Kulttuuri    |   Kirjat

Raamattu oli ase

Papit tarttuivat miekkaan Suomessa vuonna 1918. Lisäksi monet sielunpaimenet kävivät myös sisäistä sotaa.

Tilaajille

Ilkka Huhta: Papit sisällissodassa 1918. Kirjapaja. 198 s. 35 e.

Niko Huttunen: Raamatullinen sota. Raamatun käyttö ja sen vaikutus vuoden 1918 sisällissodan tulkinnoissa. SKS. 301 s. 28 e.

Raamattu oli ase Tossa on pappi ja tässä on mies, sanoi entinen pappi, kun liperit heitti ja tappeluun lähti.

Sanomus ilmentää kansan käsitystä papin ristiriitaisesta roolista sodassa, ja sisällissota 1918 oli erityisen ristiriitainen.

Ilkka Huhta kartoittaa vuoden 1918 sotapappeja ja Niko Huttunen

Raamattua punaisten ja valkoisten käytössä. Molemmat pohtivat asioita tieteellisesti. Huttunen kertoo, mitä Raamatulla tehtiin sodassa ja Huhta kertoo, mitä papit tekivät sodassa.

Huttusen Raamatullinen sota edustaa "reseptio- ja vaikutushistoriallista eksegetiikkaa", mutta on lukukelpoinen tieteelliskoukeroisesta johdannosta eteenpäin, vaikka intertekstuaalisuutta ja hermeneuttista relevanssiakin riittää.

Huhta työstää dokumentit kiitettävän selväsanaisiksi kertomuksiksi pappien vaiheista.

Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu, sanoi Jeesus.

Huttunen osoittaa tämän lauseen kuluneen sekä punaisten että valkoisten käytössä. Varkauden teloitetut punaiset saivat miekkaan tarttuneiden kohtalon. Myös Kainin ja Abelin tarina veljesmurhineen ja merkkeineen oli yleisesti tunnettu.

Miekkaan tarttuneet olivat sitä paitsi nousseet esivaltaa vastaan, ja apostoli Paavalin mukaan esivalta ei kanna miekkaa turhaan. Tosin myös itsenäisyysliike jääkäreineen oli noussut esivaltaa vastaan, kuten jo silloin huomautettiin. Mutta ei "laillista" esivaltaa, kuului selitys.

Huttunen panee merkille myös kirjailijoiden vaikutteet Raamatusta.

Edith Södergran runoili apokalyptisia runonäkyjä Terijoen teloitettujen verestä, ja Ilmestyskirja innoitti muitakin. Huttunen keskittyy suomenruotsalaisiin Bertel Gripenbergiin, Jarl Hemmeriin.

Suomalaisia kuten Juhani Aho ja Ilmari Kianto on mukana. Mutta sivuun jää Joel Lehtosen

Kuolleet omenapuut (1919), vaikka se kertoo Kainin ja Abelin veljesmurhan käänteisenä, niin että Abel (Aapeli Muttinen) ampuu Kainin Varkauden taisteluissa.

F.E. Sillanpään

Hurskaan kurjuuden Huttunen sivuuttaa, vaikka siinäkin syyttömällä kärsimyksellä ja teloituksella on raamatulliset yhteytensä.

Huttunen toistaa aikaisempien tutkijoiden virheen, kun esittää että "laskennallisesti hyökkääjä kärsii kolminkertaiset tappiot puolustajaan verrattuna". Tällä väitteellä yritetään todistella, että punaisten puolustajien valkoisia hyökkääjiä suuremmat tappioluvut ovat johtuneet vankien ampumisesta.

Kaipa ammuttiinkin, mutta laskelma on pötyä.

Joskus on arvioitu että onnistuakseen hyökkääjällä on oltava kolminkertainen miesylivoima. Murtuvan puolustajan tappiot kasvavat suuremmiksi kuin onnistuneen hyökkääjän.

Huhdan

Papit sisällissodassa kertoo, kuinka papit lähtivät rintamalle. Punaisten puolella taisteli yksi pappi ase kädessä, Ruotsinpyhtään kappalainen ja punakaartin päällikkö Einar Rauhamäki.

Punaisten pappeja olivat agitaattorit, mutta heitä Huhta ja Huttunen eivät tutki.

Otto Wille Kuusinen sovelsi Raamattua omiin tarkoituksiinsa kuin paraskin jesuiitta.

Punaiset murhasivat kymmenen pappia. Valkoisten puolella armeijassa oli yli 60 pappia, osa ase kädessä, kuten Karhunmäen kristillisen kansanopiston maineikkaan suojeluskuntaosaston johtaja Väinö Malmivaara.

Joitakin "sydän käski" rintamalle, joitakin velvoitettiin. Kirjailija ja pappi Arvi Järventaus kirjoitti rintamalta päiväkirjan, kirjan ja kirjeitä.

Huhta selvittää myös armeijan sotilaspappijärjestelmän syntyvaiheet uudella tavalla. Siitä kunnian ominut Vilppulan kirkkoherra Hj. Svanberg ei ollut ensimmäinen. Hänellä oli "kiihkovalkoisen" maine. "Synnin palkka on kuolema", hän julisti punaisten haudoilla.

Papit eivät käyttäneet sodassa aina asetta eivätkä Raamattuakaan.

Lauri Haapaniemi saunotti, muonitti, tulkkasi, hoiti tykkejä, pesetti ruumiita ja hautasi, punaisiakin.

Yrjö Wallinmaa hankki ruokaa Tampereen punavangeille.

Huhta kuvaa, kuinka pappeja tuskastutti valkoisen armeijan moraalin lasku. Rykmentinpappi Hille Sipilä oli itse Juankosken punaisten tappolistalla ja jyrkkä valkoinen, mutta kirjoitti esimiehelleen Wallinheimolle upseerien juopottelusta Haminassa. Umpihumalassa nämä olivat ampuneet kaksikymmentä punavankia.

Jotkut nuoret papit, kuten Oriveden kappalainen Arvo Pohjannoro, jäivät armeijan palvelukseen. Kartoittamatta jää, kuinka toimivat ne papit, jotka pysyivät omissa seurakunnissaan.

Sovinnosta puhuvia pappismiehiä, kuten Sigfrid Sireniusta, ei kuunneltu.

Raamatusta ei tuntunut löytyvän sopivia lauseita.

Huttunen kertoo, kuinka punaleski kysyi kesällä 1918 Taipalsaaren kappalaiselta Aarni Voipiolta: Miksi ne ampuivat minun mieheni? Voipio totesi vielä 1930-luvulla, ettei hänellä ollut vastausta.

Viisaasti Niko Huttunen muistuttaa, että kaikki Raamattuun vetoaminen, selittely, syyttely ja vaikeneminen kertoo "moraalisesta itseihanteesta, johon väkivallan harjoittaminen ei mahtunut". Hän siteeraa sotahistorioitsija Sampo Ahtoa, joka kysyy, onko kukaan punainen tai valkoinen halunnut ottaa itselleen kunnian vuoden 1918 murhatöistä.

Kuka ilmoittautuu ensiksi?

Vesa Karonen

Sovinnosta puhuvia pappismiehiä, kuten Sigfried Sireniusta, ei kuunneltu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää