YL huipensi juhlansa vakavasti - Kulttuuri | HS.fi

YL huipensi juhlansa vakavasti

Perttu Haapasen Talescapes sähköisti tunnelman

7.4.2008 3:00

Ylioppilaskunnan Laulajat esitteli 125-vuotisjuhlissaan vähintäänkin kolmea osaamisaluettaan.

Uljas Pulkkikselta tilattu "uutuus-Kullervo", Neito, näytti suurmuotoisten kuoroteosten esittäjän.

Keskiviikon konsertissa YL oli hurmaavimmillaan ja hauskimmillaan. Juhlaviikon päätöskonserttiin oli varattu vakavin osio, jossa se esitteli aina hallussaan ollutta "uutta" kuoro-ohjelmistoa.

Kuorolle useita teoksia omistanut säveltäjämestari Einojuhani Rautavaara sai hienon 80-vuotislahjan, kun YL esitti hänen tuotannostaan monipuolisesti valittuja poimintoja.

1970-luvun sävellykset heräsivät eloon YL:n tarkan rytmisen käsittelyn ansiosta. Tuorein Rautavaara, Rasputin-oopperasta tehdyt kolme romanssia (2007) olisivat kestäneet vieläkin romanttisempaa käsittelyä.

Romanssit kärsivät samasta, mistä Riikka Talvitieltä tilattu Muistin pitkä jyrinä -kantaesityskin, Finlandia-talon salin surkeasta akustiikasta.

Talvitie säveltää Mirkka Rekolan tekstit väreiksi, mutta ne eivät päässeet täyteen oikeuteensa.

Veera Pesun soittama oboe luo säkeisiin puhuttelevan ristiriidan.

Äidin kehtolaulu sykkii levollisesti.

Huudossa holvin seinillä leikittelevät valot ja varjot todellakin huutavat akustiikkaa tuekseeen. Syksynlehtien seassa riemuitaan, kunnes tunnelma äkisti vaihtuu.

Kansainvälisen tilaustuotannon hedelmiä oli Suomen-ensiesityksensä saanut brittiläisen Tarik O'Reganin

Lamentation (2006).

Lauluyhtye Tallan riveistä poimittu solistikvartetti laulaa keskiaikaisia muistumia sisältävät "valitukset", kuoro lyö sen alle laineet ja välkehtivän meren. Harmonia muuntuu upeasti laventuvaksi matoksi.

Perttu Haapaselta tilattu Talescapes oli kuitenkin juhlakonsertin kirkas timantti. Haapanen loi uuden kuoromusiikin tutuista keinoista jännittävän näytelmän.

Talescapes perustuu Lewis Carrollin

Liisa Ihmemaassa -tarinaan. Jo ensimmäiset suhahdukset sähköistivät tunnelman. Teoksessa on useita fantastisia tasoja, mutta tällä kertaa huumaavimmaksi elämykseksi nousi sen sisään kirjoitettu aikakone. Tihentyneet tapahtumat saivat rotia kellon käynnistymisestä, sitten kone hidastuu ja lopulta aika muuntuu lineaariseksi jatkumoksi. Kun pää pannaan poikki, ilmaan jää kysymys: "Is that all?" Pitkähköksi venyneessä juhlaviikon viimeisessä konsertissa väsymys varmasti verotti parasta esitysterää ja intoa. Myös ohjelmisto oli vaativa. Ei kuitenkaan ole pienintäkään epäilystä siitä, etteikö 125-vuotias YL jatkaisi voittokulkuaan suomalaisten mieskuorojen huipulla.

Matti Hyökin sointinäky ja -ajattelu on tehnyt kuorosta taipuisan jätti-instrumentin.

YL:n perinteisiin kuuluu, että ex-laulajalla on mahdollisuus juhlien yhteydessä palata suurkuoroon. Se onnistuu hyvin, sillä YL:n antama lauluperintö kantaa kuuleman mukaan vuosikymmeniä.

Sekä Heikki Peltolan että Matti Hyökin johtamat noin 200 laulajaa kietoivat viimesinetiksi kuulijat pehmeästi hyrisevään äänimassaan.

Annmari Salmela

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat