Kulttuuri    |   Kuhmon kamarimusiikki 15.-28.7.

Hän pitää hyvää huolta Kuhmon muusikoista

Innostuneet, talkootyötä tekevät kuhmolaisnuoret ovat tuottaja Ritva Eerolan työn suola

Tilaajille

Jos jollakin Kuhmon kamarimusiikin muusikolla on ongelmia, hän kääntyy tuota pikaa tuottaja Ritva Eerolan puoleen. "Ritva on äitihahmo Kuhmon taiteilijoille", kamarimusiikkifestivaalin nykyinen taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn on todennut.

Tänä kesänä Kuhmon kamarimusiikissa esiintyy hieman yli 140 taiteilijaa.

"Pyrin siihen, että tapaan kaikki taiteilijat. Juttelen heidän kanssaan aina, kun näen heidät ruokalassa tai kaupungilla. Ainakin moikataan", Eerola kertoo.

Hän tietää äidillisen maineensa, vaikkei pidä itseään emotyyppinä.

Kuhmon taiteilijat sopeutuvat yleensä hyvin vaatimattomiin oloihin.

"Valittajatyyppejä muusikoiden joukossa on vähän. Yleisimpiä huolenaiheita ovat sairastumiset, jolloin ohjaamme muusikon terveyskeskukseen." "Joku voi myös tulla kertomaan, että hyttysverkko on rikki. Kerran eräs taiteilija halusi tietää, mistä voi ostaa puusaunan. Neuvoimme, mihin kääntyä." Pohjolan valkeat yöt herättävät ensikertalaisissa yleensä ihastunutta ihmetystä - ja voivat myös pilata yöunet.

"Monella on todella vaikeuksia nukkua. Vuonna 1979 ihana Eli Goren tuli kertomaan minulle, miten hän onnistui pääsemään unen päästä kiinni. Hän sitoi kravattinsa silmilleen." Eerola aloitti työt Kuhmon kamarimusiikissa juuri sinä vuonna. Hän oli puolipäiväinen sihteeri ja ensimmäinen työntekijä, jolle maksettiin säännöllistä kuukausipalkkaa.

Koulutukseltaan Eerola on ekonomi. Ennen Kuhmoa hän työskenteli Suomen Pankin setelipainossa, ulkoministeriössä ja metsähallituksessa.

"Ulkoministeriössä oli tietysti tähtäimessä lähteä aikoinaan ulkomaille. Se oli kuitenkin niin tylsää työtä, etten olisi halunnut tehdä sitä ulkomaillakaan." Metsähallituksessa Eerola oli metsien moninaiskäytön ylitarkastajan sihteeri. Moninaiskäyttö tarkoittaa retkeilyä, kalastusta ja metsästystä sekä talousmetsien käyttöä myös muihin tarkoituksiin.

Metsissä Eerola onkin aina viihtynyt. Hän pitää puista ja patikoinnista.

"Juuri metsähallituksen työ vei minut itse asiassa ensimmäistä kertaa Kuhmoon. Kuhmosta löydettiin metsäpeuroja, joita pidettiin jo sukupuuttoon kuolleena lajina." Eerola ihastui Kuhmon luontoon.

Sitten hänen meteorologimiehensä huomasi Helsingin Sanomissa ilmoituksen, jossa etsittiin Kuhmon kamarimusiikkiin osapäivätoimista sihteeriä.

"Siinähän voisi olla sopiva homma sinulle, mieheni sanoi. Etsin silloin osapäivätyötä pienten lasteni tähden." Kuhmon kamarimusiikin perustaja Seppo Kimanen oli tuolloin Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtaja, ja hänen puolisonsa Yoshiko Arai toimi taiteellisena johtajana.

"Ilmoituksessa luki, että Yoshiko Arai antaa lisätietoja kello kymmenen jälkeen illalla. Minusta oli hienoa, että päällikköni olivat naisia, Yoshiko ja toiminnanjohtaja Tuulikki Karjalainen." 1970-80-lukujen vaihteessa Kuhmon kamarimusiikki oli intiimi juhla, eräänlainen suurperhe.

"Otettiin päivä kerrallaan. Kaikki asuivat ammattikoulun asuntolassa, joten informaatio kulki hyvin." 1980-luvun Eerola muistaa "hiljaisen kasvun aikana". Festivaali laajeni ensin kymmenpäiväiseksi ja sitten kaksiviikkoiseksi. Organisaation avainhenkilöiden työmäärä kasvoi suuresti.

Tietotekniikka tuli pikkuhiljaa helpottamaan työntekoa.

"1990-luvun alkuun asti Moskovan Gos-konserttiin piti sanella teleksit puhelimitse kirjain kirjaimelta. Oli suuri edistysaskel, kun ne voitiin lähettää faksilla. 1990-luvulla ennen sähköpostia vietin koko kevään puhelimessa. Kun alettiin puhua internetin kotisivuista, ihmettelin aluksi silmät pyöreinä, mistä on kysymys." Sähköposti on tehnyt kansainvälisen yhteydenpidon helpoksi.

"Tietotekniikan kehittymisestä on sekä hyötynsä että haittansa. Saamme valtavan määrän yhteydenottoja myös taiteilijoilta, joilla ei ole Kuhmoon mitään asiaa. Saman viestinhän voi lähettää vaikka sataan osoitteeseen. Kun joku ennen vanhaan kirjoitti kirjeen, tiesi, että lähettäjä oli tosissaan." 1980-90-lukujen vaihteessa Eerolan työ muuttui kokopäivätoimiseksi. Hän oli aluksi pääsihteeri, muttei pitänyt pompöösistä tittelistä.

Työn suola ovat ne "innostuneet, hyväkäytöksiset, fiksut ja iloiset" kuhmolaiset nuoret, jotka toimivat festivaaliorganisaatiossa juhlan aikana. Kaiken kaikkiaan noin 250 kuhmolaista tekee festivaalilla talkootyötä.

Varjopuoli taas on se, ettei Eerola nykyään ehdi juurikaan käydä konserteissa. Muusikoista kun on pidettävä mahdollisimman hyvää huolta.

Kuhmon kamarimusiikki alkaa tänään klo 18 Kontion koulussa. Konsertin säveltäjät ovat Mozart, Ravel, Schubert, Schreker, Kreisler, Sioly ja Schönberg.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää