Kulttuuri

Työn sankari ei malta hidastaa

"Jazz ei ole minulle tyylilaji, jota voidaan mitata ja luokitella", sanoo saksofonisti Ken Vandermark.

Tilaajille

Ensimmäiset ammattilaisvuodet olivat muusikko Ken Vandermarkille sen verran tiukkoja, että hän ei malta hidastaa, vaikka nykyään töitä riittäisi vaikka kahdelle.

"Työllistyminen ei ole edes toissijainen syy hellittämättömälle tekemiselle, mutta kyllä sekin vaikuttaa valintoihini", sanoo Chicagossa asuva saksofonisti ja säveltäjä.

Vandermark kiertää maailmaa noin kahdeksan kuukautta vuodesta ja soittaa ainakin tusinassa yhtyeessä.

"Ensimmäinen motiivini on kyltymätön musiikillinen uteliaisuus. Mutta maailma on sellainen, että kaikkia ideoita ei voi ympätä yhteen yhtyeeseen", korostaa Vandermark, 45, joka soittaa tänään Helsingissä rumpali Paal Nilssen-Loven kanssa. Kaksikon ensimmäinen Suomen esiintyminen oli eilen Paraisilla ja kolmas on huomenna Tampereella.

Norjalainen Nilssen-Love, 35, ja Vandermark ovat soittaneet improvisoitua, tyhjästä nyhjäistävää musiikkia keskenään kohta kymmenen vuotta sekä tehneet kolme levyä.

Vandermark varoittaa vetämästä kaksikon vapaamuotoisista soitteista silti liian lopullisia johtopäätöksiä hänen tyylistään - jota ei oikeastaan ole edes olemassa.

"Duo Paalin kanssa on yksi säie minun musiikillisessa kudelmassani: jännittävä ja jämäkästi perusasioihin pureutuva, mutta vain yksi säie. Mitään yleisempää ei sen pohjalta voi sanoa." Vandermarkin sukupolven muusikot ylläpitävät yhtä aikaa monia yhtyeitä, joissa soveltavat erilaisia lähestymistapoja.

"Kai se heijastelee tätä aikaa: suuret kertomukset ovat kuolleet ja melkein kaikki musiikki on vain muutaman painalluksen päässä. Samalla kuuntelutottumuksemme ovat muuttuneet, ja ehkä myös tapamme hahmottaa musiikkia." Bostonin esikaupungissa varttunutta Vandermarkia kiehtoo jazzissa ja improvisoidussa musiikissa ennen kaikkea ominaisuus, jotka hän kutsuu vapaudeksi.

"Näin kaksitoistavuotiaana neljänä peräkkäisenä iltana yhtyeen, joka soitti samat kappaleet joka ilta eri tavalla. Tämä jatkuvan muuntautumisen mahdollisuus oli todella jännittävää ja siitä lähtien minua on kiehtonut sävelletyn ja improvisoidun musiikin suhde." Hänellä ei ole syytä valittaa, sillä keikkamarkkinoilla hän on selviytyjä, jonka ensi vuoden kalenteri on täynnä töitä, ja enimmäkseen Euroopassa.

"Eurooppalainen yleisö on nykyään erinomaista ja yllättävän nuorta. Ihmisillä on kova sellaisten musiikillisten kokemusten nälkä, joiden he tietävät olevan ainutkertaisia ja toistamattomia", Vandermark sanoo.

Ken Vandermark & Paal Nilssen-Love, Black Motor ja Mohel Kuudennella linjalla (Kaikukatu 4) klo 22. Liput 10 e.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Terveydenhuoltoa ei uudisteta pelkoja lietsomalla – Heikki Hiilamo paljasti asenteensa puhuessaan yksityisistä yrityksistä härskeinä välistävetäjinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää