Kulttuuri

Tallinna herää yöstä

Ensi vuoden kulttuuripääkaupunki haluaa haastaa Berliinin.

Tilaajille

Tallinna. Üks cosmopolitan, palun!

Ruskettuneella nelikymppisellä miehellä on vaaleanpunainen pikeepaita ja paidan kaulukset ylhäällä. Tiskin takana valkohattuiset kokit valmistelevat salaattiannoksia. Ihmiset rupattelevat, silmäilevät toisiaan ja poimivat muikkusnackseja pöydistä.

Meno on kuin seurapiiritapahtumassa meren äärellä, paitsi että seisomme Viru-keskuksen katolla.

Alkamassa on elokuvanäytös, Bruce Robinsonin musta komedia Withnail and I.

Varaslähdön kulttuuripääkaupunkivuoteen 2011 ottanut 300-paikkainen ulkoilmateatteri on ensimmäisen kuukautensa aikana ylittänyt järjestäjien odotukset.

Alun perin näytöksiä piti olla keskiviikosta sunnuntaihin. Nyt niitä on joka päivä: Hollywood-klassikoita, eurooppalaista taide-elokuvaa, kulttifilmejä, dokumentteja...

Tämäkin näytös on loppuunmyyty.

"Koska taloudellinen tilanne on mikä on, olemme pistäneet voimavaramme yhteisöihin ja yllättäviin asioihin", sanoo kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmajohtaja Jaanus Rohumaa.

Kaupungin asukkailta, taiteentekijöiltä ja yhdistyksiltä pyydettiin ehdotuksia kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoon. 600 ideasta poimittiin lopulta 250.

Ohjelmiston teemana on Tarinoita merenrannalta.

Neuvostoaikana merenrantaan ei ollut asiaa. Nyt sen ovat valloittaneet miljoonat laivaturistit.

"Tallinna ei ole koskaan ottanut merta omakseen samalla tavalla kuin vaikkapa Oslo tai Kööpenhamina. Vanhassakaupungissa meren läheisyyttä tuskin huomaa. Haluamme avata kaupungin merelle ja laajentaa kulttuurin aluetta satamaan", Rohumaa sanoo.

Kulttuurivuoden suunnittelu ei ole sujunut ilman ristiriitoja.

Budjetti on kaventunut alkuperäisestä niin paljon, että Jaanus Rohumaan mukaan jossain vaiheessa harkittiin vitsikästä titteliä "Culture Capital without money". Ennen taantumaa sponsoreilta arvioitiin saatavan kolmasosa rahoituksesta. Nyt arviot liikkuvat alle viidessä prosentissa.

Varsinaista ohjelmistoa varten on ensi vuodelle varattu viisi miljoonaa euroa.

Rahoitukseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi Euroopan kulttuuripääkaupunkien arviointi- ja neuvonantajalautakunta ei ole toistaiseksi suositellut Tallinnalle puolentoista miljoonan euron suuruisen Melina Mercouri -palkinnon myöntämistä. Turulle, vuoden 2011 toiselle kulttuuripääkaupungille, palkintosumma on jo myönnetty.

Hanketta on varjostanut myös reformipuoluevetoisen Viron valtiojohdon ja keskustavetoisen Tallinnan kaupungin välinen poliittinen nokittelu. Koska Virossa järjestetään maaliskuussa parlamenttivaalit, keskustapuolueen on pelätty valjastavan kulttuuripääkaupunkihankkeen osaksi vaalikampanjaa.

Kohun keskiössä on ollut 36-vuotias kunnallispoliitikko Jaanus Mutli, joka siirtyi kulttuuripääkaupunkivuoden johtajan paikalle sen jälkeen, kun suomalainen Mikko Fritze erosi huhtikuussa.

Mutlin mukaan poliitikkojen kiinnostus hanketta kohtaan on ymmärrettävää.

"Titteli on imagollisesti valtavan tärkeä. Politiikkaa hankkeella ei kuitenkaan tehdä", Mutli sanoo.

Hänestä tilanne on erilainen Turussa.

"Turku haluaa houkutella ennen kaikkea suomalaisia vierailijoita. Tallinnan päämääränä on tulla tunnetuksi koko Euroopassa." Projekteja on jo kaatunut, niiden joukossa Sofi Oksasen

Puhdistus-romaaniin perustuva ooppera. Jaanus Rohumaan mukaan oopperan toteutus kaatui kireään aikatauluun ja talousongelmiin.

Epävarmuus on ympäröinyt myös muita suurellisia projekteja, kuten Skoonen bastioniin suunniteltua maailman suurinta olkirakennusta, joka toimisi teatterina.

Auki on myös entiseen lämpövoimalaan suunnitellun uuden kulttuurikeskuksen Kulttuurikattilan kohtalo. Siellä pitäisi ensi vuonna esittää muun muassa Kristian Smedsin tulkinta Dostojevskin

Karamazovin veljeksistä.

Jaanus Mutlin mukaan kulttuurikeskus toteutuu ja sopimukset rakennuttajan kanssa tehdään lähipäivinä. Remontin on arvioitu maksavan 12 miljoonaa euroa.

Kulttuurikattilaa johtava Von Krahl -teatterin nokkamies, ohjaaja Peeter Jalakas on skeptisempi.

"Näyttää siltä, ettei siitä valmista tule. Toivottavasti olen väärässä." Kulttuurikattilan olisi tarkoitus jäädä elämään ensi vuoden jälkeenkin. Johtajan visioissa kulttuurikeskus olisi eräänlainen uuden aikakauden majakka.

"Ihmiskunta on lähellä isoa muutosta, mutta vielä ei tiedetä, mikä uuden aikakauden stoori on. Kulttuurikeskus ei olisi vain tapahtumapaikka, vaan siellä taiteen- ja tieteentekijät sekä kansalaiset etsisivät vastauksia kysymyksiin, kuten keitä me olemme ja minne olemme menossa", Jalakas sanoo.

Myös Jaanus Rohumaalla on kunnianhimoinen visio.

"1990-luvulla nuorten taiteentekijöiden kohteena oli Lontoo ja 2000-luvulla Berliini. Tavoitteenamme on, että 2020-luvulla tullaan pariksi vuodeksi asumaan Tallinnaan. Eikä ainoastaan halvan oluen vuoksi, vaan koska täällä olisi elävä, instituutioiden ulkopuolellakin sykkivä kulttuurielämä." Kello on kohta yksitoista. Ilta hämärtyy Tallinnan yllä ja kaiuttimista soljuu chill out -musiikki.

Tallinnalaiset Laura Aaben ja Hanna-Stella Haaristo istuvat jo valmiina kangastuoleissaan. Kaksikko iloitsee siitä, että elokuvalippujen hinnat ovat Virossa puolittuneet kahdessa vuodessa kilpailun vuoksi. Kattokinoon pääsee 60 kruunulla eli noin neljällä eurolla.

Ensi vuodelta he eivät odota kovin paljon.

"Sanotaanko niin, että olen iloinen, jos kulttuuripääkaupunkivuosi ei täysin epäonnistu. Häslinkiä on ollut niin paljon", Alben sanoo.

Kaksikko laittaa kuulokkeet korville ja vetää vilttiä jalkoihinsa.

Kohta se alkaa.

Kattokinon ohjelmisto on osoitteessa www.katusekino.ee.

Sanotaanko niin, että olen iloinen, jos kulttuuripääkaupunkivuosi ei täysin epäonnistu.

Tallinnalainen Laura Aaben

Jaanus Mutli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää