Kulttuuri    |   teatteri

Aulangolla eksytään ja kompastutaan Hämeenlinnasta löytyy asuntomessujen ja jazzin lisäksi kesäteatteria joka lähtöön

Tilaajille

teatteri Aulangolla eksytään ja kompastutaan Hämeenlinnasta löytyy asuntomessujen ja jazzin lisäksi kesäteatteria joka lähtöön HÄMEENLINNA. Tänä viikonloppuna Hämeenlinnassa riittää ohjelmaa. Tarjolla on sekä Linnajazz että perjantaina avatut Asuntomessut. Vanajaveden rantamilta löytyy nyt myös kolme kesäteatteria.

Kaupunginpuistossa esiintyvä Hämeenlinnan kesäteatteri ei suuremmin tarvitse julkisuutta torstaina ensi-iltansa saaneelle Mimosan hipiälle.

Juice Leskisen lauluihin pohjautuvan näytelmän lipuista valtaosa on käynyt kaupaksi aiempien vuosien menestysten nosteella.

Hyvin näyttää kohdeyleisönsä tavoittavan myös Miniteatteri, joka lapsiesiintyjien voimin tekee kesäisin satunäytelmiä Aulangon Graniittilinnassa. Välittömyydellään lumoava ja silti hallittu esitys tempaa pienet katsojat mukaansa ja vetoaa varttuneempaankin ihmiseen.

Miniteatterin keulahahmo, taidekasvattaja Marja Myllyniemi, on tällä kertaa tarttunut lapsiryhmänsä kanssa Grimmin veljesten satuun Lumikki.

Tarinan kiperät juonenkäänteet selvitetään vuoroin terävän lakonisilla kommenteilla ja rehevän dramaattisella paisutuksella, josta aina kumpuaa myös huumoria. Taitava rytmitys ja kekseliäät yksityiskohdat siivittävät vauhdikasta esitystä.

Kymmenen ikävuoden molemmin puolin olevia näyttelijöitä ei ole pantu ryppyotsaisesti kantamaan vastuuta kokonaisuudesta. Teatteri on yhteistä leikkiä - myös yleisön kanssa. Aikuisten panos - kiehtova lavastus ja efekteillä leikittelevä äänimaailma - antaa nuorille esiintyjille tukevan pohjan ja raamit.

Teatteri Figuuri, Hämeenlinnaan viime talvena siirtynyt vapaa ryhmä, on käynnistänyt vakituiseksi kaavailemansa kesäesitykset Katajiston kartanon rantaan kohonneessa uudessa Aulangon kesäteatterissa.

Avajaisesityksellään Älä herätä julkkista ryhmä ei pelkästään brändää itseään. Julkisuudentavoittelu on myös näytelmän aiheena.

Yritys menee molemmilla sektoreilla hieman metsään. Tosin niin omaehtoisesti, että asiassa on kiinnostavatkin puolensa. Sketsimäinen kooste ei ole tunnistettavasti kesäteatteria, eikä esitys täytä tarvittavia mittoja myöskään volyyminsa osalta.

Kamarifarssin monitasoinen rakenne hajoaa käsiin laajassa näyttämötilassa. Tuuleen tahtoo hukkua myös neljän näyttelijän haparoiva ilmaisu, josta usein on vaikea erottaa, mennäänkö riman alta tarkoituksella vai tahattomasti. Seasta löytyy silti myös tehokkaita henkilökuvia.

Petriikka Pohjanheimo on iskevä hyväntekeväisyysjuhliin saapuvana juorutoimittajana. Kiinteyttä on myös Karoliina Blackburnin syrjähyppyihin ajautuvassa naikkosessa.

Dramaturgiopiskelija Elina Snickerin näytelmä on samalla hänen lopputyönsä Teatterikorkeakouluun. Koulu onkin tuottanut viime aikoina paljon pohdintaa julkisuuden vaaroista ja vaatimuksista. Snickerin huumori kuitenkin jää pitkälti sisäpiirin vitsiksi. Paikallista yleisöä toki huomioidaan Sirkka Sarin haamulla ja Jean Sibeliuksen pronssipäillä.

Aulangon kesäteatteri ei kalasta kilpailijoiden vesillä, mutta mahtaako se löytää saalista?

Lauri Meri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää