Kulttuuri

Hiljainen kansa sai äänen Suomussalmella

Teatteri Retikassa kuka tahansa pääsee toteuttamaan itseään. Näyttämölle kelpaavat työttömät, maahanmuuttajat ja kehitysvammaiset.

Tilaajille

Suomussalmi. "Vielä vuonna 1998 mulla oli käsitys, että teatterissa miehetkin kulkevat silkkisukat jalassa", Hannu Kemppainen, 48, muistelee.

Sitten hän kävi katsomassa Teatteri Retikan esityksen Suomussalmella. Se muutti Kemppaisen käsityksen niin näyttämötaiteesta kuin itsestäänkin.

"Pikku hiljaa kypsyi palava halu päästä näyttelemään." Ottaessaan yhteyttä teatteriin Kemppainen kuvitteli kompastuvansa kynnykseen, mutta hän pääsikin suoraan näyttämölle. Ilman sitä syrjäkylän työttömän sekatyömiehen elämä voisi näyttää varsin erilaiselta.

"Teatteritouhu rytmittää elämää. Teen päivät kotihommia ja käyn iltaisin treeneissä. Tämä on tuonut sellaisen lisäsuolan arkeen - ei ole masennuksen vaaraa." Kemppainen ei ole ainoa. Suomussalmen teatteri-ihme on haalinut lavalle joukoittain Kainuun hiljaista kansaa ja saanut heidät avautumaan. Mukana on ollut työttömiä, maahanmuuttajia, kehitysvammaisia sekä tietenkin joukoittain tavallisia suomussalmelaisia. Täällä ei esiintyjiltä kysellä näyttämötaiteen tutkintoja.

"Eilen nappasin tuosta rakennustyömaalta porarin mukaan, kun se on niin hyvä suustaan", nauraa Teatteri Retikan ohjaaja, Kainuun läänintaiteilija Ulla Schroderus.

Homma toimii kuin häkä. Retikan kesäteatteri on jo vuosia kuulunut Suomen suosituimpiin. Yleisöennätys on 1630 lippua yhteen näytökseen. Teatteri tavoittaa parhaimmillaan vuodessa yli 9000 ihmistä eli saman verran kuin koko Suomussalmella on asukkaita.

"Kun tuhat ihmistä nauraa yhtä aikaa, siitä tulee tosi jännä ääni", Schroderus kuvailee.

Marraskuussa toteutuu teatteriryhmän pitkäaikainen unelma, kun Ämmänsaaren entisiin Alkon tiloihin valmistuu 170-paikkainen katsomo sekä siistit tilat harjoittelulle ja rekvisiitalle. 450000 euron budjetista kaksi kolmasosaa on katettu teatteriesitysten pääsylipputuloilla.

"Oletan menestyksen johtuvan siitä, että olemme teatterin alkulähteillä. Kerromme ihmisistä, jotka istuvat katsomossa, ja käytämme yleisölle tuttua kieltä", kertoo Retikan toinen keskushahmo, Ullan isä Eero Schroderus.

Myös esitysten aiheet kumpuavat Nälkämaan todellisuudesta. Lavalla on käsitelty herännäisliikkeitä, uraanikaivoshankkeita, sodan ajan käpykaartilaisia ja syrjäkylille haettuja venäläisiä vaimoja.

Paitsi näyttämöllä, tasa-arvo toteutuu myös katsomossa. Yleisön joukkoon mahtuu väkeä, jota harvemmin nähdään teatterissa. Täällä näytelmiä uskalletaan lähteä katsomaan vaikka äijäporukalla.

Schroderuksilla näytteleminen kulkee suvussa. "Isä oli ojankaivaja ja harrastajanäyttelijä. Hänellä oli oma näytelmäkiertue hevosella jo 1930-luvulla", Eero valottaa.

Saman hulluuden voimalla jatketaan edelleen. "Jos kulttuurialalta haluaa täällä saada leipänsä, pitää olla tammantekemä. Pitää tarttua vasaraan ja paskatalikkoon." Mutta ennen kaikkea pitää löytää sopiva porukka. Näyttelijöistä ei Teatteri Retikassa ole koskaan ollut pulaa.

Uusimpia löytöjä on Tamara Navgo, joka muutti Kainuuseen miehensä perässä Pietarista muutama vuosi sitten. Siperian koillisnurkalla syntynyt nainen ei osannut juuri lainkaan suomea aloittaessaan työt teatterissa. Nyt hän opettaa suomussalmelaisille perinteistä tsuktsi-tanssia.

"Tämä on paikka, jossa kaiken voi oppia", Navgo sanoo.

31-vuotiaalle Eino Heikkiselle teatteri on ollut pelastus. Useimmat ikätoverit ovat muuttaneet pois kotiseudulta, mutta Heikkinen halusi jäädä. Töitä ei kuitenkaan tahtonut löytyä, kunnes mies päätyi remonttimieheksi teatterityömaalle - ja siitä lavalle.

Työpäivän jälkeen Heikkinen karistelee betonimurut vaatteistaan ja vaihtaa haalarin rooliasuun. Rakentajasta kuoriutuu ilmetty liikennetoimittaja Jommi Öunap, joka humoristisessa sketsissä selostaa liikennettä formularadalla.

"Olen kokeillut puhelinhommia ja käynyt pari kesää Helsingissä työmailla. Onneksi löysin tämän. Jos lapset eivät odottaisi kotona, olisin varmaan yötkin täällä." Homma toimii kuin häkä.

Retikan kesäteatteri on jo vuosia kuulunut Suomen suosituimpiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää