Kulttuuri

Arkkitehtuuri päihitti Coca Cola -yhtiön

Rax Rinnekangas kieltäytyi rahakkaasta mahdollisuudesta ja teki arkkitehtuuri- dokumenttien sarjan.

Tilaajille

Taiteilija

Rax Rinnekangas asui 1970-luvun puolivälissä Tuiran puutaloalueella Oulussa ja näki, miten sieltä tuhottiin puutalot. Hänenkin asuintalonsa, vanha puinen osuuskauppa, hävisi betonikerrostalojen tieltä.

"Mut valtasi hyvin yksisilmäinen asenne, että arkkitehtuuri on ympäristön hävitystä", Rinnekangas kertoo.

Asenne vain vahvistui, kunnes hän tapasi arkkitehti Juhani Pallasmaan, joka piti keskusteluseuraa.

"Jäätiin usein istuskelemaan ja ruvettiin puhumaan tilasta ja valosta. Minussa tapahtui herääminen, että täytyy löytää yksilöllinen arkkitehtuuri, että ehkä olen väärässä." Nyt kirjailijana, elokuvaajana ja valokuvaajana tunnettu Rinnekangas on saanut valmiiksi viiden arkkitehtuuridokumentin sarjan. Osat käsittelevät 1900-luvulla rakennettuja yksityistaloja eri puolilla maailmaa.

Ensimmäinen osa valmistui 2007, ja se kertoo venäläisarkkitehti Konstantin Melnikovin utooppisesta kotitalosta Moskovassa, jossa asuu yhä arkkitehdin jälkeläisiä. Uusin on elokuva meksikolaisen Luis Barragánin kotistudiosta.

Muut sarjan osat ovat Tadao Andon Koshino-talo, Le Corbusierin Le Cabanon ja Alvar Aallon Villa Mairea. Rinnekangas toimi sekä käsikirjoittajana, kuvaajana että ohjaajana.

Sarjan synnylle antoi sysäyksen kieltäytyminen rahakkaasta tarjouksesta.

Rinnekankaalla oli vuonna 2003 esillä valokuvanäyttely Madridissa. Sen saaman huomion seurauksena häneen otettiin yhteyttä Coca Coca -yhtiöstä Yhdysvalloista.

Rinnekankaalta kysyttiin, olisiko hän kiinnostunut tekemään seuraavan vuoden jalkapallon EMkisoihin Lissaboniin mainoskampanjan.

Rinnekangas sanoi ei.

"Kieltäydyin toisaalta siksi, ettei mun luonne ole mainoskuvaus. He ehdottivat isoa tiimiä, ja olen aina kuvannut yksin kaiken." Kieltäytyessään tarjouksista Rinnekangas päätti lähteä aivan toiseen suuntaan. Hänellä oli ollut jo aiemmin idea tehdä lyhytelokuva Noormarkussa sijaitsevasta Villa Maireasta.

Ja kesällä 2004, sen sijaan, että hänen kuvansa olisivat näkyneet EM-kisojen yhteydessä, Rinnekangas vietti kaksi viikkoa yksin Villa Maireassa kuvaamassa.

Arkkitehtuuri alkoi avautua uudella tavalla. Samalla syntyi ajatus elokuvasarjasta.

"Silloin tajusin, että olen avannut oven, mistä on pakko mennä sisään." Samalla kun Rinnekankaan elokuvat kertovat taloista ja arkkitehtien lähtökohdista ja hieman elämästäkin, ne muodostavat yleisempää kuvaa modernistisesta arkkitehtuurista.

Le Corbusier -dokumentti käsittelee hänen omaa kesämökkiään, Ranskan Rivieralla sijaitsevaa 16 neliön kokoista La Cabanonia, jonka arkkitehti suunnitteli itselleen 1950-luvun alussa.

Rakennus on ulkoa vaatimaton, mutta sisältä kaikessa ekonomisuudessaan vaikuttava.

"Voi sanoa, että Le Corbusier on maailman vaarallisimpia arkkitehteja. Hän on näyttänyt meille yhteisasumisen ja rivi- ja kerrostaloasumisen muodon, rikkonut jotain alkuperäistä, että ihminen haluaa elää yksin. Yllättäen löysin Le Cabanonin." Tänään Meksikon kulttuuriviikolla saa Suomen ensi-iltansa Luis Barragán -elokuva.

Barragán suunnitteli julkisivultaan vaatimattoman talonsa työläiskaupunginosaan Méxicoon.

Talon labyrinttimäisissä sisätiloissa ovat pääosassa värit, valot ja varjot.

Tunnin mittaisissa elokuvissa on filosofinen ote. Kertojanääni on rauhallinen, Rinnekankaan kamera kulkee rauhallisesti tiloissa ja viipyy yksityiskohdissa pitkään.

"Kuvakieltä käyttäen, määrittelin lentokorkeudeksi 18 kilometriä, kun normaalisti lennetään 11 kilometrissä. Jos oltaisiin menty charter-puolelle, niin se olisi raapinut kuusikoita. Mutta koen, että elokuvat ovat hyvin yksinkertaisia, ne ymmärtää." "Niissä on filosofiaa niiden arkkitehtien kohdalla, jotka ovat omissa teksteissään hyvin filosofisia. Le Corbusier korostaa, että hän luki Homerosta ja keskusteli Sokrateen kanssa. Täytyy kunnioittaa hänen lentokorkeuttaan ja asettaa elokuva samalle korkeudelle." Rinnekangas kertoo, että hankkeen myötä hänestä tuli kuvaamiensa talojen ystävä.

"Mutta en tiedä olenko edelleenkään kadottanut kriittistä asennetta arkkitehtuurin vaarallisuuteen. Se on taidetta, joka voi tuhota ympäristöä kaikkein eniten, koska se ulkoistaa omat ajatuksensa ja teoriansa." Rax Rinnekankaan elokuva

Luis Barragánin Casa estudiosta esitetään tänään klo 20 Kulttuurikeskus Caisassa, Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14.

"Arkkitehtuuri on taidetta, joka voi tuhota ympäristön."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää