Kulttuuri    |   kuvat

"Tämä ei ole taidetta"

Myös sosiaaliturva kuvataiteilijoiden aiheena Anttolan kesänäyttelyssä

Tilaajille

anttola. Yhteisen taideteoksen asemesta kuvanveistäjät Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä osallistuvat Anttolanhovin kesänäyttelyyn julkisella vetoomuksella. Taustalla ovat Hietasen kafkamaiset kokemukset suomalaisen sosiaaliturvan ja lainsäädännön labyrinteissa, jotka estävät häntä tekemästä taidetta edes yhteistyössä miehensä kanssa. Varmuuden vuoksi kirje alkaa lauseella "Tämä ei ole taidetta".

Kyseessä ei siis ole käsitetaiteellinen teos, vaan kuvataiteilijoiden sosiaalisen aseman kummallisuuksia valottava viesti, joka heittää vakavan varjon koko näyttelyn ylle.

Toisaalta hyvän kesänäyttelyn tunnistaa juuri siitä, että se tarjoaa sekä visuaalisia elämyksiä että ajattelun aihetta.

Hatunnoston tästä ansaitsevat sekä näyttelyn viidettä kertaa järjestävä Anttolanhovi että taiteilija Kari Cavén, joka alusta alkaen on toiminut kuraattorina.

Elämysten eturiviin nousee Himalaja (2007), Villu Jaanisoon sadoista vanhoista loisteputkista rakentama installaatio. Se hohtaa himmeää sinistä valoa ja muuttaa navetan vintin paitsi kuun valaisemaksi vuoristomaisemaksi, myös Muumikirjoista tuttujen hattivattien kokoukseksi. Lumoavaa!

Elämyksiin kuuluvat myös Nora Tapperin käsittelemättömästä kuusilaudasta veistämät Suma (2007) ja mustasta tervapaperista rakentama ahdas kanjoni ( Ilta, 2006), jotka karun askeettisella tavallaan antavat tukea Hietasen ja Niemelän vetoomukselle.

Muistan nähneeni osan Rauha Mäkilän maalauksista hänen yksityisnäyttelyssään Helsingissä.

Teosten siirtyminen valkoisesta galleriatilasta vanhaan sikalaan näyttää, miten paljon esitysyhteys vaikuttaa nykytaiteen kokemiseen.

Haalean pastellisävyisten maalausten ja karkean harmaiden betoniseinien kontrasti tuo esiin Mäkilän maalausten viileän kaupunkilaisuuden paljon paremmin kuin modernistinen galleria.

Antti Keitilän romanttiset maisemat sen sijaan joutuvat lujille entisessä meijerissä, joka itsekin näyttää informalistiselta kokonaistaideteokselta.

Kuraattori Cavén osallistuu näyttelyynsä myös itse.

Cavén's Pub -installaation lisäksi hänen veistoksiaan on pihanurmella, muiden muassa mainio Ups and Downs (1990), jolla hän edusti Suomea Venetsian biennaalissa.

Timo Valjakka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää