Kulttuuri    |   HELSINGIN SANOMAIN KIRJALLISUUSPALKINTO 07

Sananveistäjä Tavi muotoili vuoden esikoisen

Henriikka Tavin runokokoelma Esim. Esa saa Helsingin Sanomain tämänvuotisen kirjallisuuspalkinnon

Tilaajille

"Kokeellinen runous on runouden paskaduunia. Jos sitä ei luoda, ei synny hyvin meheviä hedelmiäkään." Sen huomaa, että runoilija Henriikka Tavi on tiivistämisen ammattilainen. Melkein koko kiitospuhe mahtuu yhteen lauseeseen.

Keskiviikkoiltana satalukuinen kirja-alan vaikuttajien joukko oli kokoontunut juhlimaan Tavin esikoisrunokokoelmaa Esim. Esa, jota Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon raati pitää vuoden parhaana esikoiskirjana.

Palkintoperusteissaan raati luonnehtii Tavin teosta sananveistotaiteeksi ja kiittelee sen kokeellisuutta sekä leikillisyyttä.

"Harva sananveistäjä saa aikaiseksi usean runousopin ja -tyylin ilakoivaa monitasoristeystä, joka viettelee lukijansa ylittämään ja ohittamaan omien olettamustensa rajat", palkintoraadin puheenjohtaja Antti Majander sanoi puheessaan.

Tasan viikkoa aikaisemmin puhelin soi Yrjönkadun uimahallin pukuhuoneessa.

Etelähaagalaisessa ruotsinkielisessä lukiossa suomea opettava runoilija oli viettänyt harvinaisen raskaan päivän koulussa. Muullakin tavoin surullisen viikon keskelle tuli uutinen palkinnosta.

"Se ei ollut yllätys, pikemminkin järkytys", Tavi sanoo.

"Seuraavana yönä en nukkunut lainkaan. Vasta torstaina asia alkoi tuntua hyvältä." Vehkalahdella Kymenlaaksossa lapsuutensa viettänyt Tavi muutti lukioikäisenä Helsinkiin ja meni Sibelius-lukioon. Tie vei nopeasti Helsingin yliopistoon opiskelemaan teoreettista filosofiaa, estetiikkaa ja yleistä kirjallisuustiedettä.

"Opiskelin aika aktiivisesti ja olin kunnianhimoinen. Opiskeleminen oli vaikeaa, stressaavaa, sellaista vääntämistä." Tavi valmistui filosofian maisteriksi 25-vuotiaana, jätti yliopistouran ja siirtyi meilahtelaisen kaupan kassaksi.

"Menin publiikista suoraan Siwaan", Tavi nauraa.

"Minun piti ryhtyä tekemään jatko-opintoja Jyväskylään. Mutta en jaksanut, ei kiinnostanut riittävästi siinä vaiheessa." Tältä ajalta ovat peräisin myös palkitun kokoelman ensimmäiset runot, joiden aihioita voi lukea myös Tavin harvoin päivittyvästä blogista.

Kirjoittamiseen tuli lisää vakavuutta, kun Tavi opiskeli sitä Kriittisessä korkeakoulussa.

Eikä filosofiakaan jäänyt kokonaan: Tavi on ollut kiinnostunut 1700-1800-luvuilla vaikuttaneesta saksalaisen idealismin koulukunnasta ja julkaissut siitä muutamia artikkeleita.

Nytkin työn alla on käännös Friedrich von Schillerin teoksesta Naiivista ja sentimentaalisesta runoudesta.

Pitkäaikainen ystävä luonnehtii Tavia henkilöksi, joka omistautuu tekemisilleen.

"Sen voi myös kaikella rakkaudella sanoa, että sillä on usein tavarat ja ajatukset hukassa, klassisen hajamielinen hahmo. Siinä mielessä Esim. Esa on Henriikan näköinen." Runoilijana Tavi on harvinainen: hän selittää runojaan mielellään ja kertoo niiden synnystä. Monet muut pelkäävät omien runojensa tulkintaa.

"Se on tyhmää, sellaista runojen mystifioimista. Kyllähän sitä voi hirveän paljon puhua, ajatella ja kierrellä jonkin asian ympärillä ilman, että se tuhoaisi mitään sanomatonta." Esimerkki: kokoelmassa on sarja, jonka runoissa esiintyy hahmo nimeltä Esa.

Mitään yhtä ja ainoaa oikeaa tulkintaa nimen käytölle ei ole. Mahdollinen tulkinta on se, että jokaiselle lukijalle sanalla Esa on erilainen merkitys.

Tämän artikkelin kirjoittajalle Esa merkitsee eri asiaa kuin sellaiselle, jonka muistoissa Esa on ällöttävä rehtori.

"Vertauskuvatkin saavat olla ihmisiä", kirjoittaa Tavi yhdessä runossaan.

Mutta mitä runojen Esa merkitsee Taville?

"Sillä on ihan luonnollinen selitys, joka ei ole kauhean ylevä. Esa on ollut jonkin sortin muusa jossain vaiheessa. Siitä on kyllä kovin kauan." Tavin mukaan kokoelman Esa-sarja pohjautuu vanhoihin päiväkirjamerkintöihin, joita hän on kirjoittanut monta kertaa uudelleen.

"Olen yrittänyt aika kaunistelemattomalla kädellä tai oikeastaan suoraan kärjistäen kirjoittaa niitä hölmöyksiä mitä siellä on ollut", Tavi sanoo. "Yritys oli olla kaikkea muuta kuin viisas ja ylevä. Siinä on ehkä onnistuttu." Kriitikko

Mervi Kantokorpi kirjoitti Esim. Esan arviossaan, että välittömään näköhavaintoon luottavan runouden kuvailu on yhtä tyhjän kanssa.

Hänen mukaansa Tavin runot eivät ole staattinen kokonaisuus, jonka arvoitukseen palaavan merkityksen runousoppinut voi ymmärtää.

Tavi itse vertaa kokoelmaansa Raymond Queneaun kokeelliseen Tyyliharjoituksia-kirjaan. Siinä sama tarina kerrotaan 99 kertaa erilaisilla kirjallisilla tyyleillä.

" Esim. Esasta puuttuu kuitenkin vastaava systemaattisuus", Tavi sanoo.

Tavia on häirinnyt pitkään se, että runoilijoilta vaaditaan oman äänen löytämistä ja teemojen yhtenäisyyttä.

" Esim. Esassa kävin läpi, mitä erilaisia tapoja on synnyttää runoja." Teoksen runot ovat välillä naivismia ja pieniä aforismeja, lempeimmillään huikeita rakkausrunoja. Saarnaavuutta tai yhteiskunnallisuutta niistä ei löydy.

Tavi itse määrittelee itsensä aloittelevaksi feministiksi ja punaiseksi vihreäksi, mutta pitää itseään vain sympatisoijana.

"Kokoelma on tietoinen siitä, että voi olla naissubjekti ilman että puhuu hiuksista, ihosta ja pitsiliinoista." Yhdessä järjestössä Tavi on kuitenkin aktiivinen: Postmodernissa akateemisessa Karjala-seurassa, Paxissa.

"Pax on epäkiinteä joukko ihmisiä, jotka ovat varastaneet Karjalan eräänlaiseksi materiaalipankiksi. Haluamme miettiä, miten Karjala näyttäytyy meille 1970-luvulla syntyneille ilman, että se olisi sellaista perinteen säilyttämistä." Tavin mukaan Karjala on suomalaisessa kulttuurissa raja tai suuri kertomus, jonka kautta suomalaisuus osittain määrittyy. 1970-luvulla syntyneille Karjala on kuitenkin jo etäinen asia, johon ei itse pysty vaikuttamaan. Mitään juuria Karjalassa Tavilla ei ole.

"Tavoitteena on Karjalan hyödyntäminen ja ajatteleminen ilman, että siinä on mitään nationalismia tai ryssävihaa mukana." Seuraava kirjallinen hanke on lastenromaani. Tämäkään ei ole varmaa, hanke on vielä oraalla. Toinen projekti sijoittuu Sibelius-Akatemiaan: Tavi kirjoittaa runoja, joista opiskelijat säveltävät kappaleita.

Palataan takaisin eilisiltaiseen palkintojenjakoon.

Puheensa jälkeen silminnähden helpottunut Tavi heittää kätensä ilmaan kuin tuuletukseen. Käsissä on Sami Rissasen suunnittelema palkintopatsas ja 12500 euron shekki.

Mihin runoilija aikoo käyttää palkintonsa?

"Kirjoittamiseen ja elämiseen."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  7. 7

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  8. 8

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  9. 9

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  10. 10

   Voiko Italiasta puhua kauniina maana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  3. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  4. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  5. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  6. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  7. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää