Kulttuuri    |   Helsingin juhlaviikot

Kapellimestari Rouvalille tärkeää on

räiske & ryske

Tilaajille

"Koskaan ei tiedä miten elämä menee, mutta suomalaisen kapellimestaritaiteen historiaa kirjoitetaan tällä hetkellä.

Santtu-Matias Rouvali harjoittaa elämänsä ensimmäistä kertaa ammattiorkesteria, joka on RSO. Nuori Jukkis." Moinen tekstiviesti putkahti matkapuhelimeeni viime vuonna, kun Rouvali sai keikan RSO:n eli Radion sinfoniaorkesterin eteen. Musiikkialan päättäjä vertasi häntä siis nuoreen Jukka-Pekka Sarasteeseen.

Konsertti meni uusintakutsun arvoisesti. Nyt Rouvali on saanut johtaa myös orkesterin nauhoitustöitä. 24-vuotias Rouvali johtaa tänään Helsingin juhlaviikoilla, ja ensi viikolla on kansainvälisen debyytin aika Haagin Residentie-orkesterin kanssa.

Kun vielä vaikutusvaltainen lontoolaisagentuuri Harrison / Parrott on ottanut hänet listoilleen Sakari Oramon, Osmo Vänskän, Mikko Franckin ja Hannu Linnun tapaan, ovat kaikki edellytykset kiinnostaviin työtilaisuuksiin olemassa.

Rouvali aloitti lyömäsoittajana ja pääsi professori Leif Segerstamin kapellimestariluokalle Sibelius-Akatemiassa vuonna 2007. Kapellimestaridiplomi on jo taskussa, mutta maisterinpapereita hän ei ole ottanut vielä ulos.

"Opintoja pitää täydentää ja ranska saada haltuun." Monet tärkeät suomalaisorkesterit ovat jo luvanneet kokeilla Rouvalia, vaikka esimerkiksi Jorma Panula -kapellimestarikilvassa ei viime vuonna tullut menestystä. Hänellä on kuitenkin tukijoita.

"Leif Segerstamin kapellimestariluokalla yhteistyö sujui hyvin. Sakari Oramo ja Hannu Lintu ovat olleet kummeja, joille voi soittaa, kun jokin asia kapellimestarin työn psykologiassa askarruttaa." Nuorukainen näyttää harjoituksissa Igor Stravinskyn ja kumppaneiden kimuranteimmatkin tahdit jo hyvin selkeästi.

"Tykkään vaihtuvista tahtilajeista. Musiikki tuntuu kotoisalta, kun siinä on räiskettä, ryskettä ja melodiaa. Toivon, että makuni muuttuu myöhemmin monipuolisemmaksi ja opin muovailemaan musiikkia vapaammin. Nyt esimerkiksi Jean Sibelius on vielä minulle vaikeaa." Rouvali hehkuu helposti tarttuvaa intoa. Hän toteaa olevansa "energiafiiliksissä".

"Minulla on taipumuksena usuttaa ja piiskata soittajia eteenpäin. Vanhemmat ovat muistuttaneet, että hidastakin musiikkia ja soittajien vapautta pitää ajatella." Vanhemmat ovat Lahden kaupunginorkesterin muusikoita. Toisaalta juuri vahva svengi ja rytminen energia voivat olla Rouvalin nuoruusvuosien valttikortteja.

"Kyllä se groove on tärkeää", sanoo lyömäsoittaja, joka on esittänyt jazzia, rockia ja humppaakin.

"Ja kaikki sanovat, että suurempi rauha tulee vain iän myötä." Kansainvälisen uran jatkosta ei tietysti ole takeita. Suomalaisia on myös pudonnut lontoolaisagentti Parrottilta nopeasti - omasta tahdosta ja tahtomattaan. Agenttien luonteeseen kuuluu tupata kalenteri täyteen, koska agentuuri saa jokaisesta konserttipalkkiosta noin 15 prosenttia. Silloin syntyy kitkaa ja vaikeita tilanteita.

"Kyllä he lupaavat, että päätän itse kaikesta ja ennätän opetella uudet partituurit", Rouvali sanoo luottavaisesti.

Kiusaukset ovat kovat. Nuorikin kapellimestari voi saada tuhansia euroja vajaan viikon harjoituksista ja konsertista.

"En osaa laittaa työlleni arvoa, ja se jääkin agentin tehtäväksi. Minun ei tarvitse ajatella kuin musiikkia", Rouvali sanoo. "Kun saisi nyt tehdä tätä työtä ja vähän sapuskaa joskus." Rouvali ei siis aio vaatia vähintään samaa kuin ahneimmat kilpailijat palkkioneuvotteluissa?

"Sitten ollaan kyllä jo ulkona musiikin tekemisestä." Hän haluaa olla muusikko muusikkojen joukossa, ideoiden esittäjä ja niiden vastaanottaja.

"Kaikenlainen staratouhu on todella vierasta." RSO joht. Santtu-Matias Rouvali, solisti Julian Rachlin, viulu, Finlandia-talossa klo 19.30. - Adams, Stravinsky, Ravel.

"Minulla on taipumuksena usuttaa ja piiskata soittajia eteenpäin."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää