Kulttuuri    |   KUUKAUDEN LÄPIMURTO 4 / 12

Omia unelmia toteuttamassa

Race Horse Company -nykysirkusryhmä on kiertänyt Euroopan, seuraavaksi mennään Amerikkaan, Australiaan ja Aasiaan.

Tilaajille

Sarjassa esitellään läpimurron tehnyt taiteilija.

Omia unelmia toteuttamassa "Maistuuko suklaa?", akrobaatti ja nykysirkusryhmä Race Horse Companyn perustajajäsen Petri Tuominen kysyy. Hän avaa ison punaisen matkalaukun ja etsii ryppyisten vaatteiden seasta tuliaisia.

Race Horse Company on pistäytymässä Suomessa kesken viidennen Euroopan kiertueensa, jolla he esittävät tällä kertaa kehuttua Petit Mal -esitystään.

Huhtikuussa esityksiä oli Hangarenissa Tukholmassa, Les Subsistences -festivaaleilla Lyonissa ja Ranskan keskeisellä nykysirkuksen näyttämöllä, La Villettessä Pariisissa. Seuraavaksi mennään Rotterdamiin ja Hampuriin, ja välissä pistäydytään Suomessa.

Paitsi suklaata, tuliaisina on myös uusia kontakteja ja keikkasopimuksia.

Vuonna 2008 perustettu Race Horse Company on kovassa nosteessa. Maaliskuussa ryhmä palkittiin Sirkuksen tiedotuskeskuksen myöntämällä Sirkuksen Lumo -palkinnolla. Vuonna 2009 ryhmä pääsi mukaan Jeunes Talents Cirque Europe -ohjelmaan. 160 hakijan joukosta valittiin kymmenen sirkusryhmää, joille myönnettiin kullekin 15000 euroa tuotantotukea ja esiintymismahdollisuuksia Euroopassa.

Race Horse Companyn nyt 28-vuotias johtohahmo Petri Tuominen oli 19-vuotias työtön sähkömies Hyvinkäältä, kun hän lumoutui täysin nähtyään punk-henkisen Cirkus Cirkörin Trix -esityksen Kaapelitehtaalla.

"Sirkustouhu näytti tosi hohdokkaalta. Mulla oli mielikuva elämästä, jossa kierretään, eikä tarvitse kokkailla himassa. Halusimme kaikki tehdä jotain fyysistä ja jännää ja päästä riehumaan välillä. Minulle sirkus oli myös tiketti pois Hyvinkäältä." Neljän päivän päästä Tuominen oli jo akrobatiatunnilla. Vuonna 2008 hän valmistui Tukholman Tanssi- ja sirkuskorkeakoulun sirkuslinjalta päälajeinaan kiinalainen tolppa ja akrobatia.

Tukholmassa Tuominen tutustui turkulaiseen akrobatiataituriin Rauli Kososeen, 25, joka on opiskellut myös Ranskassa Centre national des Arts du Cirquessa.

"Minulle ei annettu vaihtoehtoja. 3-vuotiaana pyörin pääni ympäri taukoamatta, joten vanhemmat laittoivat minut voimisteluun, koska energia oli kanavoitava johonkin", Kosonen kertoo.

Kämppäkaverit Tuominen ja Kosonen eivät olleet tyytyväisiä näkemiinsä sirkusesityksiin. Tuominen kieltäytyi jopa kuuluisan Cirque du Soleilin sopimuksesta.

"Se olisi ollut kaksi vuotta kuukausipalkalla. Kolme kuukautta Montrealissa, 21 kuukautta Tokiossa ...", Tuominen kertoo.

Tuominen ja Kosonen perustivat Race Horse Companyn, koska eivät halunneet myydä itseään tekemään toisten unelmia. Tuomisen tuttava, sirkustaiteilija Maksim Komaro otti ryhmän perustamansa Circo Aereon tuotannollisen siiven alle.

Komaron mielestä ryhmää piti vahvistaa kolmannella jäsenellä. Mukaan löytyi Turun taideakatemian sirkustaiteen linjalla opiskellut Kalle Lehto, 26, jolla on vahva breakdance-, lattia-akrobatia- ja esinemanipulaatiotausta.

"Breikkasin lukioajan, ja tajusin, että lukeminen ei kiinnosta. Sirkus oli tosi lähellä sitä, mitä tein", kertoo Lehto, jonka breakdancetaustaa on hyödynnetty ryhmän esityksissä.

Alkuun ryhmä riiteli kaikesta. Kun tekee kavereiden kanssa töitä, egot ottavat helposti yhteen. Nykyään ryhmähenki on parantunut.

"Kiertueet ovat välillä aika villejä. Käymme tanssimassa ja bilettämässä aina, kun kykenemme. Pidämme elämästä, jossa esiinnytään myöhään illalla, ja jossa voi nukkua pitkään ja syödä lounaan aamiaiseksi", Kosonen innostuu.

Tulevaisuudessa akrobaattitrio haluaa herätä ainakin Las Vegasista.

"Maailmankiertue olisi kiva tehdä", Tuominen sanoo vakavalla naamalla.

"Tapahtuu. Totta kai. Tehdään, tehdään", Kosonen vastaa.

Eurooppa on nähty. Varmaa on, että ryhmä lähtee Pohjois-Amerikkaan, Australiaan ja Aasiaan. Kiinnostusta on esimerkiksi Israelin suunnalla.

"Ei ole väliä, tuleeko meistä isoja staroja. Kunhan pääsemme matkustelemaan, ettei tarvitse hiostella Suomessa", Lehto sanoo.

Kosonen nyökyttelee.

"Mä en kestä viikkoa pidempään paikoillani yhdessä mestassa." Tänä vuonna

Petit Mal esitetään yli 80 kertaa, Suomessa esityksiä on vain kaksi.

Seuraavaksi jokainen keskittyy omaan taiteelliseen tyyliinsä tekemällä sooloteoksen, joista esitetään demoja Helsingissä toukokuussa 2012. Seuraavan yhteisprojektin ensi-ilta on aikaisintaan 2014.

"Halusimme kaikki tehdä jotain fyysistä ja jännää ja päästä riehumaan välillä."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää