Kulttuuri    |   kuvat

Puumorsian nai metsän kuninkaan

Kuvataidevuosi päättyy räjähtävän värikkäästi Keravan taidemuseon taikametsään.

Tilaajille

Puumorsian ja metsän häät 20.2.2011 saakka Keravan taidemuseossa (Klondyketalo, Kumitehtaankatu 5 F). Ti-pe 12-18, la-su 11-17.

Puumorsian nai metsän kuninkaan Kerava. Tervan tuoksu lyö vastaan jo ovella. Keravan taidemuseossa vietetään metsän häitä. Vierasjoukkoon mahtuu monensorttisia otuksia ihmislapsista satunnaislajikkeisiin.

Puumorsian ja metsän häät -näyttely on uljaasti rönsyilevä kymmenen ite-taiteilijan ja ammattitaiteilijan luoma kokonaistaideteos, kuin komea käkkärämänty keskellä pimeää korpea.

Kuvanveistäjä Tapani Kokon

Puumorsiamen, terhakan veistosdaamin ympärille on rakennettu yllättävä ja naurattava kymmenien puisten ja keraamisten veistosten satumaailma.

Puumorsiamen esiäiti on japanilaiselokuvassa, jossa mies veistää ikäväänsä vaimon puusta. Nukkevaimoja löytyy muistakin kulttuureista ja uudempina pumpattavina barbaroina.

Näyttelyssä Puumorsian naitetaan Väinö Ojan

Karhulle, metsän valtiaalle, myyttisimmälle eläimellemme, joka on ite-taiteilijoiden kuningasaihe.

Häävieraat ovat kokoontuneet pitkien juhlapöytien äärelle ympäri museota. Sekalaiseen seurakuntaan mahtuu vaikka mitä: Ojan

Aatami & Eeva

,

Madonnat ja lapset,

Tuija Teiskan

Perunakansaa, Viljo Luokkasen

Jänikset

, Gorillat ja Karhut ja Veikko Räsäsen

Pahkahahmot.

Luomakunnan lajit ulottuvat Jorma Pihlin puisessa tulppaanimetsässä asuviin jaguaareihin, lumileopardeihin ja sellaisiin lajeihin, joille biologia ei ole keksinyt nimeä. Pihlin reppanat pingviinit kohtaavat Jasmin Anoschkinin ökkiäiset.

Veistoshahmot ovat sympaattisen oloisia, rosoisen romuluisia hahmoja, vaivaiseläimiä ja -ihmisiä, jotka on joko veistetty puusta, virkattu matonkuteista tai muotoiltu savesta. Puuta on sahattu sähköllä ja ilman, veistetty, vuoltu, maalattu kaikin sateenkaaren värein.

Ollaan kuin viimeisellä ehtoollisella tai pakanallisemmissa, päättymättömissä pidoissa, hurjissa suomalaisissa karnevaaleissa.

Suomalaisesta luonnosta kumpuavaksi sanottua viileää minimalismia ei näiden metsien muotoilijoiden teoksissa näy.

On vilpitöntä jälkeä, hävytöntä, kursailematonta tekemistä. Eikä suomalaista kansanperinnettä muutenkaan turhaan kumarrella. Siihen yhdistellään vaivatta esimerkiksi meksikolaista kuolemankulttuuria, kuten Tapani Kokon uhkeassa Miehet kuolee ensin -veistoksessa.

Metsään mahtuu koko elämä. Se on "syntymän ja kuoleman väliin aukeava railo". Sieltä lähdetään, sinne maadutaan.

Viljo Luokkasen tarkasti veistämät ja sileiksi hiomat, kuin biologian kirjasta lennähtäneet Kotimaiset muuttolinnut on aseteltu varsin nykytaidekelpoisesti seinään maalattuun puuhun, ja niitä voi bongailla kiikareilla. Lisää luokkaslintuja löytyy isosta salista, ja niiden laulua kuuluu nauhalta.

Ite-taiteen näyttelyitä on viime vuosina järjestetty tiuhaan. Maaseudun Sivistysliiton johdolla "löydetyn" ja museokelpoiseksi julistetun nykykansantaiteen esittelystä on melkeinpä tullut jokaisen taidemuseon velvollisuus. Kaikki ovat halunneet osansa hypestä.

Useimmiten autotalliartistit ja pihapiirien moottorisahasankarit on tuotu taidemaailman pyhättöihin kuin vieraat toiselta planeetalta.

Keravalla amatööri ja autööri taiteilevat rinta rinnan - eroja tuskin huomaa, eikä ansioluetteloita jaksa vertailla kukaan.

Näyttely täräyttää moottorisahan voimalla. Teokset räiskyvät suurina ryppäinä, rytisevät niin, että silmiin sattuu. Niistä välittyy riemua ja hyvää raivoa, sinnikkyyttä ja vilpittömyyttä, uskoa omaan juttuun, joka pitää pinnalla niin kouluttamattoman kuin koulutetunkin taiteilijan.

Monta ite-taiteesta opittua asiaa vahvistuu taas, mutta yhä sitä pitää ihmetellä. Rouhein ote on kuitenkin ammattitaiteilijoilla, Kokolla, Anoschkinilla ja Teiskalla.

Yhteisötaiteen työtavat on otettu käyttöön, ja ne sopivat tähän vimmaiseen tositaiteeseen kuin puukko tuppeen. Tärähtäneiden ämmien eli Katriina Haikalan ja Vilma Metterin johtamissa työpajoissa Keski-Uudenmaan sopimuskodin mielenterveyskuntoutujat ja Keravan työkeskuksen kehitysvammaiset nikkaroivat Unelmien siippoja.

Lautapuolisoiden luona jytkyy ja diskopallo vilkkuu, aivan kuin millä tahansa rakkauden markkinoilla. Vammaisellakin on oikeus ja kaipuu rakkauteen ja seksuaalisuuden toteuttamiseen.

Kuvataiteilija Anne Siirtolan ohjauksessa solmittiin tekstiiliveistoksia monenmoisista myttyyn menneistä asioista. Hulvattomia ovat nämäkin, vaikka taustalla on kipuja. Esimerkiksi Anni Terävän poimuisen muodokas rintaliiviprinsessa muistuttaa itsestään Louise Bourgeois'sta.

Väri kuvaa myös mustaa surua ja varjoa. Tuija Teiskan virkatuissa toteemihahmoissa perhe-elämä ja sukuyhteys punoutuu rasitteeksi.

Häävieraiden lista paisui niin pitkäksi, että näyttely laajeni museosaleista myös niiden viereiseen korkeaan halliin. Sinne nousi kokkolandia, jonne on rakennettu dramatiikkaa valoilla, varjoilla ja äänillä, joissa linnut laulavat ja puut kaatuvat. Oikeastaan hallikokonaisuudesta tuli Tapani Kokon, näyttelyn ideoijan, komea yksityisnäyttely.

Ite-taide alkaa olla tuttua, mutta mitään Puumorsian ja metsän häät -näyttelyn kaltaista ulospanoa siitä ei ole vielä nähty.

Kokemistani ite-näyttelyistä Keravan näyttely on ehdoton ykkönen. Sen reilusti teemallinen, dramatisoitu asetelma eroaa selkeästi muista, yleisölle tuntemattomien tekijöiden esittelyyn keskittyvistä ja monesti auttamattoman sekavista katselmuksista.

Mikään taide ei ole pitkään aikaan saanut näin hyvälle tuulelle, ollut näin vallattoman viettelevä, intohimoinen oodi väreille ja jokamiehentaiteelle.

Kaisa Heinänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää