejä, kiinnosti mahdollisuus päästä ohjaamaan - sitä hän on tehnyt viime aikoina elokuvissakin, näyttelemisen lisäksi.

"Ennen näyttelemistä opiskelin kuvataiteita korkeakoulussa. Olen aina halunnut kertoa visuaalisia tarinoita. Nyt olen siinä tilanteessa että haluan myös ohjata." Serkis hioi peliin suunnitellut hahmot syvemmiksi ja ohjasi näyttelijöitä. Hän oli tehnyt Sormusten herroja ja King Kongia Weta Digitalin studiolla Uudessa-Seelannissa viisi vuotta. Sinne hän vei koko työryhmän. Britti otettiin Uudessa-Seelannissa vastaan kuin kotiin palaava kansallissankari.

Serkisin mielestä liikkeenkaappaus on pohjimmiltaan samaa kuin perinteinen näytteleminen. "Valmistelu on samanlaista - hahmon psykologian ja fyysisen esiintymisen löytämistä. Mutta esille tuominen on erilaista. Lavalla ja kuvauksissa ollaan puvustettuna ja lavastus ympärillä on todellista. Liikkeenkaappauksessa ei ole mitään, siinä työskentellään täysin mielikuvituksella. Tavallaan ohjailet digitaalista itseäsi kuin sätkynukkea." Työ myös tehdään päinvastaisessa järjestyksessä. Normaalissa näyttelemisessä puvustetaan, maskeerataan, lavastetaan ja sitten näytellään. Liikkeenkaappauksessa näytellään kumipuvussa ja kaikki muu lisätään suorituksen päälle.

Lontooseen saapuneet pelitoimittajat tuntuvat olevan enemmän tai vähemmän Serkis-faneja. Itse hän on vaatimaton Sormusten herran ja King Kongin suhteen.

"Niistä rooleista tuli merkkipaaluja paljolti Peter Jacksonin vision takia. Hän ei pelännyt ottaa riskejä vaan meni eteenpäin." Serkis otettiin ensin vain Klonkun ääneksi, mutta sinnikäs heittäytyminen teki hänestä lopulta mallin, jonka pohjalta hahmo animoitiin. Klonkun onnistumisen jälkeen Jackson halusi Serkisin antavan persoonansa myös Kongille. Serkis riehui kuvauksissa gorillapuvussa, ääni mylvinnäksi muutettuna, kohtuullisen pelottavan oloisena. Hän myös antoi naispääosan esittäjälle Naomi Wattsille kasvot, joiden kanssa näytellä.

Tekniikka on kehittynyt jokaisen projektin edetessä. Klonkkua varten kaapattiin vain liike. Animaattorit katsoivat jälkeenpäin Serkisin ilmeet videonauhalta ja väänsivät Klonkun irvistykset mallin mukaan.

"Työskentelin tiiviisti animaattoreiden kanssa. Yksi animaattori teki kuuttatoista ruutua, tietämättä mitä seuraavissa on", Serkis päivittelee. Yksi sekunti elokuvaa sisältää 24 ruutua.

"Minulla oli pieni neliö jossa sain liikkua ja kuusi kameraa kuvasi minua", Serkis muistelee ensimmäistä Klonkku-kaappaustaan vuonna 1999. "Paikalla ei ollut äänentoistoa. Joku piti vieressä puhelinta, josta kuului kohtauksen äänet." Tietokoneet kaatuilivat kummallisin seurauksin. "Klonkku meni outoihin francisbaconmaisiin asentoihin, raajat sojottivat sinne tänne", Serkis nauraa ja vääntää käsivartensa solmuun.

King Kongissa pystyttiin jo kaappaamaan Serkisin ilmeet ja siirtämään ne suoraan Kongille. Nyt, Heavenly Sword -peliä tehdessä, kuvattiin kuutta näyttelijää samaan aikaan, kuudellakymmenellä kameralla. Dialogi äänitettiin samalla, eli kaikkien näyttelijöiden koko suoritus tallennettiin yhtä aikaa. Sitä ei ole peleissä koskaan ennen tehty.

" Heavenly Swordin tekijät visioivat, kuinka pelit viedään uudelle tasolle tuomalla tunteita välittävä näytteleminen peleihin. Tähän asti se on tarkoittanut useimmiten kehnon oloisia lyhytanimaatioita varsinaisten peliosuuksien välissä. Eikä tunteita ole helppo välittää digitaalisesti." Klonkku ja Kong toimivat juuri siksi, että ne eivät ole ihmisiä, mutta Serkis tuo näyttelemisellään niihin inhimillisyyttä ja tunnesyvyyttä.

Ihmisen tekeminen digitaalisesti uskottavaksi on paljon vaikeampaa. Tässäkin pelissä ihmisten kasvot kyllä näyttävät ilmeikkäiltä, mutta silmät ovat kylmät ja tunteettomat.

"Näissä hahmoissa voi tuntea...jonkin verran tunnetta", Serkis tasapainoilee. Edelläkävijä uskoo silti olevansa taas kehityksen eturintamassa. Myös ohjaaja Peter Jackson ohjaa ja suunnittelee videopelejä.

"Raja näyttelemisen ja tekniikan välillä ohenee koko ajan", Andy Serkis sanoo. "Tulos muuttuu yhä fotorealistisemmaksi, tai sen voi viedä vaihtoehtoisesti vaikka täysin maalaukselliseksi. Viiden vuoden päästä näyttelijät voivat valmistuessaan valita yhtenä monista työvaihtoehdoistaan pelit."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää