Kulttuuri

Lukijat pitävät kehnoa laatua takeena kuvan aitoudesta

Tutkimuksen mukaan lukijakuvia pidetään yhtä luotettavina kuin ammattilaisten ottamia kuvia.

Tilaajille

Lukijat luottavat uutisvalokuviin, tosin luottamus on hiljaista sorttia. Tähän tulokseen ovat päätyneet valtiotieteiden tohtori Liina Puustinen ja professori Janne Seppänen tutkimuksessaan, jossa selvitettiin lukijoiden luottamusta uutiskuvien aitouteen.

Tutkimus tehtiin, koska digitaalinen teknologia on tehnyt valokuvien käsittelyn helpoksi, mikä on herättänyt runsaasti keskustelua siitä, kannattaako uutiskuviin enää luottaa.

Suomessa ehkä kuuluisin kuva-ankka on uutistoimisto Reutersin välittämä kuva venäläisen tutkimusryhmän työstä Pohjoisella jäämerellä. Kuva oli todellisuudessa napattu tutkimusmatkasta, joka esitettiin Titanic-elokuvassa. Asian huomasi Ilta-Sanomien 13-vuotias lukija Waltteri Seretin.

Vuonna 2003 The Los Angeles Timesin kuvaaja Brian Walski lisäsi pyssyn kanssa heiluvan sotilaan kuvaan, jossa mies kantaa lasta Irakin sodassa. Kuvaaja sai potkut.

Liina Puustisen mukaan lukijoilla luottamus ja epäluottamus ovat usein lomittain. Sen takia lukijoiden on vaikea vastata kysymykseen kuvan luotettavuudesta sanoilla "kyllä" tai "ei".

Yksi tutkimuksessa esille tullut tieto yllätti Puustisen: "Lukijat pitävät lukijoiden lehtiin lähettämiä kuvia yhtä luotettavina kuin ammattilaisten ottamia kuvia." Hän sanoo, että monelle lukijalle kuvien laadun huonous on merkki sen aitoudesta.

"Ihmiset alkavat miettiä kuvan luotettavuutta, kun kuva on hyvin taiteellinen." Puustinen sanoo, että kysyttäessä ihmiset kykenevät analysoimaan ja olemaan kriittisiä kuvia kohtaan. "Harvoin he kuitenkaan alkavat itse lukutilanteessa epäillä esimerkiksi fotokäsittelyä." Tutkimuksessa määritellään neljä luottamuksen ulottuvuutta: yleisin on hiljainen luottamus, mutta myös arvioivaa luottamusta, kontekstualisoivaa luottamusta ja epäilyä esiintyy.

Konstekstualisoivassa luottamuksessa kuvan ympärillä oleva mediaympäristö - esimerkiksi julkaisun nimi - vaikuttaa suuresti katsojan käsitykseen kuvan luotettavuudesta. Arvioivassa luottamuksessa katsoja ottaa riskin, että kuva on väärennetty, mutta luottaa siihen silti.

Puustisen mukaan lukijat luottavat Helsingin Sanomien ja Aamulehden kaltaisissa julkaisuissa oleviin kuviin, mutta iltapäivälehtien kuviin he suhtautuvat epäilevämmin. Lehden nimellä on merkitystä myös verkossa: etenkin nuoremmat lukijat uskovat yhtä paljon netissä julkaistuihin kuviin, jos ne ovat heidän luottamiensa lehtien sivuilla.

Puustisen mukaan lukijat suhtautuvat sallivammin uutiskuvien käsittelyyn kuin kuvajournalismin ammattilaiset. Lukijat esimerkiksi eivät pahastu iltapäivälehdissä paljon käytetyistä kuvakoosteista, joissa ihmisiä on asetettu väärään paikkaan, jos kuvasta selvästi näkee, että se on käsitelty.

Tutkimusta varten oli haastateltu kolmeakymmentä 15-65-vuotiasta suomalaista, jotka eivät olleet valokuvauksen ammattilaisia. Tutkimuksen oli rahoittanut Helsingin Sanomain Säätiö.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää