Kulttuuri

Hollywood ei miellytä Oscar-ehdokasta

Winter's Bonen ohjaaja Debra Granik tuo eurooppalaisia vaikutteita amerikkalaiseen elokuvaan.

Tilaajille

Näyttelijä

Jennifer Lawrence on Oscar-ehdokkaana parhaasta naispääosasta Debra Granikin elokuvassa Winter's Bone. Kun kerron Granikille toivovani, että hienosti näyttelevä Lawrence saa palkinnon, vastaus on napakka: "Oscar-voitto vain pilaa näyttelijän. Parempi, että hän saa muuten tunnustusta työstään. Oscarit ovat pelkkä suurisuuntaisten viihdefilmien kasvualusta." Granik ei tuntenut Jennifer Lawrencea entuudestaan, mutta nuori näyttelijä vakuutti ohjaajan koekuvauksissa.

"Lisäksi hän on kotoisin samantapaiselta seudulta kuin Winter's Bonen tapahtumapaikat, joten hän tunsi paikallisten tavat ja oikean aksentin." Winter's Bone on Oscar-ehdokkaana myös parhaan elokuvan ja sovitetun käsikirjoituksen sarjoissa.

Sivuosastaan päähenkilön Teardrop-sedän roolissa Oscaria tavoittelee myös John Hawkes, joka muistetaan muun muassa Deadwood-televisiosarjasta.

"John on ollut paljon mukana elokuvissa, ja hän on tehnyt vuosikausia hyvin erilaisia rooleja. Teardropin roolia varten hän perehtyi tarkoin paikkakunnan elämään ja ominaispiirteisiin viettämällä runsaasti aikaa paikallisten kanssa, joita hän myös muistuttaa fyysisesti.

Granik (s. 1963) antaa puhelinhaastattelua New Yorkista, keskeltä jäämyrskyä. Hyisiä ovat sää ja maisema myös Ozark-vuorille sijoittuvassa Winter's Bone -elokuvassa, joka sai meillä ensi-iltansa viime viikolla.

Daniel Woodrellin romaaniin perustuvassa trillerimuotoisessa elokuvassa yksinkertaisen juonen päälle rakennetaan taitavasti valtavia jännitteitä ja uhkaavaa tunnelmaa.

"Oikeastaan se oli kirjailija Woodrellin ansiota", Granik sanoo. "Hän rakensi varsin klassiseen mysteeritarinaan jännitteitä, jotka meidän oli helppo siirtää elokuvaan." Itärannikon kasvatti Granik on syntyisin Cambridgesta, Massachusettsin osavaltiosta. Ohjaajan uransa hän aloitti lyhytelokuvilla ja dokumenteilla. Hän kertoo kasvaneensa politisoituneena aikakautena ja oppineensa, mihin kaikkeen dokumenttielokuvaa voidaan käyttää.

"Dokumentin kautta saattoi kuvata kaikenlaisia asioita, myös sellaisia, joita Yhdysvaltojen hallitus ei halunnut kuvattavan. Jokainen elokuvantekijä tietää, ettei kysymyksiin aina ole vastauksia, mutta ainakin kysymykset voi pitää esillä." Lopulta Granik palasi koulun penkille opettelemaan draamaelokuvien tekoa. Hän sai Neuvostoliitossa kasvaneen venäläisen opettajan, joka esitti opiskelijoille amerikkalaisin silmin harvinaisia elokuvia Puolasta, Tšekkoslovakiasta ja eri neuvostotasavalloista. Suuria amerikkalaisia viihde-elokuvia opettaja piti valmiiksi pureskeltuna vauvanruokana.

Opettajan ankara oppi avasi Granikin silmät.

"Hän opetti meitä kuin sotilaskoulussa, käski vetää saappaat jalkaan ja kameran olalle ja lähteä kaduille etsimään oikeita ihmisiä, mielellään sellaisiin paikkoihin, joissa emme ole koskaan käyneet." Granik kutsuu omaa tapaansa tehdä elokuvia neorealistiseksi, italialaisen sodanjälkeisen elokuvan hengessä. Hän rakastaa eurooppalaista sodanjälkeistä elokuvaa ja 1960-luvun alun brittirealismia. Amerikkalaisista elokuvistakin Granikilla on suosikkinsa.

"Pidän Dennis Hopperin, John Cassavetesin ja Monte Hellmanin elokuvista, ja yleensäkin 1970-luvun amerikkalaisista elokuvantekijöistä. Silloin uskallettiin lähteä kaduille ja eri paikkoihin. Näyttelijät olivat erilaisia, jopa heidän kehonsa olivat erilaisia. Ja elokuvien musiikkikin muuttui." Huhujen mukaan Granik aikoo seuraavaksi tehdä elokuvan Peppi Pitkätossusta, mutta itse hän sanoo, että aie on toistaiseksi pelkän ajatuksen asteella. Peppi kiinnostaa Granikia tavattomasti hahmona, mutta hän ei ole ollut yhteydessä Astrid Lindgrenin perikuntaan eikä ole tehnyt mitään muutakaan konkreettista asian eteen.

Peppi-idean noustua esiin joku ehdotti, että Granik ohjaisi elokuvan Muumipeikosta. Hahmo on kuitenkin hänelle tuntematon.

Hollywoodkin on kiinnostunut Granikista. Hänelle tarjottiin jokin aika sitten ohjattavaksi draamaelokuvaa, joka kertoo Irakissa käytetyn sotakoiran uudelleenkoulutuksesta siviilikäyttöön. Granik piti aihetta kiinnostavana, mutta projekti kaatui hieman yllättävältä kuulostaviin taloudellisiin erimielisyyksiin.

"Mielestäni elokuvan olisi voinut toteuttaa viidellä miljoonalla dollarilla. Minulle kuitenkin sanottiin, että rahaa vaadittaisiin vähintään kaksitoista miljoonaa dollaria. Mietin, että mihin ihmeeseen niin paljon rahaa tarvitaan, kunnes tajusin, että suurin osa menisi erilaisten studiopamppujen ja muiden välikäsien palkkioihin." "Eikä sitä paitsi sellainen elokuva olisi minusta kiinnostava, jossa joku Tom Hanks juoksisi lopulta hidastuskuvassa rannalla traumoistaan ihmeparantuneen sotakoiran kanssa", Granik jatkaa.

Tällä hetkellä Hollywood ei Granikia liiemmin kiinnosta.

"Mieluummin jatkan elokuvantekoa itärannikolla ja omien aiheideni parissa", hän toteaa.

Hollywood-projekti kaatui, kun Granik olisi halunnut tehdä elokuvan esitettyä selvästi halvemmalla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää