Kulttuuri

Vakava humoristi huijaa jälleen

Professori Django Bates on sulkumerkkien rytmimuusikko.

Tilaajille

" DJANGO kasteli vuoteensa viisitoistavuotiaaksi ja hänen on vieläkin vaikea käyttäytyä ikänsä edellyttämällä tavalla", kirjoittaa Django Bates omassa elämäkertatiivisteessään.

Edelliseen paljastukseen kannattaa suhtautua varauksella, mutta jälkimmäisessä on perää ainakin puolet. Bates on muusikkona, säveltäjänä ja sovittajana vakavamielinen leikittelijä, vaikka onkin professori.

"Ehkä minuun on tarttunut jotain englantilaisen eriskummallisuuden perinteestä", lokakuussa viisikymmentä täyttävä Django Bates sanoo. Hän on testannut jazzorkesteri Umon huumorintajua jo sunnuntaista uusimman orkesterilevynsä kappaleilla.

"On huolestuttavaa, jos jazzia pidetään niin pyhänä, että sen kanssa ei voi leikitellä." Oikaistakoon harhaanjohtava oletus, että Batesin musiikki olisi alleviivatun vitsivetoista, epämusikaalista retuperää. Päinvastoin. Hänen ironiaa, satiiria ja sarkasmia hyödyntävät teoksensa ovat hulluimmillaankin hallittuja.

Hän on vaatimaton sulkumerkkien muusikko kuvaannollisesti ja kirjaimellisesti.

Bates on harjoittanut Umolla sävellyksiään levyltä Spring is Here (Shall we Dance?), joka on viimeinen osa hänen suuresta vuodenaikasarjastaan. Siinä on julkaistu albumit Summer Fruits (and Unrest)

Autumn Fires (and Green Shoots) ja Winter Truce (and Homes Blaze). Bates vannoo, että ei käytä sulkumerkkejä enää koskaan (ehkä).

Ja oikaistakoon toinenkin oletus. Bates ei ole säveltänyt ja sovittanut kevätlevyään big bandille, vaikka hänet on kutsuttu taas Umon vieraaksi.

"Big bandin perinteistä soundia on vaikea välttää, jos ei riko puhallinsektioita. Siksi minulla on neljän trumpetin ja pasuunan sijasta vain kaksi kumpaakin, sekä tilalla muun muassa tuuba, käyrätorvi, huilu ja klarinetti. Silti minua syyhyttäisi soittaa ylimääräisenä jokin swing-kauden klassikko, vaikka Glenn Millerin tunnuskappale In The Mood." SE olisikin sopivaa, sillä Django Batesilla on ollut tapana tulkita yksi kaunis kappale todella kauheasti. Kuten edellisellä käynnillään Espoossa New York, New York.

Spring is Here on laulusarja, jonka Bates levytti tanskalaisista opiskelijoistaan kokomalla StoRMChaserilla. Kirjoitusmuoto on harkittu, sillä hän lupasi valitsijoilleen nostaa laitoksen profiilia yhtyeellä, jossa näkyisi sen - englanniksi Rhythmic Music Conservatory - nimi.

Kaksi viikkoa sitten Bates kuuli, että virkaa Kööpenhaminassa jatketaan viidellä vuodella. Hän ei tiedä, että tarkennettu nimike on rytmisen nykymusiikin professori.

"Niinkö? Kuulostaa siltä, että voisin soittaa yhtä hyvin Reichia ja Xenakista, sillä ennen olin vain rytmimusiikin professori." "Ehkä tanskalaiset laskivat jo ensimmäisellä kerralla edukseni, että minulla ei ole mitään muodollista koulutusta. Paitsi kaksi vaivaista viikkoa Lontoon Royal College of Musicissa." Bates aloitti opiskelun vuonna 1980, mutta lopetti huomattuaan että kaikkiin oppilaitoksen pianoihin oli kiinnitetty lappu "Ei saa käyttää jazzmusiikin soittamiseen".

Django Bates ja Umo Savoyssa (Kasarminkatu 46-48) klo 19.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää