Kulttuuri    |   Uutisanalyysi

Teatterifestivaalien ei kannata kilpailla ylettömästi

Kansallisteatterin festivaali voi uhata Stagen tulevaisuutta.

Tilaajille

suna.vuori@hs.fi Kirjoittaja on HS:n teatteritoimittaja.

Kulttuuritehdas Korjaamon yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa järjestämä Stage-festivaali on neljässä vuodessa onnistunut hahmottelemaan itselleen profiilin pienimuotoisen eurooppalaisen teatterin esille tuojana.

Korjaamon toimitusjohtajan, Raoul Grünsteinin, valitsemat esitykset eivät välttämättä edusta alansa absoluuttista huippua; mutta vaikka tapahtuman teemaksi tänä vuonna keksityt "tarinat" vaikuttaa yhtä epämääräiseltä ja samalla itsestään selvältä kuin Juhlaviikkojen uuden toiminnanjohtajan, Erik Söderblomin, puhe "kohtaamisista" ja "hetkistä", Stagen kansainvälinen ohjelmisto on ollut parhaimmillaan yllätyksellistä ja poikennut useimmiten ainakin muodoltaan, usein myös aiheiltaan, meillä tehdystä ja nähdystä perusteatterista.

Tällaista tuuletusta ei suomalaisessa kulttuurissa ole liikaa.

Nyt Stagen tulevaisuutta kuitenkin varjostaa kilpailija, uusi festivaali. Vai varjostaako?

Suomen Kansallisteatteri on uuden johtajansa Mika Myllyahon aloitteesta perustamassa omaa festivaalia, niin ikään yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa.

Ensimmäinen FNTF (Finnish National Theatre Festival) järjestetään jo vuoden kuluttua. Sen tarkoituksena on paitsi esitellä Kansallisteatterin parhaimmistoa ja muita kiinnostavia kotimaisia myös tuottaa Juhlaviikoille vähintään yksi iso teatteriesitys Suomen ulkopuolelta.

Tällekin on tilausta, näyttämötaiteen isot kansainväliset nimet kun ovat loistaneet poissaolollaan Juhlaviikko-ohjelmistossa jo monta vuotta. Tanssi ja sirkus sanattomina, helpommin kansainvälisiksi miellettyinä taidemuotoina ovat ottaneet teatterin paikan. Suurten teattereiden tuotantoaikataulutkin ovat asettaneet tielle omat esteensä.

Söderblomin mukaan Juhlaviikoilla, Korjaamolla ja Kansallisteatterilla on kuitenkin yhteinen agenda: rikastuttaa Helsingin teatteritarjontaa.

"Kilpailu toimii kulttuurin alalla eri logiikalla kuin leipäkaupassa. Jos näkee yhden hyvän esityksen, ei tule kylläiseksi vaan haluaa lisää", Söderblom sanoo. Siksi hän näkee nykyisessä tilanteessa mahdollisuuden keskinäisen kampittamisen sijasta win-win-win -ratkaisuun.

Myllyaho arvelee, että Stage voisi jatkossa keskittyä siihen, mikä on sen ydintä jo nyt: pieniin, jossain määrin avantgardistisiin vierailuihin.

Samaa sanoo Grünstein, jonka mukaan Korjaamonkin pyrkimys on koordinoida. Jos yhteistyöhön liittyisivät vielä Baltic Circle- sekä Finnish Case -teatterikatselmukset, voitaisiin ehkä jo puhua isosta, kansainvälisesti merkittävästä toimijasta.

Mikäli yhteistyö ei syystä tai toisesta onnistu, Stage eriytyy Grünsteinin mukaan omaksi tapahtumakseen. Silloin myös festivaalin ajankohta saattaa muuttua.

Ainakin tässä vaiheessa tarkoituksena on luoda synergiaa myös juuri ennen Juhlaviikkoja elokuussa järjestettävän, jo yli 40 vuotta pintansa pitäneen Tampereen Teatterikesän kanssa. Muu olisikin hulluutta, sillä näin pienessä maassa ei ole varaa kilpailuun, joka tuottaa ruumiita. Keskinäinen sparraaminen ja skarppaaminen sen sijaan on, tietenkin, yksinomaan toivottavaa.

Tuloksena on parhaassa tapauksessa entistä enemmän hyvää teatteria!

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää